Diarre og opkastning hos børn

Symptomer og behandlingsmuligheder for diarre og opkastning hos børn.

Læge tilser barn

Når børn får infektion i maven eller tarmen, skyldes det ofte et virus.

Symptomer

  • Opkastninger
  • Vandtynde afføringer (diarré)
  • Feber
  • Mørke rande om øjnene pga. væskemangel
  • Barnet tisser mindre, og hos blebørn observeres mindre våde bleer
  • Et træt, slapt og mat barn.

Hvornår skal man søge læge?

I skal søge læge, hvis noget ved barnets tilstand bekymrer jer. Det gælder også, hvis barnet ikke tisser, er sløvt og slapt, får tiltagende mavesmerter eller blodig 
diarré.

Hvis et spædbarn har diarré eller opkastning samt feber i mere end et døgn, skal I søge læge. 

Ved større børn kan I se tilstanden an i to-tre dage. Hvis diarré, opkastning og feber fortsætter, skal I søge læge.

Behandling

Når man kaster op eller har diarré, mister man væske og salte. Behandlingen er derfor at erstatte  væsketab og salte.

Børn, der bliver ammet, kan fortsætte med at blive ammet, men det er en god idé at tilbyde hyppige, mindre måltider – og eventuelt supplere med lidt kogt vand, der er godt afkølet. 

Børn, der får modermælkserstatning, kan fortsætte med dette. Alternativt eller supplerende kan I give barnet Revolyt, som er en sukker/saltblanding, der opløses i kogt vand. Revolyt kan købes på apoteket. 

I kan også selv blande 1 tsk. salt i 1 l. kogt koldt vand og tilsætte sød saft (væsken må ikke smage salt).

Væskebehov

Væskebehovet hos spædbørn (0-1 år) er 100-160 ml/kg/døgn. Hos børn mellem 1 og 6 år er væskebehovet 75–100 ml/kg/døgn. Ud over dette skal der gives ekstra væske svarende til det væsketab, der er ved diarré og opkast.

Alle børn, der ikke ammes eller får modermælkserstatning, må spise og drikke, hvad de har lyst til. Nogle børn tåler ikke mælk de første par dage, barnet er sygt.

Tilbyd barnet væske hyppigt, f.eks. hver 10. minut og gerne små mængder af gangen. Små børn kan f.eks. få en mundfuld eller en spiseske væske ad gangen.

I kan vurdere, om barnet får nok væske, ved at holde øje med, at barnet minimum tisser 3-4 gange daglig og ikke er alt for træt og mat, men gerne vil lege lidt. Hvis barnet ikke vil drikke, må man presse eller nøde det. 

Mælkesyrebakterier kan afkorte diarré perioden med 1-2 dage. Der findes flere forskellige slags. De kan købes på apoteket og fås som kapsler eller 
dråber.

At barnet ikke vil spise noget, skal I ikke bekymre jer over, det kommer igen, når barnet er blevet rask. Det vigtigste er, at barnet får noget at drikke.

Barnet kan først komme i institution, når diarréen og opkastningerne er ophørt, og barnet kan spise, drikke og lege normalt.

Forebyggelse

Smitten sker fra hænder til mund – derfor er god håndhygiejne meget vigtig. Vask hænder efter hvert bleskift, toiletbesøg, og både før og efter madlavning og spisning. Anvend evt. håndsprit.

Brug legetøj, der kan vaskes, og brug ikke fælles legetøj med syge børn. Del ikke spiseredskaber, sutter og flasker. Sprit evt. hænderne af efter enhver berøring med barnet

Redaktør