Blodprop i de dybe vener - hjemme igen efter behandling

Efter behandling af blodprop i de dybe vener er der forholdsregler, det er vigtigt at være opmærksom på.

Ubehag eller smerter

Ring 1813, hvis du oplever de samme symptomer

I sjældne tilfælde kan dine blodårer lukke til på grund af en ny blodprop. Hvis du mærker de samme symptomer, som ved den tidligere blodprop, skal du straks ringe til Akuttelefonen 1813.

Ring 112 ved kraftig blødning

Hvis det pludseligt bløder kraftigt fra det sted, hvor kateteret er gået ind, eller der er en voksende blodansamling omkring det, skal du ringe 112, lægge dig ned og presse hårdt på såret. Det er yderst sjældent, at det sker.

Pleje og hygiejne

Tag ikke p-piller

Hvis du tager p-piller, anbefaler vi, at du finder en anden præventionsform. P-piller øger risikoen for blodpropper i de dybe vener.

Brug støttestrømpe

Efter en blodprop i venerne, har du en lidt øget risiko for flere blodpropper. Derfor bør du de første 6 måneder altid have den specialsyede støttestrømpe på, når du er vågen. Tag kun strømpen af, når du skal sove. Resten af livet skal du bruge støttestrømper, når du skal rejse længere end 4 timer. Brug støttestrømper med mindst 20-30 mmHg i kompression. Det gælder uanset, om du rejser med fly, bil, bus eller tog, og om du fortsat er i behandling med blodfortyndende medicin eller ej.

Stop med at ryge

Hvis du ryger, skal du stoppe med al tobak inklusiv e-cigaretter. Der findes mange forskellige måder at slippe vanen på. Du kan bruge nikotinerstatning i form af tyggegummi eller plaster i en periode eller tilmelde dig et rygestopkursus. Din egen læge eller kommune kan hjælpe dig videre, eller du kan søge hjælp hos Stoplinien: www.stoplinien.dk.

Hjælp din krop med at komme sig

Efter din behandling har bevægelse, kost, rygning og alkohol stor betydning for, hvor hurtigt du får kræfterne tilbage. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.rigshospitalet.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Bevægelse og hvile

Vip med foden

Du skal bevæge foden flere gange om dagen for at sikre et godt blodomløb og mindske risikoen for blodpropper. Vip fødderne op og ned, når du sidder eller ligger. Når du står, kan du skiftevis løfte tæerne og hælene.

Gå i mindst 30 minutter om dagen

Det er vigtigt, at du kommer i gang med at bevæge dig igen efter blodproppen. Vi anbefaler en daglig gåtur på mindst en halv time for at forebygge svækkede muskler og nye blodpropper.

Genoptag seksuel aktivitet, når du er klar

Du kan genoptage seksuel aktivitet, når du har kræfter og lyst til det. Det kan ikke skade dig.

Praktiske forhold

Sygemelding

Vi anbefaler cirka 2 ugers sygemelding. Hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente lidt længere. Hvis du har brug for en sygemelding, kan du få den hos din egen læge.

Kom til kontrol

Du bliver tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os efter 6 uger og igen efter 3 og 12 måneder. Herefter er det en gang om året. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post.

Til de opfølgende kontroller taler vi med dig om, hvordan du har det, og vi ultralydsskanner dit ben. Du vil også blive fulgt i Trombosecentret på grund af den blodfortyndende medicin. I Trombosecentret får du også svar på de blodprøver, du fik taget, mens du var indlagt.

Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter behandlingen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Værd at vide

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros omkring dit ophold på hospitalet. Du kan finde kontaktoplysninger på vores hjemmeside www.rigshospitalet.dk. Hvis du overvejer at klage over din behandling, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. På www.regionh.dk/patientrettigheder kan du læse mere om mulighederne for at klage.

Redaktør