Blødt strubehoved – laryngomalaci hos spædbørn

Information til forældre om blødt strubehoved – laryngomalaci hos spædbørn

Hvad er Laryngomalaci?

Laryngomalaci er den mest almindelige årsag til, at der er mislyd på vejrtrækningen hos spædbørn. Vejrtrækningen har en pibende eller hvæsende mislyd, når barnet trækker vejret ind.

Symptomerne begynder oftest, når barnet er et par uger gammel. Hos nogle børn viser symptomerne sig dog lige efter fødslen. Symptomerne bliver ofte værre frem til barnet er omkring 4-6 måneder. Herefter vil barnet i de fleste tilfælde få en spontan bedre vejrtrækning og mislyden gradvist gå væk.

De fleste børn vil vokse fra laryngomalaci, og symptomerne ophører omkring 12-24 måneders alderen, uden der er behov for behandling. Der er ingen følgevirkninger af laryngomalaci.

Luftvejene er snævre hos spædbørn. Ved laryngomalaci falder vævet i struben delvist ind over luftvejen, når barnet trækker vejret ind. Det er derfor, der kommer lyd på vejrtrækningen. Det er ikke farligt.

Laryngomalaci symptomerne bliver ofte tydeligere, når barnet spiser, er ophidset eller græder, fordi luftstrømmen igennem luftvejen bliver øget. Oftest kan du ikke høre mislydene på vejrtrækningen, når barnet sover.

Billedet viser normal strube og Laryngomalaci

Hvad er årsagen til Laryngomalaci?

Laryngomalaci er en medfødt tilstand. Den nøjagtige årsag er ukendt, men kan skyldes umodenhed i svælg og strube, som giver dårlig kontrol af musklerne i de øvre luftveje. De øvre luftveje består af næse, mund, hals og strubehoved.

Strubehovedet er placeret bag tungen og over luftrøret. Strubehovedet indeholder stemmebåndene, der åbner når man trækker vejret og lukker når man taler eller synker. Strubehovedet indeholder også muskler og led, der flytter stemmebåndene og strubelåg.

Strubelåget ligger over strubehovedet og lukker ned over indgangen til struben, når man synker mad, for at beskytte lungerne mod mad.

Ved laryngomalaci er strubelåg og struben over stemmebåndene snævre og bløde, så de falder ind over indgangen til struben, når barnet strækker vejret ind. Det skaber en luftmodstand, som giver en mislyd på vejrtrækningen.

Sådan påvirker laryngomalaci dit barn

De fleste børn er upåvirkede af deres laryngomalaci. De problemer, som laryngomalaci kan medføre, er: mislyd på vejrtrækningen, trivselsproblemer, refluks og vejrtrækningsbesvær.

Mislyd på vejrtrækningen

Barnet er sjældent selv generet af mislyden på vejrtrækningen. Enkelte børn kan dog vågne af deres egen vejrtrækningslyd. Derimod kan de voksne omkring barnet godt blive bekymret over lyden. Familier til børn med laryngomalaci oplever også ofte, at personer i omgivelserne spørger til barnets mislyd på vejrtrækningen

Trivselsproblemer

Nogle børn med laryngomalaci udvikler trivselsproblemer. De kan have svært ved at die, har hyppigt behov for at slippe brystet for at trække vejret, hoster eller får mælken galt i halsen. Amme/spise problemer kan betyde, at barnet
ikke tager ordentlig på i vægt. I særligt svære tilfælde kan der tilknyttes ergoterapeut mhp. råd og vejledning omkring måltidet.

Refluks (tilbageløb af mavesyre)

Mange spædbørn med laryngomalaci har også refluks. Refluks er, når syre fra maven kommer tilbage op i svælg og strube. Mavesyren giver irritation i struben, som kan forværre symptomerne ved laryngomalaci. Det kan hjælpe at holde dit
barn i en oprejst position i 15-30 minutter efter et måltid. I nogle tilfælde, kan lægen ordinere syre-reducerende medicin.

Vejrtrækningsbesvær

Enkelte spædbørn har alvorlig laryngomalaci med vejrtrækningsbesvær. Barnet vil da være utilpas og urolig det meste af tiden. Spædbarnet har et stort vejrtrækningsarbejde og taber sig i vægt. Som forældre vil man ikke være i tvivl om, at barnet er utilpas og søge lægehjælp.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Laryngomalaci diagnosticeres ud fra barnets sygehistorie og en lægeundersøgelse. En øre-næsehalslæge kan undersøge forholdene i de øvre
luftveje med en kort kikkertundersøgelse gennem næsen, imens dit barn er vågen. Formålet ved undersøgelsen er at bekræfte laryngomalaci diagnosen og udelukke andre sjældne årsager til mislyden på vejrtrækningen.

Hvordan behandles laryngomalaci?

Der er normalt ikke behov for behandling, så længe dit barns symptomer er milde, og dit barn spiser, tager på i vægt og udvikler sig/er i trivsel. Hos børn med laryngomalaci er der behov for en lidt tættere kontrol af barnets vægt af sundhedsplejerske eller egen læge. Det er almindeligt, at amning kan være besværet hos spædbørn med laryngomalaci. Søg hjælp hos sundhedsplejerske eller egen læge, hvis amningen er påvirket.

Er kirurgi nødvendig?

Hos enkelte børn med laryngomalaci, vil det være nødvendigt med kirurgi. Den kirurgiske procedure kaldes en supraglottoplastik. Operationen tager omkring 1 time og sker igennem mundhulen. Dit barn skal være i fuld bedøvelse under proceduren og overnatte på hospitalet til observation bagefter

Hvornår skal jeg ringe til lægen?

Kontakt lægen eller skadestuen:

  • Hvis dit barn får tiltagende vejrtrækningsbesvær
  • Hvis dit barn bliver blålig eller har apnø (pauser i vejrtrækningen).
  • Hvis dit barn har indtrækninger omkring brystet i lange perioder.
  • Hvis dit barn har spisevanskeligheder, ikke tager på eller taber sig i vægt.
Redaktør