Biskjoldbruskkirtel - operation

Om operation i biskjoldbruskkirtel og forløbet efter.

Dekorativt billede

Kort om operationen

Operationen omfatter:

  • Gennem et snit i huden på forsiden af halsen fjerner lægen én eller flere biskjoldbruskkirtler, som du har talt med lægen om før operationen. I sjældne tilfælde må den ene halvdel af skjoldbruskkirtlen også fjernes.
  • Vævet sendes til undersøgelse.

Inden operationen får du en beroligende tablet, hvis du ønsker det. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Det vil sige, at du sover og er smertefri. Under operationen kan der være lagt en plastikslange - et dræn - ind til operationsstedet. 

Gennem drænet løber overskydende blod og væske til en pose på sengekanten. I mange tilfælde er dræn ikke nødvendigt.

Efter operationen

Efter operationen vil du have et 3-8 cm. langt, tyndt ar nederst på halsen. De første timer efter operationen ligger du på et specielt opvågningsafsnit, indtil du rigtig vågner. Her er der personale hos dig hele tiden, og du får ofte målt puls og blodtryk. Når du er helt vågen, bliver du kørt tilbage til sengeafsnittet på Afdeling for Øre-NæseHalskirurgi og Audiologi, hvor sygeplejersken tager imod dig.

Du får tilbudt smertestillende medicin de følgende dage.

Bevæg dig efter operationen

Det er vigtigt, at du tidligt efter operationen kommer ud af sengen og går omkring. Plejepersonalet hjælper dig de første gange, du skal ud af sengen.

Udskrivelse

Et evt. dræn bliver ofte fjernet dagen efter operationen. Herefter kan du blive udskrevet, når kalkindholdet i blodet er blevet normalt. Dette kontrolleres ved daglige blodprøver. Små plastre (steristrips) dækker såret i dagene efter operationen.

Du bliver typisk udskrevet dagen efter operationen. I tiden herefter skal du med mellemrum have taget en blodprøve for at kontrollere blodets kalkindhold.

Efter udskrivelsen

Du bør holde 1 uges rekreation, men kan klare de fleste hverdagsaktiviteter uden problemer. Beskyt såret. Du kan tage brusebad når drænet er fjernet, blot eventuelle plastre holdes tørre. Vi fraråder karbad og svømning de første 10 dage efter operationen på grund af risikoen for betændelse.

Ved et besøg i afdelingens klinik 8-10 dage efter operationen får du svar på undersøgelse af biskjoldbruskkirtlen. Eventuelt vil dette prøvesvar kunne gives i forbindelse med kontrol hos den henvisende medicinske afdeling.

Operationsarret kan de første måneder være hårdt, men det er ganske normalt og kræver ingen behandling. Arret bliver normalt blødere i løbet af 3 - 4 måneder. Forbliver arret hårdt, kan fysioterapeuten vejlede dig om massage af arvævet. Du bør undgå direkte sol på arret det første år (brug eventuelt solfaktor 20+).

Komplikationer

Da det ofte bløder lidt i forbindelse med operationen, kan huden omkring såret blive blå. Blåfarvningen forsvinder af sig selv i løbet af 1 - 2 uger. Der er en lille risiko for, at det kan bløde for meget fra såret i de første timer efter operationen. I sådan en situation kan det blive nødvendigt at stoppe blødningen ved en ny mindre operation.

I sjældne tilfælde (ca. 1-2 ud af 100 operationer) kan stemmen ændre sig i forbindelse med operationen. For at kontrollere stemmen, bliver du både før og efter operationen set i halsen af en læge.

I meget sjældne tilfælde bliver kalkindholdet i blodet for lavt efter operationen. Dette bliver kontrolleret, inden du bliver udskrevet. Er kalkindholdet i blodet for lavt, kan det behandles med kalktabletter og vitamintilskud. Ligeledes kan det i sjældne tilfælde ske, at kalkniveauet i blodet er for højt efter operationen. Dette vil kræve supplerende undersøgelser.

Enkelte patienter kan få betændelse i såret. Betændelsen viser sig som:

  • Hævelse.
  • Rødme.
  • Ømhed.
  • Eventuelt feber.

Får du en generende væskeansamling eller betændelse, bør du søge læge. Du kan ringe til Øre-, Næse og Halskirurgi, klinik 7046. Uden for klinikkens telefontid kan du ringe til Øre-, Næse- og Halskirurgi, sengeafsnit 7054..

Denne pjece er en kort orientering til dig og dine pårørende om operation på biskjoldbruskkirtlen. Pjecen er et supplement til de samtaler, du har haft med lægen i vores klinik. Yderligere information vil du få på Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi. Vi er klar over, at mange andre spørgsmål sikkert også presser sig på. Spørg endelig, når du har brug for det.

Redaktør