Celleforandringer på vulva - laserbehandling

Information om behandlingen samt forholdsregler før og efter behandlingen.

På operationsdagen skal du møde fastende på afsnit 5031-5032, opg. 5, 3. sal Mødetidspunkt vil du modtage i din e-boks få dage inden.

Denne vejledning er til dig, der skal have foretaget laserbehandling på vulva på grund af celleforandringer. Det er vigtigt at du læser denne vejledning grundigt igennem både før og efter indgrebet.

Hvad fejler jeg?

De udvendige kønsorganer består af de store og små kønslæber, klitoris, skedeåbningen og mellemkødet. På fagsprog kalder man området for vulva. Vævsprøver har vist, at du har celleforandringer i et område på vulva, og at det bør laserbehandles.

Før indgrebet

Hvis du tager fiskeolie, skal du holde pause i 14 dage, da det virker blodfortyndende.

Skal jeg faste?

Du skal møde fastende, hvilket betyder, at du må spise og drikke som vanligt indtil 6 timer før mødetidspunktet. Du må drikke vand og saft indtil 2 timer før mødetidspunktet.

Hvad skal jeg forberede hjemmefra inden operationen?

  • Du skal gå i bad og tage rent tøj på om morgenen inden indgrebet.
  • Lad ur og smykker blive hjemme.
  • Du skal fjerne evt. neglelak og piercinger, inden du møder til indgrebet.
  • Husk at lave en aftale med en pårørende, som kan hente dig, så snart personalet vurderer, at du er klar til at blive udskrevet.

Vi anbefaler, at du tager læsestof, musik m.v. med til ventetiden.

Du må ikke selv køre bil i 24 timer efter bedøvelsen og operationen.

Selve indgrebet

Sygeplejersken i afsnittet hjælper dig med at blive klar. Indgrebet foregår i fuld bedøvelse (narkose). Vi måler puls, blodtryk og iltmætning under forløbet, og der er en person fra narkoseafdelingen hos dig under indgrebet. Operationen foregår med laserstråle. Laserstråler er lysstråler med en intensitet, som gør det muligt at fjerne de øverste lag af slimhinden uden udvikling af ar. Behandlingen varer cirka en halv time.

Udskrivning

Efter cirka en time, vil du være klar til at blive udskrevet.

Gode råd

  • Der kan komme smerter og / eller svie i området efterfølgende. Du kan købe noget lokalbedøvende creme (kan købes i håndkøb) til at smøre på sårene de første dage efter indgrebet. Ved behov anvendes paracetamol á 500 mg, 2 tabl. x 4 dgl.
  • Sårene heler op i løbet af to til tre uger. I denne periode kan det væske fra sårene. I ophelingsfasen skal sårene holdes rene.
  • Du bør undgå karbad og samleje, indtil sårene er helet op.
  • Sårene skal holdes tørre. Efter brusebad kan du forsigtigt duppe sårene tørre med et rent håndklæde eller eventuelt tørre med en hårtørrer. Efter toiletbesøg kan du skylle området med rent vand og duppe tørt. Vi anbefaler, at du benytter løstsiddende tøj.

Kontakt os, hvis du i den første uge efter indgrebet har:

  • Ildelugtende udflåd
  • Temperaturforhøjelse over 38.5o C.

Ring til Kvindesygdomme, akutmodtagelse 5032.

Redaktør