Bronkiernes fimrehår - undersøgelse

Ved en skanning med et radioaktivt sporstof bliver lunger og luftveje synlige.

Kort om undersøgelsen

Du skal have undersøgt funktionen af fimrehårene i luftvejene ved en skintigrafi. En skintigrafi er en skanning, hvor vi bruger radioaktivt sporstof. Vi giver dig to sporstoffer, som du skal indånde, så vi kan se fordelingen af luft i lungerne, og hvor hurtigt slim i luftvejene transporteres væk.

Undersøgelsen forløber over 2 dage. Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 3 timer den første dag og 30 minutter den næste dag.

Vigtig forberedelse

Kontakt os, hvis du er gravid eller ammer

Hvis du er eller kan være gravid, eller hvis du ammer, er der særlige forholdsregler. Du skal derfor kontakte os inden undersøgelsen.

Kontakt os, hvis du har været forkølet, haft en infektion i lungerne eller bihulebetændelse

Hvis du inden for de seneste 6 uger har været forkølet, haft en infektion i lungerne eller har haft bihulebetændelse, kan vi ikke lave undersøgelsen. Du skal derfor kontakte os og få en ny tid, så du ikke går forgæves.

Tag din medicin, som du plejer

Op til undersøgelsen kan du tage din medicin, som du plejer.

Fjern bælter, smykker med mere inden undersøgelsen

Du vil blive bedt om at fjerne smykker og eventuelt nogle typer af tøj fra det område, der skal skannes, fordi det forstyrrer skanningen. Tag gerne dine smykker af hjemmefra.

På hospitalet 

Undersøgelsen

Den første dag starter vi med at sætte to mærker fast på din ryg, som vi indstiller skanneren efter. Herefter skal du indånde et sporstof gennem et mundstykke, mens du har en klemme på næsen. Sporstoffet lægger sig på slimen i dine lunger. Vi skanner dig ad flere omgange for at se, hvor hurtigt sporstoffet forsvinder fra lungerne. I løbet af undersøgelsen skal du i et minut indånde endnu et sporstof, der viser, hvordan luften fordeler sig i lungerne.

Undersøgelsen varer op til 3 timer med pauser undervejs.

Næste dag skanner vi dig igen i cirka 15 minutter.

Hjemme igen

Sporstoffet giver ingen bivirkninger

Der er ingen bivirkninger ved sporstoffet, og det udskilles hurtigt fra kroppen.

Svar på undersøgelsen

Du får svar fra den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen.

Få mere viden

Redaktør