Begrænsning af kalium hos børn og unge

Information om kalium indhold i fødevarer, samt inspiration til en kost med begrænset kalium indhold til børn og unge.

Det at være nyresyg kan have mange forskellige udfordringer, også når det kommer til kosten. I mange tilfælde kræver det en kostomlægning, som kan være en stor udfordring for barnet. Dog er gevinsten betydelig, da man får færre symptomer, færre indlæggelser og et længere liv.

Diætister med speciale i nyresygdomme kan udarbejde en personlig kostplan og vejlede i, hvordan de nødvendige kostændringer bliver en del af hverdagen, samtidig med at barnets vækst og udvikling sikres bedst muligt.

Denne vejledning skal ses som et skriftligt supplement til den vejledning, du/I modtager af den kliniske diætist.

Når vi i størstedelen af denne pjece skriver ’barnet’, refererer det både til mindre børn og unge mennesker op til 18 år. For at lette læsningen skriver vi konsekvent ’barnet’, men det dækker over både børn og unge mennesker.

Hvorfor begrænse kalium?

Kalium er vigtig for hjerte-, nerve- og muskelfunktion. Sunde og raske nyrer regulerer kaliumindholdet meget tæt ved at udskille overskydende kalium i urinen, men når nyrerne ikke fungerer normalt, kan udskillelsen af kalium blive nedsat, og kalium ophobes i blodet. Hvis kaliumindholdet i blodet er for højt, kan det påvirke kroppens muskler negativt, specielt hjertet.

Når man er nyresyg og har forhøjet kalium, anbefales det derfor, at man spiser mindre kalium end vanligt. Det vil dog altid være i samråd med barnets læge, hvor meget kalium man kan spise.

Hvor findes kalium?

Der er kalium i næsten al den mad, vi spiser, og det er derfor ikke muligt helt at undgå kalium. Man kan begrænse mængden ved at fravælge de mest kaliumholdige madvarer. Kartofler, grøntsager og frugt bidrager med over en tredjedel af kaliumindholdet, mens mælk og brød ligeledes er betydende kilder.

Anbefalet dosis

Ifølge danske undersøgelser spiser børn i alderen 4-17 år i gennemsnit ca. 2500-3100 mg kalium dagligt. Den daglige anbefaling for et raskt barn er 1800-3500 mg per dag afhængigt af køn og alder.

Praktiske råd til at reducere indtaget af kalium

  • Spis mindre af de fødevarer der indeholder meget kalium – se oversigten senere i patientinformationen.
  • Spis ca. lige meget franskbrød og rugbrød.
  • Sørg for, at grøntsager og kartofler skrælles, skæres i mindre stykker og koges i rigeligt vand tilsat salt.
  • Sørg for at kassere kogevandet, da det indeholder meget kalium.
  • Sørg for, at kartofler og grøntsager, der f.eks. skal steges eller bruges i sammenkogte retter, skrælles, skæres i mindre stykker og forkoges i få minutter i rigeligt vand tilsat salt.
  • Sørg for, at kartofler og grøntsager ikke dampkoges, frituresteges eller tilberedes i mikroovn.
  • Husk, at hvide ris og pasta har et meget lavere kaliumindhold end kartofler, så de er gode at bruge som erstatning.
  • Begræns mælk og ost til 1½ dl mælk/surmælksprodukt pr. dag og/eller 1 skive ost pr. dag eller udeluk det helt
  • Begræns æg til 2-3 stk. om ugen.
  • Drik vand, te, sodavand (undtaget cola) og Fun light frit, men tag hensyn til evt. væskerestriktion.
  • Drik højst 1-2 kopper kaffe dagligt.
  • Drik kun frugtsaft i små mængder.
  • Undgå kakao.
  • Undgå supper.
  • Undgå nødder, mandler og tørret frugt.
  • Undgå svampe, ærter og andre bælgfrugter.
  • Undgå frugt- og grøntsagsjuice.

Frugt og grøntsager

Frugt og grøntsager bidrager med kostfibre, der er gode for maven og tarmens sundhed. Derfor kan du spise op til 100 g frisk frugt eller 200 g. frugt fra dåse uden lage og 100 g. rå grøntsager dagligt. Du kan spise kogte grøntsager ubegrænset, når blot de tilberedes så en stor del af kaliumindholdet fjernes.

Når du vælger grøntsager eller frugt, så kan du vælge de typer, der er lavest i kalium. Hvis du vælger at spise en grøntsag eller en frugt, der har et meget højt indhold af kalium, bør du tage en mindre portion eller tænke over, hvad du spiser af kaliumholdige madvarer resten af dagen.

Kaliumindhold i frugt per 100 g

Lavt (under 200 mg)

Æble, Pære, Jordbær, Kirsebær, Fersken, Ananas, Appelsin, Papaya, Stikkelsbær, Citron, Litchi, Netmelon, Vindruer, Vandmelon, Grapefrugt, Blommer, Mandarin, Mango, Blåbær, Lime, Tyttebær, Tranebær rå,

Moderat (200-300 mg)

Rabarber, Kiwi, Cantaloupe Melon, Brombær, Ribs, Granatæble, Abrikos-rå, Honningmelon, Tomat, Hindbær, Kakifrugt (sharon), Nektarin

Højt (over 300 mg)

Tørrede frugter, Sveske – rå, Banan, Passionsfrugt, Kokosnød

Kaliumindhold i grøntsager per 100 g

Lavt (under 200 mg)

Agurk, Asparges, Iceberg, Karse, Løg, Peberfrugt,
Konserves: Bambusskud, Bønner, Bønnespirer, Champignon, Gulerod, Majs, Rødkål, Tomat, Ærter.

Moderat (200-300 mg)

Aubergine, Bønner, Forårsløg, Græskar, Grønkål, Hvidkål, Julesalat, Kinakål, Kinaradise, Majroe, Porre, Purløg, Radise, Rødkål, Savojkål, Squash, Tomat, Konserves: Græskar, Kartoffel, Spinat

Højt (over 300 mg)

Artiskok, Avocado, Bambusskud, Blegselleri, Blomkål, Broccoli, Bønner (tørrede), Brøndkarse*, Champignon, Dild*, Fennikel, Gulerod, Gule ærter, Hovedsalat, Hvidløg*, Jordskok, Kantarel, Kartoffel, Kikærter, Kålrabi, Kørvel*, Linser (tørrede), Majs, Pastinak, Peberrod*, Persille*, Persillerod, Rosenkål, Ræddike, Rødbede, Selleri, Spinat, Ærter. Konserves: Baked beans, Rødbede, Tomatketchup*, Tomatpuré*

*Kan anvendes i små mængder

Mad du kan spise frit

Kød, fisk, fjerkræ og æg

  • Kød, fisk og fjærkræ
  • Æg

Brød, mel og gryn

  • Franskbrød og groft franskbrød
  • Hvide ris, pasta og couscous
  • Hvedemel og majsstivelse (Maizena®)
  • Cornflakes

Kartofler

  • Kogte (Se praktiske råd)

Grøntsager

  • Kogte (Se praktiske råd)

Drikkevarer

  • Te

Diverse

  • Krydderier, krydderurter
  • Eddike og sennep

Mad du kan spise i moderate mængder

Mælkeprodukter og alternativer

  • Pr. dag: 150 ml mælk eller surmælksprodukt eller 300 ml neutral sojadrik eller 150 ml sojadrik med kakaosmag eller 300 ml soyayoghurt
  • Havre- og risdrik
  • Fløde 13 % og 38 %
  • Creme fraiche 9 %, 18 % og 38 % og Cremefine
  • Soja madlavningsfløde

Brød, mel og gryn

  • Rugbrød og hvedeknækbrød
  • Havregryn

Grøntsager

  • Max. 100 g rå dagligt

Frugt

  • 1 stk. frisk frugt (max. 100 g) eller 200 g frugt uden lage fra dåse.

Drikkevarer

  • Kaffe (max 250 ml) eller frysetørret kaffe (max 500 ml).
  • Saftevand

Diverse

  • Flødeboller
  • Kokosmælk
  • Tomatketchup

Mad du bør være forsigtig med

Brød, mel og gryn

  • Spelt- og grahamsbrød. Grahams- og rugknækbrød.
  • Fuldkornspasta og brune ris
  • Bulgur
  • Mysli og klidprodukter

Kartofler

  • Bagte- og råstegte kartofler.
  • Chips, pommes frites

Grøntsager

  • Tørrede bælgfrugter.

Frugt

  • Mandler og alle former for nødder
  • Tørret frugt
  • Banan

Drikkevarer

  • Kakaomælk og andre kakaodrikke
  • Frugt- og grøntsagsjuice

Diverse

  • Kakao, chokolade, marcipan og nougat.
  • Salterstatninger, fx Seltin.
  • Tomatpure og tomatkoncentrat.
  • Stjernefrugt (Carambole). Alle nyresyge frarådes at spise denne frugt. Vær opmærksom på at multifrugtjuice samt tørrede frugtblandinger kan indeholde stjernefrugt.

Andre madvarer med lavt kalium indhold

Følgende madvarer har generelt et lavt indhold af kalium, men af andre sundhedsmæssige årsager kan der være grund til at begrænse dem:

  • Sodavand (undtagen cola og Faxe kondi der er tilsat fosfat), saftevand og læskedrikke.
  • Sukker, marmelade, honning og sirup.
  • Bolsjer uden fyld, vingummi, tyggegummi, flødeboller, skumslik og pebermyntepastiller.
  • Øl, vin og spiritus.
  • Salt og bouillon i den daglige madlavning og i industrifremstillede fødevarer.
  • Plantemargarine, olie, oliemargarine, smør og fedt.
  • Mayonnaise og remoulade.

Dagkostforslag

Kostforslaget indeholder ca. 6150 kJ, 68,5 g protein og 1774 mg kalium (1144 mg fosfat).

Dette er et forslag til, hvad barnets kost kan bestå af. I samråd med jeres diætist kan I finde ud af, hvad der bedst for jeres barn at spise samt hvor store portionerne skal være.

Morgenmad

1 dl havregryn (eller cornflakes), 1,5 dl minimælk
½ stk. frugt (vælg fra listen, frugt der er lavt i kalium)

Mellemmåltid

1 skive groft franskbrød med 1 spsk. Marmelade.

Frokost

2 skiver rugbrød/bondebrød/brød af lysere type.
Pålæg: Brug magert økologisk pålæg eller fisk,
evt. æg et par gange om ugen.
Evt. lidt smør/plantemargarinepå brødet og lidt
dressing/remoulade/mayonnaise.
1/5 peberfrugt, 2 tykke skiver agurk.
Vand

Mellemmåltid

1 tynd skive rugbrød med magert økologisk
pålæg eller fisk
½ stk. frugt (vælg fra listen, frugt der er lavt i kalium)

Aftensmad

100 g kød, fisk, eller kylling
125 g kogte ris
150 g kogte grøntsager efter anvisning
1 spsk. Olie
Vand eller Fun light saft.

Evt. sent mellemmåltid

1 skive franskbrød med 1 spsk. Flødeost.

Sondeernæring og tilskudsdrikke

Hvis dit barn har brug for sondeernæring, modermælkserstatning eller tilskudsdrikke, findes der specielle fosfat- og kaliumfattige produkter, såsom Renastart og Renilon. Husk, at du altid kun må bruge disse produkter, i samråd med din læge eller diætist.

For mere information, kontakt din kliniske diætist:

_______________________________________________________________________

Udarbejdet af Linda Lund Tietze,
Cand.scient i Klinisk Ernæring, Ernæringsterapi til Børn og Unge, klinik 4064

Referencer

  1. Danskernes kostvaner 2011-2013, Rapport, DTU
  2. Nyreforeningen
  3. Leo Pharma
  4. Foodcomp.dk
Redaktør