EEG med søvn - undersøgelse af børn

Undersøgelsen bruges til at vurdere søvnrelaterede hjernesignaler i forbindelse med epilepsi og andre sygdomme med anfaldsfænomener.

Formålet er at undersøge signaler fra hjernen. Undersøgelsen bruges til at vurdere søvnrelaterede hjernesignaler i forbindelse med epilepsi og andre sygdomme med anfaldsfænomener.

Sengeliggende patient med elektroder, hue og bamser

Før undersøgelsen

Det er vigtigt, at barnet har rent og tørt hår uden hårprodukter for at få det bedste resultat.

Barnet skal være mæt på undersøgelsestidspunktet, det vil sige have spist normalt, men må ikke have indtaget opkvikkende substanser så som kaffe, te eller cola. Ved undersøgelse af små børn er det en fordel at medbringe en flaske med mælk eller saftevand, evt. også en sut og en bamse.

Barnet skal være træt, så det kan falde i søvn under undersøgelsen. Natten inden undersøgelsen, skal barnet gå i seng 1-2 timer senere end sædvanligt, og stå op 1-2 timer tidligere end sædvanligt. Barnet holdes – så vidt muligt – vågen på vej til hospitalet. Det kan nogle gange være nødvendigt at give barnet sovemedicin (melatonin) lige inden undersøgelsen går i gang. Dette besluttes på henvisende børneafdeling, hvorfra medicinen udleveres. Medicinen skal ikke tages på forhånd, men først når barnet skal ind på undersøgelsesrummet.

Undersøgelsens varighed

Undersøgelsen varer 1-2½ time.

Undersøgelsens forløb 

Barnet ligger ned under undersøgelsen.  Der anbringes elektroder i hårbunden. Dette gøres ved en af følgende fremgangsmåder: 

  • Elektroderne fastgøres til huden ved hjælp af klæbestof
  • En hue, hvor elektroderne er fastgjort, sættes på hovedet, og der kommes lidt gel i hver elektrode.

Derudover sættes der små elektroder enkelte andre steder på kroppen. Elektroderne er forbundet med et apparat, der aflæser aktiviteten i hjernen. 

Under undersøgelsen kan dit barn i en kort periode blive bedt om at lave dybe vejrtrækninger (hyperventilation), og der kan blive udført fotostimulation, hvor en lampe med stærkt lys blinker med forskellig hastighed. Hyperventilation og fotostimulation udføres fordi en del EEG-forandringer, epileptiske symptomer og i enkelte tilfælde anfald kan fremkaldes på den måde. Undersøgelsen optages på video (lyd og billede). Barnet vil blive observeret af personale under hele undersøgelsen. Noget af tiden kan observationen foregå fra et nærliggende rum.

Medicin

Bruger barnet medicin, skal det tages som vanligt. 

Bivirkninger 

Undersøgelsen er ufarlig. Dit barns hår vil blive fedtet, men det kan vaskes ud. Huden kan i sjældne tilfælde blive irriteret, der hvor elektroderne har siddet.  

Svar på undersøgelsen 

Det er ikke muligt at få svar umiddelbart efter undersøgelsen. Inden for 8 dage sendes svar til den læge eller afdeling, der har henvist dig, som så vil orientere dig om resultatet af undersøgelsen. 

Hvor foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foregår på en af Afdeling for Hjerne- og Nerveundersøgelsers adresser. Det fremgår af dit indkaldelsesbrev, hvor du skal møde op til undersøgelse.

Redaktør