Binyrebarkhormon til indsprøjtning

Binyrebarkhormoner regulerer bl.a. stofskiftet og opretholder balancen af væske, salte, fedt, kulhydrat og protein i kroppen.

Med denne pjece vil vi gerne informere om Binyrebarkhormon. 

Hvad er binyrebarkhormon?

Kroppen producerer en række livsnødvendige hormoner i binyrebarken, som kaldes binyrebarkhormoner. Binyrebarkhormoner regulerer bl.a. stofskiftet og opretholder balancen af væske, salte, fedt, kulhydrat og protein i kroppen. Derudover har binyrebarkhormoner stor betydning for vores immunforsvar, da de dæmper betændelsesreaktioner, allergiske reaktioner m.m.

Hvilke sygdomme behandles med binyrebarkhormon?

Binyrebarkhormon kan fremstilles kunstigt og bliver brugt til behandling af en lang række sygdomme, blandt andet gigt, eksem, astma og sygdomme i tarm, lever, nyrer og i blodet.
Desuden har det indflydelse på slimhinden i næsen og således også polypdannelse.

Hvilke præparater indeholder binyrebarkhormon?

Binyrebarkhormon findes som tabletter, salve, øjendråber, inhalation, næsespray og væske til indsprøjtning. I denne pjece finder du kun information om Diprospan.

I klinikken bruger vi præparatet Diprospan, når vi giver en indsprøjtning i en muskel.

Indsprøjtning i en muskel

Indsprøjtning i en muskel kaldes en intramuskulær indsprøjtning og bliver givet af en sygeplejerske eller en læge. Når indsprøjtningen bliver givet i en muskel, bliver binyrebarkhormonet optaget i blodet, og hormonet kommer til at virke i hele kroppen.

Efter indsprøjtningen i musklen kan du mærke bedring inden for få timer eller dage. Virkningen kan vare op til et par måneder.

Bivirkninger

De fleste patienter oplever aldrig bivirkninger i forbindelse med indsprøjtning med binyrebarkhormon. I det første døgn efter indsprøjtningen er det dog normalt at opleve:

  • Psykisk opstemthed
  • Rastløshed
  • Søvnløshed

Du kan også opleve at få lidt blussende kinder og en øget svedtendens efter indsprøjtningen. Dette kan vare i et par dage.

Din hud omkring selve indsprøjtningsstedet kan også ændre sig. Huden kan f.eks. blive tynd, og pigmentet kan forsvinde, så huden bliver lysere.

Det er normalt for yngre kvinder at få blødningsforstyrrelser i form af pletblødninger. Blødningerne er forbigående og ganske ufarlige.

Hvis du har sukkersyge, kan du opleve, at dit blodsukker stiger. Vi anbefaler dig derfor at holde øje med dit blodsukker de første par 
døgn, efter at du har fået indsprøjtningen med binyrebarkhormon

Hvor ofte må man blive behandlet med binyrebarkhormon?

Hvis du ofte får indsprøjtninger med binyrebarkhormon, bliver din risiko for bivirkninger større. Du bør heller ikke få ubegrænsede antal indsprøjtninger i musklen. Hvis du tit får binyrebarkhormon i musklen, har du risiko for at få samme bivirkninger som ved binyrebarkhormontabletter (Prednisolon). Dette kan f. eks, være knogleskørhed, ”måneansigt”, blødninger i huden m.m.

Der må maksimalt gives 4 indsprøjtninger årligt og vi anbefaler  at du tager kalktabeletter med D-vitamin (Unikalk Mega) i  de første tre uger efter indsprøjtningen.

Redaktør