Calve-Legg-Perthes

Information om Calve-Legg-Perthes hos børn. Calve-Legg-Perthes er en sygdom, hvor lårbenshovedet i løbet af nogle måneder eller år falder sammen. Heri findes øvelser.

Vejledning og øvelsesprogram

Calve-Legg-Perthes rammer 1 ud af 1200 børn årligt, hyppigst drenge. Årsagen til sygdommen er ukendt, men der er fundet en vis grad af arvelighed. Børn med et højt aktivitetsniveau og børn der er udsat for passiv rygning har også en øget risiko for at få sygdommen.

Calve-Legg-Perthes er en sygdom, hvor lårbenshovedet i løbet af nogle måneder eller år falder sammen. I denne periode er det vigtigt at undgå store belastninger af hoften. Når perioden med sammenfald er overstået, vil lårbenshovedet starte en genopbygning. Genopbygningsperioden kan vare i et par år.

Under genopbygningen bruger lårbenshovedet ledskålen som skabelon og det giver det bedste resultat, hvis hoften har god bevægelighed.

Et godt slutresultat (hensigtsmæssig form af lårbenshovedet) giver en bedre funktion og forebygger slidgigt. Derfor er det vigtigt at bevare bevægeligheden og muskelstyrken i hoften.

For nogle børn med Calve-Legg-Perthes er øvelserne ikke nok. I disse tilfælde kan det blive nødvendigt med en operation.

Billedet viser et forløb fra 3,5 årsalderen og fem år frem, hvor ledhovedet falder sammen og genopbygges til et flot resultat.
Billedet viser et forløb fra 3,5 årsalderen og fem år frem, hvor ledhovedet falder sammen og genopbygges til et flot resultat

Øvelser

Udspændingsøvelser:

Øvelsesprogrammet skal udføres én gang dagligt. Hvert stræk udføres 3 x 45 sekunder. Det er vigtigt, at dit barn slapper af under strækket.
Øvelsesprogrammet udføres med hjælp fra en voksen.

Fikser begge fødder mellem dine knæ, før derefter roligt benene fra hinanden, indtil barnet mærker et stræk. Det er vigtigt, at barnet accepterer øvelsen, så musklerne er afslappede.

Benene fikseres og føres derfter fra hinanden indtil barnet mærker et stræk.

Fikser bækkenet på rask side og før roligt træningsbenet ud til siden, indtil barnet mærker et stræk i muskulaturen på lårets inderside.

Fikser hoften på rask side og bøj træningsbenet. Før herefter roligt underbenet udad, så hoften roteres.

Hoften roteres

Styrkeøvelser:

Hver øvelse udføres 3 x 10/dagligt. 

Fikser det raske ben mellem dine knæ. Fikser hoften på træningsbenet med den ene hånd og hold omkring anklen med den anden. Barnet skal selv forsøge aktivt at løfte låret op/fri af underlaget. Du kan hjælpe lidt til, hvis det er svært.

Lig på rask side, så træningsbenet er øverst. Hold fast på hoften og skub den let forover. Hold fast lige over knæet på træningsbenet og hjælp barnet med at løfte benet strakt opad og bagud. Benet roteres, så hælen peger opad.

Barnet ligger på ryggen med bøjede ben. Bagdelen løftes fri af underlaget. Det er vigtigt, at bækkenet holdes i ro, både når bagdelen løftes og sænkes.

Fritidsaktiviteter der gavner hoften:

Svømning, ridning og cykling.

Vi fraråder hop i trampolin samt at hoppe ned fra ting.

Hvilestillinger der gavner hoften:

  • Maveliggende ved læsning eller tv
  • Frøstilling ved afslapning eller når barnet sover
Barnet ligger i frøstilling
Redaktør