ERCP - med beroligende medicin

Under en ERCP undersøger eller behandler lægen sygdomme i galdeveje og/eller bugspytkirtel via en kikkertundersøgelse.

Med beroligende medicin

ERCP 

ERCP (Endoskopisk Retrograd Cholangio Pancreaticografi) vil sige, at lægen ved en kikkertundersøgelse undersøger eller behandler sygdomme i galdeveje og/eller bugspytkirtel f.eks. ved galdesten. Der kan også lægges dræn ind i galdegangen, hvis den er forsnævret.

Undersøgelsen

Ved kikkertundersøgelsen bruger lægen et såkaldt endoskop. Et endoskop er en bøjelig slange med et kamera i spidsen. Endoskopet er ca. 1 cm tykt og er beregnet til at undersøge mavesæk og tolvfingertarm, hvor galdegangen udmunder, og hvor både galde- og bugspytkirtelvæske løber ud i tarmen.

Hvordan foregår undersøgelsen?

  1. Du bliver lokalbedøvet i svælget med en spray for at dæmpe reflekserne og  får beroligende og smertestillende medicin, inden vi starter undersøgelsen.
  2. Du bliver bedøvet med Propofol under undersøgelsen.

Medicinen bliver givet via en kanyle i en blodåre, og du bliver overvåget gennem hele proceduren. Under ERCP-undersøgelsen skal du ligge på venstre side/maven. Endoskopet føres gennem mund, svælg, spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Gennem endoskopet føres et tyndt rør op i galdeveje og bugspytkirtlen og der sprøjtes kontrastvæske igennem. Kontrastvæsken kan herefter ses på røntgen. Under undersøgelsen blæses der luft i mavesækken for bedre at kunne se. Luften suges ud igen inden undersøgelsen er færdig. Undersøgelsen varer 30-45 minutter.

Gør det ondt?

Det kan være ubehageligt at få endoskopet ført ned gennem svælget. Under undersøgelsen kan det spænde i maven pga. den luft, der pustes ned. Du kan trække vejret normalt under hele undersøgelsen.

Forberedelse til undersøgelsen

Du bliver indlagt til ERCP og forventes udskrevet senere på dagen. Du aftaler på forhånd med sygeplejersken, hvor og hvornår du skal have taget blodprøver forud for ERCP undersøgelsen. For at kunne vurdere forholdene i mavesækken og tolvfingertarmen, skal du være fastende til undersøgelsen. Det betyder, at du ikke må spise eller drikke 6 timer før undersøgelsen. 

På undersøgelsesdagen tages vanlige morgen- medicin efter aftale med sygeplejerske.

Ved sukkersyge og behandling med blodfortyndende medicin se vedlagte: Vigtige forberedelser inden dit besøg.

I visse tilfælde giver vi antibiotika i forbindelse med undersøgelsen. Særlige forholdsregler

Du skal oplyse, hvis du er gravid, da vi anvender røntgen i forbindelse med undersøgelsen, og det kan være skadeligt for fostret. Yderligere information om stråling ved anvendelse af røntgen kan ses i pjecen Strålingsguiden – ioniserende stråling, udgivet af Sundhedsstyrelsen og Statens institut for strålebeskyttelse. Findes på dette link: www.sundhedsstyrelsen. dk/~/media/98A1494A952441D99AEACEA02DA2 DD19.ashx.

Hvis du har fået indsat kroner, stifttænder, broer og lignende, vil vi gerne vide det. Hvis du har protese, skal denne tages ud før undersøgelsen. For at beskytte tænderne og for ikke at beskadige endoskopet, vil du få en bidering i munden.

Efter undersøgelsen

Du skal blive på hospitalet nogle timer efter undersøgelsen. Du vil få besked af personalet om, hvornår du igen kan få noget at spise eller drikke, da det afhænger af den behandling du har fået.

Før du tager hjem fortæller lægen dig, hvad undersøgelsen viste og om eventuelle forholdsregler efter undersøgelsen. Du får en vejledning med hjem, som fortæller hvordan du kan kontakte os de nærmeste dage, hvis du får brug for det.

Når du har fået beroligende medicin, må du ikke køre bil og andre motorkøretøjer, eller betjene maskiner, før næste dag

Risiko for komplikationer ved ERCP

Der er en lille risiko for komplikationer. Hyppigst drejer det sig om en lettere bugspytkirtelbetændelse (under 5 %). Komplikationer viser sig ved stærke mavesmerter, høj feber, opkastning med blod eller blod i afføringen, som bliver sort og glinsende. De fleste komplikationer bedres efter få dage.

Der kan forekomme overfølsomhed overfor den anvendte medicin.

I alle tilfælde ved mistanke om bivirkninger eller komplikationer, beder vi dig om at kontakte klinikken. Udenfor klinikkens åbningstid bedes du kontakte sengeafsnittet på tlf. 3545 3121 eller 3545 3122, som formidler kontakt til lægen. 

Din praktiserende læge får besked om din indlæggelse.

Transport og parkering 

www.rigshospitalet.dk/transport

Redaktør