Denne pjece tilhører:
_______________________________________________
Dato | Beregnet enzymbehov - IE lipase pr. gram fedt pr. måltid: | Næste tid hos diætist |
---|
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
Hvem har glæde af denne pjece?
Har du CF med nedsat funktion af bugspytkirtlen eller er du pårørende til en CF patient med nedsat funktion af bugspytkirtlen og ønsker at få større viden omkring enzymer og fedt, er denne patientinformation måske noget for dig.
Denne patientinformation er udarbejder til dig, der ønsker at dosere individuelt med enzymer, dvs. dosere IE lipase pr. gram fedt pr. måltid.
Patientinformationen kan ikke stå alene, da det er meget individuelt fra CF patient til CF patient, hvor mange enzymer, man har behov for. Derfor kræves det, at du kostregistrerer i 3 dage og i samarbejde med klinikkens diætist udregner, hvilket behov DU har. Herefter kan du anvende patientinformationen som opslagsbog for at se hvor meget fedt, der er i de enkelte fødevarer.
Når bugspytkirtlen ikke virker tilstrækkeligt
CF påvirker fordøjelsen i en sådan grad, at de livsnødvendige enzymer, der skal nedbryde og omsætte maden, ikke kommer ud i tarmen. De naturlige enzymer virker ikke i tarmen på grund af det seje slim i bugspytkirtlen, lever og galdeveje. Derfor optages store dele af madens indhold af fedtstof, protein og stivelse ikke og giver dårlig vækst og trivsel hos CF patienten. Det er derfor nødvendigt at indtage enzymer ved fedtholdige måltider.
Større energibehov
Når man har CF, har man oftest brug for mere mad end andre. Nogle skal spise op til 50 % flere kalorier end andre uden CF.
Derfor kan du med fordel spise de mere fedtholdige fødevarer, da fedt er det næringsstof, der indeholder flest kalorier.
Enzymer
Formål
Da enzymerne ikke når ud i tarmene pga. det seje slim, skal CF patienter med nedsat funktion af bugspytkirtler spise enzymer til de fleste måltider.
Hvornår skal du tage enzymer?
Det er vigtigt at indtage enzymer ved alle måltider, der indeholder fedt f.eks. som:
- Smør, olie, margarine
- Mayonnaise, remoulade, dressinger Sødmælk, fløde, cremefraiche, ost, flødeis Pølsepålæg, pålægssalater, leverpostej
- Kiks, kage, chokolade, chips, peanuts, andre nødder
- Fastfood m.m.
Se listerne på de efterfølgende sider for uddybning af fedtindholdet.
Hvornår skal du ikke tage enzymer?
Saftevand, sodavand, juice, æblemost, frugt, grøntsager, sukker, marmelade, vingummi, bolsjer, sodavandsis, sorbetis.
Hvor mange enzymer?
Som CF patient har du i gennemsnit behov for en Creon for hvert 5 g. fedt, du spiser. Det svarer til ca. 2000 IE pr. g. fedt. Nogle patienter har dog behov for helt op til 4000 IE pr. indtaget g. fedt.
Dosis afhænger af måltidets størrelse, fedtindholdet i maden og type Creon, så derfor kan det være svært at regne den helt rigtige mængde ud. Du kan få diætisten til at hjælpe dig, og sammen kan I prøve jer frem, til I har fundet den helt rette mængde.
Diætisten skal bruge en 3 dages kostregistrering for at se, hvad du / dit barn typisk spiser. Har man ingen kostregistrering, kan man starte med 2000 IE pr. gram fedt og langsomt spore sig frem.
Som forælder skal du være opmærksom på, at dit barns enzymbehov ændrer sig med alderen.
*IE = enheder
Typer af Creon:
En kapsel Creon = 10.000IE
Et klik Creon fur Kinder = 5.000IE
Regneeksempler
Herunder vises 3 eksempler på forskellige typer måltider.
Her kan du se, hvordan du beregner, hvor mange Creon, du skal spise til hvert måltid (OBS der er taget udgangspunkt i gennemsnitsbehovet, hvilket svarer til= 2000 IE pr. gram fedt).
Tallene kan findes i listerne, som er bagerst i pjecen.
Måltid | Fedt i g | Antal Creon |
---|
Frokost | | Gennemsnitsbehov |
2 skiver rugbrød, mørkt | 2 | |
1 spsk. smør | 12 | |
30 g leverpostej | 6 | |
10 g salami | 4,5 | |
Remoulade, 1 stribe | 2 | |
1 spsk. æggesalat | 3 | |
2 dl. sødmælk | 7 | |
I alt | 36,5 | 8* |
*Sådan regner du det:
36,5 gram fedt x 2000 IE = 73.000 IE -- 7 kapsler Creon
Måltid | Fedt i g | Antal Creon |
---|
Aftensmad | | Gennemsnitsbehov |
150 g laks | 25,5 | |
3 kartofler (150g) | 0 | |
100 g asperges | 0 | |
1 dl. Hollandaise sauce | 7 | |
2 dl. sødmælk | 7 | |
I alt | 39,5 | 8 |
Måltid | Fedt | Antal Creon |
---|
Mellemmåltid | | Gennemsnitsbehov |
1 stk. kage (70g) | 15 | 3 |
3 chokoladekiks | 9 | 2 |
Mathilde milkshake | 18 | 4 |
Fedt
Hvorfor er det vigtigt?
Alle har behov for fedt, da fedt giver energi til kroppen. Uden fedt i kosten kan man ikke optage de livsnødvendige fedtopløselige vitaminer (A, D, E, K).
Fedtkvalitet
Som CF patient har du behov for mere energi i kosten, så du kan med stor fordel spise fedt, idet fedt indeholder meget mere energi (kcal/kJ) end protein (kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter) og kulhydrat (brød, pasta, kartofler). Fedt har et energiindhold på 37 kJ pr. gram, hvilket er dobbelt så meget som protein og kulhydrat. Det er dog en god ide at se på kvaliteten af det fedt, du indtager. Der findes nemlig flere former for fedt (se fedttyper nedenfor).
Tips!
Bager du kage, kan du anvende olie frem for smeltet smør. Når du steger, kan du f.eks. stege i oliven- eller rapsolie eller i flydende oliemargarine (ex. Becel) frem for stegemargarine.
Fedttyper
Mættet fedt (mest fra dyr)
Det fedt, vi skal have mindst af. Større mængder af det mættede fedt har bl.a. en skadelig virkning på hjerte-kar-systemet.
Mættet fedt findes i større mængder i:
- Smør, Kærgården, stegemargarine
- Bacon, pølser, leverpostej, spegepølse
- Fede oste > 30+/18 %, fløde, sødmælk
- Sødmælksyoghurt, creme fraiche 18 %
- Kager, chokolade, chips, friturefedt
- Kokosolie, kokosmel, palmeolie
Umættet fedt (Det sunde fedt)
Det vi skal have mest af. Særligt de sunde fiskeolier, der findes i alle typer af fisk, især de fede fisk (mere end 8g fedt pr. 100g).
Flerumættet (mest fra fisk og planter)
Af det umættede fedt er flerumættet fedt det, vi skal have mest af, det findes i bl.a.:
- Vindruekerneolie, solsikkeolie, majsolie
- Plantemargarine, minarine
- Fede fisk (sild, laks, makrel, hellefisk, pighaj, stenbider, ørred, ål)
Enkeltumættet (fra planter)
- Olivenolie, rapsolie, Oliemargarine
- Oliven
- Mandler, nødder, avokado
Fødevare | Mad | Portionsstørrelse | Vægt/ mængde | Fedt i g | Antal enzymer |
---|
Fisk | Fisk | | | | |
| Makrel | | 100g | 24,5 | |
| Laks | | 100g | 17 | |
| Tun | | 100g | 1 | |
| Torsk | | 100g | 0,5 | |
| Rødspætte | | 100g | 1,5 | |
| Helle fisk | | 100g | 15,5 | |
Grønt | Oliven, uden sten | 10 stk | 17g | 2 | |
Grønt | Avokado | 1 stk | 150g | 22,5 | |
Kød | And uden skind | 1 stk | 100g | 5 | |
Kød | Kylling uden skind | | 100g | 5,5 | |
Kød | Oksekød, mørbrad | | 100g | 6,5 | |
Kød | Kød-hakket | | | | |
| 3-7% | | 100g | 3-7 | |
| 8-12% | | 100g | 8-12 | |
| 12-20% | | 100g | 12-20 | |
Pålæg | Pålæg | | | | |
| Leverpostej | Til 1/2 skive rugbrød | 15g | 3 | |
| Salami (3-stjernet) | 2 stk. | 10g | 4,5 | |
| Skine | 1 stk. | 10g | 0,5 | |
| K salat-italiensk | 1 spsk | 15g | 2,5 | |
| k salat - ægge | 1 spsk | 15g | 2,5 | |
Pålæg | Æg | 1 stk. | 55g | 5,5 | |
Diverse
Fødevare | Mad | Portions-størrelse | Vægt/ mængde | Fedt i g | Antal enzymer |
---|
Brød | Krydderbolle | 1 stk. | 60 g | 2 | |
Brød | Franskbrød | 1 skive | 25g | 0,5 | |
Brød | Rugdbrød - mørkt | 1 skive | 50g | 1 | |
Brød | Rugbrød- fuldkort | 1 skive | 50g | 2,5 | |
Dressing | Mayonnaise | 1 stribe | 6g | 5 | |
Dressing | Remoulade | 1 stribe | 6g | 2 | |
Drikke | Skummetmælk 0,1% | 1 dl | 100g | 0,1 | |
Drikke | Sødmælk 3,5% | 1 dl | 100g | 3,5 | |
Drikke | Letmælk 1,5% | 1 dl. | 100g | 1,5 | |
Fedtstof | Flydende Becel | 1 spsk. | 15g | 8 | |
Fedtstof | Kærgården | 1 spsk. | 15g | 12 | |
Fedtstof | Lurpak, smør | 1 spsk. | 15g | 12 | |
Fedtstof | Olie | 1 spsk. | 15g | 15 | |
Morgen | Chokopops | 1 dl. | 10g | 0,2 | |
Morgen | Havregryn | 1 dl. | 30 g | 2 | |
Morgen | Yoghurt 3% | 2 dl | 200g | 6 | |
Morgen | Marmelade | 1 tsk. | 6g | 0 | |
Morgen | Nutella | 1 brik | 23g | 7 | |
Morgen | Pålægschokolade | 1 stk. | 4 g | 1 | |
Ost | Ost 45+/18% | 1 skive | 30g | 5,5 | |
Sauce | Knorr (pulver) Hollandaise/ Bearnaise | 1 dl. | 100g | 7 7 | |
Sauce | Karolines Køkken Momay Rødvin | 1 dl. | 100g | 14 4 | |
Sauce | Jensens Bøfhus Whiskey sauce Bearnaise | 1 dl. | 100g | 1 27 | |
Chpis, slik, snacks
Type | Mad | Portionsstørrelse | Vægt/ Mængde | Fedt i g | Antal enzymer |
---|
Chips | Diverse | 1 dl. | 9g | 3 | |
Chips | Bugles | 1 dl. | 13g | 4 | |
Chips | Minipose | 1 stk. | 28g | 10 | |
Chips | Ostepops | 1 dl. | 10g | 3 | |
Chips | Skruer | 1 dl. | 8g | 2 | |
Slik | Lakrids | 1/2 lille pose | 100g | 1 | |
Slik | Lakrids-konfekt | 1/2 lille pose | 100g | 2 | |
Slik | Rene sukkerbolsjer | 1 lille pose | 100g | 0 | |
Slik | Vingummi | 1/2 lille pose | 100g | 0 | |
Slik | Bolsjer, blandet fyldte | 1 lille pose | 100g | 5 | |
Slik | Karameller, Dumle | 2 stk. | 14g | 3 | |
Slik | Karamelstang, fløde | 1 stk. | 14g | 3 | |
Slik | Lakrids, Piratos | 3 stk. | 10g | 0 | |
Slik | Regnbuestang | 1 stk. | 34g | 2 | |
Snacks | Flæskesvær | 1 dl. | 17g | 7 | |
Snacks | Peanuts | 1 dl. | 60g | 32 | |
Snacks | Popcorn, mikro | 1 pose | 100g | 20 | |
Snacks | Popcorn, mikro, light | 1 pose | 85g | 5 | |
Snacks | Mandler | 10 stk. | 10g | 4 | |
Ernæringsdrikke
Type | Mad | Portionsstørrelse | Vægt/ Mængde | Fedt i g | Antal enzymer |
---|
Fresubin | 2 kcal | 1 flaske | 200ml | 15,6 | |
| Protein energy | 1 flaske | 200ml | 13,4 | |
| Energy | 1 flaske | 200ml | 11,6 | |
| Original | 1 flaske | 200ml | 6,8 | |
| Juicy | 1 flaske | 200ml | 0,0 | |
| Creme | 1 bæger | 125ml | 9,0 | |
Frebini | Energy | 1 flaske | 200ml | 13,4 | |
Nutri-drink | Compact | 1 flaske | 125ml | 11,7 | |
| Standard | 1 flaske | 200ml | 11,6 | |
| Yoghurt style | 1 flaske | 200ml | 11,6 | |
| Juice style | 1 flaske | 200ml | 0,0 | |
| Creme | 1 bæger | 125ml | 6,5 | |
Nutrinikid | | 1 flaske | 200ml | 13,6 | |
Nutrinikid | Smoothie | 1 flaske | 200ml | 12,8 | |
Nutricia | Calogen | 1 snapse glas | 10ml | 5,0 | |
| Liquigen (97%MCT) | 1 snapse glas | 10ml | 5,0 | |
| Infatrini < 1 år | 1 flaske | 100ml | 5,4 | |
Dessert, kage, kiks
Type | Mad | Portions-størrelse | Vægt/ Mængde | Fedt i g | Antal enzymer |
---|
Dessert | Kolskål | 1 dl | 100ml | 2,2 | |
Dessert | Flødeskum | - | 3/4dl | 13 | |
Dessert | Risalamande m. kirsebærsovs, Karoline | 1 bæger | 150g | 14 | |
Dessert | Milkshake jordbær, Mathilde | 1 bæger | 200g | 18 | |
Kage | Flødeskumskage | 1 stk. | 100g | 21 | |
Kage | Formkage, skærekage | 1 stk. | 70g | 15 | |
Kage | Kanelgiffel | 1 stk. | 22g | 3 | |
Kage | Kanelsnegl | 1 stk. | 90g | 11 | |
Kage | Kinder mælkesnitte | 1 stk. | 28g | 7 | |
Kage | Kransekage | 6 cm | 15g | 4 | |
Kage | Mc. Donut m. sukker1 | 1 stk. | 69g | 18 | |
Kage | Muffin | 1 stk. | 75g | 19 | |
Kage | Småkage | 1 stk. | 8g | 2 | |
Kage | Tørkage | 1 stk. | 50g | 14 | |
Kage | Weinerbrød | 1 stk. | 70g | 22 | |
Kage | Æbleskiver | 1 stk. | 28g | 5 | |
Kage | Kammerjunker | 5 stk. | 25g | 5 | |
Kiks | Tuc kiks | 3 stk. | 15g | 3 | |
Kiks | Chokoladekiks | 1 stk. | 15g | 3 | |
Klide 1. www.mcdonalds.dk
Chokolade, is
Type | Mad | Portions-størrelse | Vægt/ Mængde | Fedt i g | Antal enzymer |
---|
Chokolade | Mørk, fløde | 1/2 plade | 100g | 28 | |
Chokolade | Bounty | 1 stk. (med to i) | 57g | 14 | |
Chokolade | Flødebolle, alm. | 1 stk. | 16g | 2 | |
Chokolade | Flødebolle, topper | 1 stk. | 25g | 4 | |
Chokolade | Gildbarre, mørk | 1 stk. | 45g | 15 | |
Chokolade | Kinder æg | 1 stk. | 20g | 6 | |
Chokolade | M & M peanuts | 1 pose | 200g | 50 | |
Chokolade | Kit Kat | 1 stk. | 45g | 12 | |
Chokolade | Marcipanbrød | 1 stk. | 40g | 12 | |
Chokolade | Mars | 1 stk. | 51g | 9 | |
Chokolade | Mini smarties | 1 dåse | 40g | 7 | |
Chokolade | Pålægschokolade, lys | 1 stk. | 4g | 1 | |
Chokolade | Rittersport, mælk m. nødder | 1 plade | 100g | 38 | |
Chokolade | Skildpadde, kæmpe, fyldt | 1 stk. | 28g | 5 | |
Chokolade | Snickers | 1 stk. | 57g | 16 | |
Chokolade | Twix bar | 1 stk. | 58g | 14 | |
Is | Is, fløde | 1 kugle | 50ml | 5 | |
Is | Ispind, Champagne brus | 1 stk. | 82ml | 2 | |
Is | Ispind, Filur | 1 stk. | 54ml. | 0 | |
Is | Ispind, Magnum Classic | 1 stk. | 120ml | 16 | |
Is | Isvaffel, Super Cornetto | 1 stk. | 160ml | 17 | |
Fastfood
Mad | Portionsstørrelse | Vægt/ Mængde | fedt i g | Antal enzymer |
---|
Burger med lille bøf | 1 stk. | 170g | 18 | |
Burger med stor bøf | 1 stk. | 340g | 45 | |
Burger, Big Mac 1 | 1 stk. | 221g | 27 | |
Burger, Mc Chicken1 | 1 stk. | 193g | 21 | |
Burger, Whopper 3 | 1 stk. | 275g | 34 | |
Croissant | 1 stk. | 55g | 12 | |
Croissant med hønsesalat | 1 stk. | 115g | 35 | |
Durumrulle | 1 stk. | 445g | 45 | |
Fiskefilet - Friture | 1 stk. | 75g | 10 | |
Forårsrulle, friture | 1 stk. | 90g | 8 | |
Grillkylling | 1 stk. | 500g | 54 | |
Mini pizza/pizza slice | 1 stk. | 140g | 11 | |
Pita med tun og dressing | 1 stk. | 180g | 12 | |
Pommes frites, friture1 | 1 stk. | 114g | 17 | |
Pommes frites, mellem2 | Mellem | 105g | 11 | |
Pommes frites, ovn, hj. lavet | Mellem | 50g | 3 | |
Pølsehorn | 1 stk. | 65g | 9 | |
Pølser, ristede | 2 stk. | 130g | 30 | |
Risengrød | 1 potion | 250g | 5 | |
Sandwich med kylling/bacon | 1 stk. | 300g | 21 | |
Tomat suppe, Karoline | 1 potion | 250g | 8 | |
Tomatketchup | 1 spsk. | 15g | 8 | |
Kilde: 1. www.mcdonalds.dk 2. www.sunset-boulevard.dk 3.www.burgerking.dk
Egne fødevarer
Mad | Portions-størrelse | Vægt/ Mængde | Fedt i g | Antal enzymer |
---|
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
| | | | |
Udarbejdet af
Helle Højer - Klinisk diætist
Lone McGuire - Klinisk diætist
Ghita Brekke - Klinisk diætist
for
Ernæringsterapi til Børn og Unge, klinik 4094