Ernæringsdrikke

Vejledning i ernæringsdrikke på grøn recept.

Vejledning i ernæringsdrikke på grøn recept

Ernæringsdrikke

Såfremt det er svært at få tilstrækkeligt kalorier og proteiner via kosten, kan ernæringsdrikke være en mulighed for meget næring på få mililiter. Det kan være, hvis appetiten er yderst sparsom, hvis der er tygge/synkevanskeligheder, eller hvis der er problemer med mundtørhed, eller smerter i mund og hals. I denne pjece får du vejledning i forhold til anskaffelse og valg af ernæringsdrikke. På bagsiden finder du et skema, der viser de mest næringstætte drikke på markedet, som er dem, vi som udgangspunkt anbefaler.

Grøn recept

Ved ernæringsmæssige udfordringer i forbindelse med et behandlingsforløb kan der udstedes en grøn recept på ernæringsdrikke. Både afdelingerne på hospitalet, men også din egen læge kan give dig en grøn recept. Med den i hånden kan du på apoteket få 60% tilskud på ernæringsdrikkene. Du kan også bestille drikkene via diverse firmaer såsom Danucare, Mediq Danmark, Simonsen og Weel eller Nutricia Direkte.

Valg af ernæringsdrikke

Ernæringsdrikke kaldes nogle gange også proteindrikke. Nogle drikke har højere proteinindhold end andre. Hvis du har svært ved at få tilstrækkeligt protein, kan det være godt at vælge drikke med et højt proteinindhold.

Drikkene kategoriseres lidt forskelligt. I denne vejledning har vi valgt at opdele drikkene i mælkebaserede og juicebaserede ernæringsdrikke. Der er mælkeprotein i begge typer drikke, men de er allesammen klinisk laktosefrie, og de kan derfor indtages uproblematisk trods eventuel laktoseintolerance.

Drikkene findes i en lang række forskellige smagsvarianter, og der er relativt stor forskel på smag, duft og konsistens. Det er svært at sige noget generelt om, hvilken drik der smager bedst. Det er ofte muligt at købe en ”smagskasse” med de forskellige smagsvarianter og derigennem finde frem til favoritten - eller den mindst værste.

Eksempler på ernæringsdrikke fra de 3 største fabrikater på det danske marked. Fotos fra firmaernes respektive hjemmesider.

Mælkebaserede ernæringsdrikke

Drikkene har farve og konsistens svarende til milkshakes. Nogle drikke er mere tyktflydende end andre. De mælkebaserede ernæringsdrikke er dem, der kan fås med højst kalorie- og proteinindhold. En del af drikkene kan anvendes som eneste kilde til ernæring også i længere tid, hvis nødvendigt.

Juicebaserede ernæringsdrikke

Drikkene er gennemsigtige og klare i farverne. De er tykkere i konsistensen end juice. De indeholder ikke fedt, men større mængder kulhydrater end de mælkebaserede drikke. Juicebaserede ernæringsdrikke kan ikke anvendes som eneste kilde til ernæring igennem længere tid.

Ernæringsdrikke som supplement

Når ernæringsdrikke anvendes som supplement til anden kost er det en god idé at vælge de ernæringsdrikke, der måtte give mest af det, som du har sværest ved at indtage. Har du eksempelvis særligt svært ved at få tilstrækkeligt med protein, så er det en god idé at anvende de drikke, der har mest muligt protein.

Ernæringsdrikke som eneste ernæring

Nogle ernæringsdrikke kan anvendes som eneste kilde til ernæring. Andre er mere egnet til supplement. Det er vigtigt, at du får konkret og individuel vejledning i valg af ernæringsdrikke og dosering, såfremt du skal anvende ernæringsdrikke som eneste kilde til ernæring. Vær opmærksom på, at der ofte vil være behov for supplerende væske.

Ernæringsdrikke som sondeernæring

Ernæringsdrikke kan anvendes i sonden. Valg af drik er afhængig af, hvorvidt drikkene er eneste kilde til ernæring eller et supplement til øvrig kost. Det er vigtigt, at du får konkret og individuel vejledning, såfremt du skal anvende ernæringsdrikke som eneste kilde til ernæring igennem længere tid, således at du får et produkt, der dækker dit fulde ernæringsbehov. Vær opmærk- som på, at der ofte vil være behov for supplerende væske. Vær opmærksom på, at osmolariteten i ernæringsdrikke er højere end i tilsvarende sondeernæring pga smagstilsætningen.

Skema over indhold af energi og protein i de aktuelt mest næringstætte ernæringsdrikke på det danske marked.
Redaktør