Bygkorn - operation af børn

Heri findes information om operation af bygkorn hos børn.

I denne patientinformation vil vi forsøge at besvare de spørgsmål, du kan have i forbindelse med operationen. Indholdet er generelt og kan ikke erstatte samtaler med personalet i Afdeling for Øjensygdomme.

Baggrund for operation

I øjenlåget kan man få infektion i en tilstoppet udførselsgang fra øjenlågets kirtler, dette kan give hævelse som kræver fjernelse ved operation.
Først vil man forsøge at behandle med varme omslag, massage og salve. Hvis ikke dette har effekt vil man foretage en operation.

Hvad kan gå galt?

Det er sjældent at der kommer infektion efter en operation på øjenlåget.

Før operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse.

Dit barn skal derfor gennemgå en lægeundersøgelse og I skal tale med en narkoselæge. Dette foregår nogle dage før operationen.

På operationsdagen

Da dit barn skal opereres i fuld bedøvelse barnet være fastende, dvs. at det ikke må spise i 6 timer før operationer og det ikke må drikke vand i to timer før operationen.

En time før operationen påføres "tryllecreme" (EMLA creme) på begge barnets håndrygge. Cremen bedøver huden, så det ikke gør ondt at få lagt drop, dvs. et lille plastikrør til bedøvelsesmidler og anden medicin. Lige før operationen vil dit barn få beroligende medicin, som gør at det kommer til at virke "beruset". Du kan herefter følge med ind på operationsstuen og være der til barnet sover.

Operationen

Ved operation vender man øjenlåget, og skærer på bagsiden af øjenlåget. Man syr ikke bagefter. Barnet vil også få nogle øjendråber, der forebygger infektion og næsedråber, der får slimhinden til at trække sig sammen.

Efter operationen

Efter operationen vil dit barn blive bragt til Dagkirurgisk afsnit. I må tage hjem, når barnet er vågent og har spist eller drukket lidt.

Øjendråber

I får øjendråber, der forebygger infektion med hjem, de skal bruges cirka 4 dage efter operationen.

Normale gener efter operationen

  • Blødning

Det er normalt, at det bløder lidt fra såret det første døgn, det viser sig oftest ved lidt blod i tårer, lidt blod i øjenkrogen eller i søvnen i øjenkrogen om morgenen. Det kan forsigtigt fjernes med lidt saltvand.

  • Misfarvning af huden

I dagene efter operationen vil øjenomgivelserne i varierende grad være misfarvede og hævede. Det vil oftest forsvinde i løbet af 1-2 uger, men i nogle tilfælde kan det vare i længere tid.

Hvad må barnet og hvad må barnet ikke efter operationen

Det første døgn efter operationen, skal barnet

  • Undgå at få snavs i øjenomgivelserne
  • Holde sig i ro og bl.a. afventer med at dyrke sport
  • Vi anbefaler at barnet bliver hjemme fra skole/ institution.

Efter det første døgn, må barnet

  • Gå i brusebad og vaske hår.

Ved uventede gener efter operationen

kan I indenfor de første 14 dage efter operationen kontakte Afdeling for Øjensygdomme, herefter skal I henvende jer til egen øjenlæge.

Redaktør