Ernæring og operation

Når du skal opereres, er det vigtigt, at forberede sig så godt som muligt. Det kan man for eksempel gøre, ved at have en god kost.

Forberedelse til operation

Når du skal opereres, er det vigtigt, at du forbereder dig så godt som muligt. Der er mange faktorer, der kan have betydning for et godt forløb efter operationen.

En god ernæringstilstand inden operationen spiller for eksempel en væsentlig rolle for hurtigere at komme til kræfter igen - og samtidig er risikoen for infektion mindre, sår heler bedre, og du opnår større velvære. Det er vigtigt, at du så vidt muligt ikke taber vægt inden operationen - og heller ikke taber dig under indlæggelsen.

Hvis du ikke har haft vægttab op til operationen, skal du fortsætte med at spise, som du plejer, men du skal undgå slankekur før og lige efter operationen.

Hvis du har haft et større vægttab inden operationen, er det vigtigt at undgå yderligere vægttab. Se nedenstående råd eller spørg sygeplejersken. Sidst i pjecen er der forslag til, hvordan du kan sammensætte din kost.

Dekorativt billede

Hvordan sikrer jeg, at jeg får spist nok?

De fleste taber sig under sygdom og hospitalsindlæggelse. Derfor er det i efterforløbet vigtigt at indtageden rette mængde protein og energi for at komme sig helt.

  • Spis ofte - gerne 6 - 8 gange om dagen.
  • Drik to liter væske dagligt - gerne proteinrige drikke.
  • Anret maden appetitligt, så du får mere lyst til at spise.
  • Maden bør have et højt indhold af fedt og protein. En del af energien skal komme fra energi- og proteinrige produkter som mælk, kakao, suppe, sodavand, koldskål, flødeis og tilskudsdrikke.
  • Hvis du har nedsat appetit, skal maden have et begrænset indhold af kulhydrater og kostfibre, da dette nedsætter appetitten yderligere.

Forslag til kost 8000 kj/80 gr. protein/dag

Forslag 1

Morgen
1 dyb tallerken havregrød lavet på mælk og fløde
1 glas sødmælk

Formiddag
1 stort glas koldskål

Frokost
2 stk. brød med smør og pålæg
1 dyb tallerken legeret suppe

Eftermiddag
1 stk. flødeis (fx Magnum)
1 stort glas sødmælkskakao

Aften
1 stk. kød eller fisk
4 spsk. kartoffelmos
1 spsk. smør eller sovs
1 glas sødmælk
1 bæger Petite Danone eller yogurt

Sen aften
1 glas koldskål eller milkshake
4 mariekiks med smør

Tilskudsdrikke

Det kan være svært at få spist nok. Derfor kan det være en fordel at supplere med tilskudsdrikke, der er tilsat protein, vitaminer og mineraler. Tal med sygeplejersken om, hvad hun vil anbefale dig.

Når du skal hjem fra hospitalet, kan du få udleveret en recept på tilskudsdrikke.

Efter operationen

Mange mister appetitten på grund af kvalme, madlede og træthed efter operationen. Det er vigtigt at du efter operationen stadig er opmærksom på, at du skal sørge for at spise rigeligt og få mad og drikke med et højt indhold af protein og energi. Ud over din almindelige kost er det en god idé at supplere med mellemmåltider og eventuelt tilskudsdrikke.

Det er stadig en god idé at spise 6-8 gange om dagen - og bevæg dig; så får du mere appetit. Dine sår vil hele hurtigere og der kommer hurtigere gang i tarmen, og du vil snart kunne gøre de samme ting, som før du blev syg.

Forslag 2

Morgen
1 skive brød med smør og ost 45 %
1 skive brød med smør og syltetøj
1 glas sødmælk

Formiddag
1 stort glas sødmælkskakao

Frokost
3 stk. brød og dobbelt pålæg (fx Dyrelægens natmad eller ost og skinke)
1 glas sødmælk

Eftermiddag
1 stykke kage
1 stort glas koldskål eller milkshake

Aften
1 portion gryderet med kød, tilberedt med ekstra olie eller fløde i sovsen
5 spsk. ris
1 portion frugtgrød med piskefløde

Sen aften
1 portion ymer med drys eller et stykke kage, wienerbrød, chokolade eller nødder

Har du spørgsmål kontakt da venligst sygeplejersken.

NB: lider du af forhøjet kolesterol eller sukkersyge, bør du tale med en sygeplejerske eller en diætist, inden du følger ovenstående kostråd.

Opskrift på appelsinkoldskål

1 ½ dl ymer
1 ½ dl kærnemælk
1 ½ dl piskefløde
1 dl appelsinsaft

Alt blendes sammen. Koldskålen sættes på køl inden servering.

Opskrift på jordbærdkoldskål

2 dl ymer
1 dl jordbær
1 ½ dl vanilieis
1 dl piskefløde

Alt blendes sammen. Koldskålen sættes på køl inden servering.

Redaktør