Diæt ved nyresygdom - når du er i dialysebehandling

Information til patienter og pårørende

Denne vejledning er til dig, som er startet i dialysebehandling. Når man starter i dialysebehandling, vil det ofte være nødvendigt at ændre på kosten. Det skyldes bl.a. at der sker et tab af protein under dialysebehandlingen. Nogle patienter får forhøjede værdier af fosfat og kalium i blodprøverne, fordi nyrerne ikke længere kan fjerne disse.

Protein

Proteinets opgave er at opbygge muskler, reparere væv og bekæmpe infektioner. Proteinunderernæring er derfor vigtigt at undgå.

Under dialysebehandlingen sker der et proteintab og det er derfor vigtigt at spise mere protein.

Protein findes i kød, fisk, fjerkræ og æggehvider. Selvom ost, mælkeprodukter og æggeblommer også er proteinrige, er indholdet af fosfat højt i disse fødevarer. Derfor kan der være begrænsninger for, hvor meget man kan spise af disse sidstnævnte fødevarer.

For at få nok protein, bør protein indgå i de fleste af dagens måltider. Det er desuden en god ide at supplere hovedmåltiderne med 2-3 mellemmåltider med protein. Et mellemmåltid kan være en portion soya yoghurt, en sandwich med kød, fisk, fjerkræ eller en hjemmelavet pålægssalat.

Energi

Kalorier/kilojoule er nødvendige for at få tilført energi og holde en stabil og passende vægt. Der er kalorier/kilojoule i stort set alle fødevarer. I den daglige kost fås mest energi fra brød, kartofler, ris, pasta, gryn, kød, fisk, fjerkræ og fedtstoffer.

Fosfat 

Til trods for dialysebehandlingen, vil blodets indhold af fosfat ofte være for højt, da kroppen ikke kan udskille overskud af fosfat. Derfor kan det være nødvendigt at begrænse kostens indhold af fosfat. Fosfat findes især i mælk og mælkeprodukter, ost, æggeblommer og indmad. Fosfat er et hyppigt anvendt tilsætningsstof i fødevarer og kan findes i mange forarbejdet fødevarer som kødpålæg, færdigretter og Cola og sportsvand, som Faxe Kondi.

Kalium

Blodets indhold af kalium kan også blive for højt. Derfor kan en begrænsning af kostens indhold af kalium være nødvendig. Kalium findes især i mælk, mælkeprodukter, frugt, juice, grønt, kartofler og kaffe.

Salt (Natrium)

Der kan være flere grunde til at holde igen med salt. Salt øger tørsten, og salt kan være medvirkende til forhøjet blodtryk. Mange almindelige dagligvarer som brød, pålæg, ost og færdigretter er tilsat salt. Derfor sparer man mest salt, ved at spise hjemmelavet mad og evt. bage sit eget brød, samt at bruge middagsrester som pålæg.

Væske

Når man tisser lidt eller intet, kan overskud af væske udelukkende fjernes ved dialysebehandling. Dette kan dog kun ske i begrænset omfang. Derfor kan det være nødvendigt at drikke mindre væske end normalt.

Væske er alt, hvad der er flydende ved stuetemperatur for eksempel vand, is, isterninger, mælk, kaffe, te og suppe. Der er dog også mange fødevarer som indeholder meget væske: f.eks. sovs, yoghurt, grøntsager og frugt.

Stjernefrugt - Carambole

Stjernefrugt indeholder små mængder af et naturligt giftstof, som ikke kan udskilles, når man har nedsat nyrefunktion. Derfor frarådes alle nyresyge at spise stjernefrugt.

Der kan være nogle kostmæssige begrænsninger, når man er nyresyg og i dialysebehandling. Men det er vigtigt at huske på, at der ikke er noget, som er forbudt at spise. Det handler om, hvor meget man spiser af de forskellige fødevarer. Det kan være svært at finde en balance. Afdelingens kliniske diætister hjælper gerne med at udarbejde en personlig diæt og vejleder i, hvordan de nødvendige kostændringer bliver en del af hverdagen.

Alle som starter i dialysebehandling vil blive tilbudt en samtale med en af afdelingens kliniske diætister.

Redaktør