Binyrebarkhormon - værd at vide om

Det kunstige binyrebarkhormon ligner det hormon, der naturligt dannes i binyrerne. Binyrebarkhormon anvendes ved mange forskellige tilstande og sygdomme.

Patientvejledning

Det kunstige binyrebarkhormon ligner det hormon, der naturligt dannes i binyrerne. Binyrebarkhormon anvendes ved mange forskellige tilstande og sygdomme.

Hvordan virker binyrebarkhormon?

Binyrebarkhormon virker på flere måder, og der kan være forskellige årsager til, at du får det. Det kan være som led i behandling af din sygdom eller for at hæmme dit immunsystem.
Når du bliver behandlet med binyrebarkhormon, vil kroppens egen produktion af binyrebarkhormon nedsættes eller ophøre. Binyrebarkhormon har også en kvalmestillende effekt.

Sådan anvendes binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon findes som tabletter og kan ligeledes gives som indsprøjtning (ind i blodåre). 
Binyrebarkhormon anvendes alene eller sammen med andre præparater og kan være en del af en behandling. Du kan få binyrebarkhormon i en såkaldt standardbehandling, hvor du får det i forbindelse med en behandling i en bestemt periode af få dages varighed. Eller du kan få binyrebarkhormon over længere tid.

Forskellige navne på binyrebarkhormon

 • Prednison
 • Prednisolon
 • Decadron
 • Dexamethason
 • Solu-Medrol®

De mest almindelige bivirkninger ved binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon kan give en række bivirkninger. Ved kort tids behandling, selv i høje doser, så er de fleste bivirkninger usædvanlige. I pjecen 
her har vi har valgt at beskrive de bivirkninger, som patienterne hyppigst har. Det kan være, at du finder flere bivirkninger beskrevet i andet materiale.

Søvnløshed: 

For at forebygge søvnbesvær får du så vidt muligt tabletterne om morgenen. Du kan også få ordineret en sovetablet.

Stigning i blodsukker:

Binyrebarkhormon kan medføre, at dit blodsukker stiger. Det betyder, at du kan udvikle sukkersyge, hvor symptomerne kan være store og hyppige vandladninger og tørst. Sukkersygen er som oftest midlertidig og vil i så fald forsvinde efter endt behandling. Det kan dog blive nødvendigt, at du skal have insulin i en periode. Hvis det er nødvendigt, vil vi lave en plan for, hvor ofte du skal måle dit blodsukker. Du kan selv lære at måle dit blodsukker, og du vil få udleveret et lille apparat til dette. Hvis du allerede har sukkersyge, vil du have øget behov for insulin under behandlingen med binyrebarkhormon.

Psykiske påvirkninger:

Når du får binyrebarkhormon, kan du opleve at blive mere energisk og humørmæssig opstemt. 
Du kan også føle dig rastløs, modløs og nedtrykt. 
Enkelte vil udvikle en egentlig depression.

Større appetit:

Du kan få større appetit under behandling med binyrebarkhormon. Nogle vil også opleve, at de tager på i vægt under behandlingen. Dette sker specielt, hvis du får høje doser binyrebarkhormon. Binyrebarkhormon i sig selv giver betydeligt øget appetit samt væskeophobning i kroppen. Du kan modvirke tendensen til uønsket vægtøgning ved at forsøge at spise mindre. Ved reduktion i binyrebarkhormondosis plejer vægten at blive normal igen, men det kan tage lang tid.

Infektion uden feber:

Hvis du er utilpas eller føler dig sløj, skal du informere læge eller sygeplejerske. Binyrebarkhormon kan sløre infektionstegn, så du kan have infektion f.eks. uden at have feber.

 • Vand i kroppen, f.eks. hævede ben
 • Svie i spiserør og mave

Fortæl altid læge eller sygeplejerske, hvis du oplever nogle af de beskrevne gener. Mange gener kan du få hjælp til at fjerne eller mindske.

Langtidsbivirkninger ved binyrebarkhormon

Under længerevarende eller mange gentagne behandlinger med binyrebarkhormon, undertrykkes binyrebarkens normale funktion. Hvis du er i behandling med binyrebarkhormon i længere tid (måneder til år), kan du opleve langtidsbivirkninger.

 • Ansigtet kan blive rundere; dit udseende kan ændre sig, og du kan få et såkaldt måneansigt
 • Huden kan blive uren og sart samt lysfølsom
 • Hos nogle har sår sværere ved at hele end tidligere
 • Binyrebarkhormon kan påvirke dit blodtryk samt din salt-, væske-, kalium- og kalkbalance
 • Knogleskørhed (osteoporose). For at mindske risikoen for at udvikle knogleskørhed kan du tage kalktabletter med D-vitamin samtidigt med binyrebarkhormon. Tal evt. med din læge om det
 • Øget risiko for infektioner

Når du stopper med binyrebarkhormon Afhængig af hvor længe du har fået binyrebarkhormon, kan det være nødvendigt, at du trapper ud af medicinen over nogle dage. Enkelte bliver utilpasse eller får ledsmerter, hvis behandlingen med binyrebarkhormon stopper på én gang. 

Vigtigt

Når du er i behandling med binyrebarkhormon, skal du bære et orange kort på dig, der fortæller, at du er i behandling med binyrebarkhormon.

Hvad gør jeg, hvis jeg glemmer at tage en eller flere tabletter?

Tag tabletterne så snart du opdager, at du har glemt det. Er det tæt på næste dosis, så spring den glemte dosis over. Tag ikke dobbeltdosis.
Hvis du får binyrebarkhormon som led i en kortvarig behandling (for eksempel over 4 – 12 dage), skal du kontakte afdelingen, hvis du har glemt at tage en dosis.

Hvad gør jeg, hvis jeg kaster op?

Hvis du kaster op inden for 15 minutter efter du har taget medicinen, skal du tage en ny dosis. Er der gået længere tid, skal du ikke gøre noget.

Gener fra bivirkninger

Hvis du er generet af bivirkninger, skal du tale med lægen, inden du evt. ophører med din behandling. Hvis du er hjemme, skal du ringe og tale med personalet. Stop aldrig med medicinen uden kontakt med lægen.

Her kan du læse mere

Du kan læse mere om de enkelte præparater på www.medicin.dk eller www.apotek.dk. På www.indlægsseddel.dk kan du også finde indlægssedler for de fleste lægemidler.

Redaktør