Dræn - aflastning af hul i den hårde hjernehinde

Formålet med drænet er at få sivningen af evt. hjernevæske efter en operation til at ophøre.

I forbindelse med operation i hjernen åbnes den hårde hjernehinde. Som regel er der ikke problemer med at hinden opheler og bliver vandtæt, men i nogle tilfælde er der særlige udfordringer. Det kan være svært at få sådanne hjernehindedefekter tætte igen, og du kan som patient have oplevet udsivning af den vandtynde hjernevæske fra næse, øre eller operationssår. Der produceres ca. 500 ml væske i hjernen i døgnet, og så længe der er sivning gennem en hjernehindedefekt kan den ikke hele. En effektiv metode ved især små defekter, er aflastning af hjernehinden ved at mindske mængden af væske, som presser sig på. Aflastningen sker ved, at en del af den daglige produktion tappes fra lænderyggen via et dræn (lumbalt dræn).

Målet med drænagen er, at sivningen ophører uden at du som patient får unødige gener af at vi drænerer hjernevæsken.  Sivningen vil som regel ophøre, hvis der dræneres mellem 240-360 ml i døgnet.  Hjernen og rygmarven er omgivet af hjernevæske og neden for rygmarven er der et hulrum med vand og nerverødder. Her er god plads til at man via en nål bagfra kan indføre et blødt kateter ind i det vandfyldte hulrum uden at beskadige nervevæv. Herfra kan en del af hjernevæsken dræneres ud i en pose og således får hjernehinden ro til opheling. 

Anlæggelse af drænet 

Anlæggelsen af drænet forgår på operationsgangen. 
Du skal ligge på siden med benene trukket op til brystet, eller sidde på sengekanten med krum ryg.  Forud for anlæggelsen får du lagt lokalbedøvelse henover lænden.  
Hvis du er nervøs forud for anlæggelsen, er det muligt at få lidt beroligende medicin inden du kører til operationsgangen. Der er ingen egentlige forberedelser til drænanlæggelsen, men vi anbefaler at du tager et bad inden, med mindre du er blevet bedt om at holde sengen af lægen. Hvis såret der siver sidder i hovedbunden, må du ikke vaske håret. 

Mens du har dræn

Det er typisk nødvendigt at aflaste hullet i hjernehinden i 3-5 dage før hullet har lukket sig. I de dage du har dræn vil du primært være sengeliggende. Når du kortvarigt skal ud af sengen, eksempelvis ved toiletbesøg, skal drænet være afklemt og det er derfor vigtig du kalder på sygeplejepersonalet. Nogle oplever sig utilpasse når de sidder eller står, også af den grund bedes du tilkalde personalet når du skal ud af sengen. Hovedpine når du sidder eller står er forventeligt grundet det sænkede tryk i hovedet.

Man kan ikke opnå en fuldstændig stabil drænage, da drænagehastigheden er forskellig fra patient til patient. Derfor vil sygeplejepersonalet være opmærksomme på hvor meget væske der er i posen, således at der løbende er mulighed for at regulere i mængden der dræneres. For at vurdere effekten af drænagen har vi brug for at du fortæller sygeplejepersonalet, hvis du oplever:

 • Sivning fra øre, næse eller sår
 • Væske der løber bagtil i svælget når du ligger på ryggen
 • Hovedpine selvom du ligger fladt i sengen

De symptomer kan være tegn på at du drænerer henholdsvis for lidt eller for meget.  For at forebygge unødige gener er det vigtigt at du drikker godt (ca. 2 ½ liter i døgnet) og at du ligger og bevæger dine ben hyppigt.


Nogle har brug for at have noget at fordrive de mange timer i sengen med. Rigshospitalets bibliotek i stueetagen er gerne behjælpelige med at udlåne diverse lydbøger, iPads, blade og bøger. Dine pårørende kan også låne på dine vegne.

Risici 

Lumbal drænage er en enkel og sikker procedure. En mulig komplikation er:

 • Infektion ved indstiksstedet
 • Drænet glider ud, som medfører sivning fra ryggen og at drænagen ophører
 • Indsivning af luft intrakranielt (ved overdrænage)
 • Blødning mellem hjerne og hjernehinde (ved overdrænage)

 

Derfor er vi opmærksomme på:

 • Temperaturforhøjelse til mere end 38 grader
 • Indstiksstedet på ryggen
 • Hovedpine på trods af fladt sengeleje 
 • Nytilkommende neurologiske symptomer 

Drænagen afsluttes 

Når hullet vurderes lukket kan drænagen afsluttes. Normalt afklemmes drænet et døgn samtidigt med at det faste sengeleje ophæves. Det giver os mulighed for at teste om defekten er lukket tilfredsstillende. 
Såfremt der ikke opstår sivning med aflukket dræn, kan drænet fjernes. Dette er ikke forbundet med gener. Umiddelbart efter drænet er fjernet er det igen nødvendigt at ligge på ryggen i sengen i to timer så indstiksstedet får lukket sig.
Nogle oplever, efter fjernelsen af drænet, en vedvarende sivning fra indstiksstedet og/eller voldsom hovedpine når de står eller sidder. I de tilfælde kan det være nødvendigt at lægge en såkaldt blod patch som lukker indstikshullet fra drænet.
Spørg hvis der er noget du eller dine pårørende er i tvivl om.

Redaktør