Clomifentest

Med Clomifentesten undersøges produktionen af de overordnede kønshormoner i hypothalamus og hypofyse.

Husk sundhedskort

Billede af sundhedskort
Dekorativt billede

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Med Clomifentesten undersøges produktionen af de overordnede kønshormoner i de to områder i hjernen, der kaldes hypothalamus og hypofyse.

De overordnede kønshormoner er:

  • Gonadotropinfrigørende hormon (GnRH), der produceres i hypothalamus.
  • Luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH), der produceres i hypofysen.

Tilstrækkelig produktion af de overordnede kønshormoner er nødvendig for testiklernes funktion. Testiklernes funktion er at danne sædceller og producere det mandlige kønshormon testosteron.

Hvis de overordnede kønshormoner ikke produceres i tilstrækkelig grad, vil det kunne medføre nedsat sædkvalitet og mangel på testosteron.

Clomifentesten foretages oftest som en del af en samlet udredning, hvor der også indgår andre hormontestninger.

Hvordan udføres undersøgelsen?

Undersøgelsen kræver ingen forberedelse. Du får 15 tabletter Clomifen udleveret fra klinikken på Afdeling for Vækst og Reproduktion (se adresse under kontaktoplysninger). Tabletterne er i styrken 50 mg.

Testen starter med blodprøvetagning (start-blodprøver), hvor du bedes møde i klinikken en hverdag mellem kl. 8 og kl. 9.

Når blodprøven er taget, skal du indtage den første Clomifentablet. Den næste tablet skal du tage om aftenen ca. 12 timer efter første tabletindtagelse. De næste 7 dage skal du indtage én tablet om morgenen og én tablet om aftenen, alle med ca. 12 timers interval.

På dag 8 tager du den sidste tablet om morgen, inden du igen møder i klinikken til blodprøvetagning (slut-blodprøver) i tidsrummet kl. 8 til kl. 9. 

Dekorativt billede

Er der bivirkninger?

Der er sædvanligvis ingen bivirkninger ved at tage Clomifen i de doser, der anvendes til testen. Hvis der optræder bivirkninger, er det oftest kvalme og hovedpine. Bivirkningerne hører op igen, når man holder op med at tage tabletterne.

Anvendelse af Clomifen kan medføre diskvalifikation i en dopingkontrol af sportsudøvende.

Hvis du er bloddonor, har du karantæne i den periode, du tager Clomifen, og de efterfølgende fire uger.

Hvor udføres undersøgelsen?

Udlevering af Clomifentabletter og blodprøvetagning foregår i klinikken i Afdeling for Vækst og Reproduktion. Blodprøverne kan eventuelt tages hos din praktiserende læge eller på et hospital i nærheden af din bopæl. Det skal dog være aftalt på forhånd med sygeplejerskerne i klinikken.

Svar på undersøgelsen?

Du får svar på undersøgelsen hos din læge i Afdeling for Vækst og Reproduktion enten ved fremmøde i klinikken eller ved telefonisk kontakt fra lægen. Dette aftales ved undersøgelsens start. Der kan gå op til 4 uger fra slutblodprøverne tages indtil svaret foreligger. 

Billede af Pergotime - et clomifen præparat
Tidstabel for hvornår Clomifentabletterne skal tages
DatoDag nr.Clomifen morgenClomifen aftenBlodprøvetagning
 11 stk1 stkKl. 8-9 før første tablet
 21 stk1 stk 
 31 stk1 stk 
 41 stk1 stk 
 51 stk1 stk 
 61 stk1 stk 
 71 stk1 stk 
 81 stk-Kl. 8-9 efter sidste tablet

 

Redaktør