Anæmi hos for tidligt fødte børn - information og behandling

Anæmi vil sige, at man har for få røde blodlegemer. De røde blodlegemer fører ilt rundt i kroppen.

Information til forældre

Dekorativt billede
© Nete Goldschmidt

Hvad er anæmi?

Anæmi vil sige, at man har for få røde blodlegemer. De røde blodlegemer fører ilt rundt i kroppen.

Hvordan ved lægen, om mit barn har anæmi?

I en blodprøve måles mængden af hæmoglobin. Den bruges til at se, hvor mange røde blodlegemer der er i blodet.

Hvordan ved lægen, om mit barn danner blodlegemer?

Ved hjælp af en blodprøve kan man måle, hvor mange nye røde blodlegemer, der er ved at blive dannet.

Hvorfor kan for tidligt fødte børn få anæmi?

Barnets røde blodlegemer har en kortere levetid end voksnes røde blodlegemer. Denne kortere levetid bliver mere udtalt, hvis barnet har en anden blodtype end moderen. Barnet danner få nye røde blodlegemer i de første leveuger.

Barnet får taget blodprøver for at udføre nødvendige laboratorieundersøgelser. Dette er den mest almindelige årsag til, at det er nødvendigt at behandle anæmi hos det for tidligt fødte barn.

Hvordan behandles anæmi?

Anæmi behandles oftest med transfusion af røde blodlegemer leveret fra blodbanken. Det er den eneste måde, hvorpå man hurtigt kan øge antallet af røde blodlegemer.

Det er ikke altid nødvendigt at behandle anæmi, hvis f.eks. anæmien ikke er meget udtalt, barnet ikke er sygt, eller hvis der ikke er behov for, at vi tager mange blodprøver. Med tiden vil barnets egen produktion af røde blodlegemer komme i gang.

Når barnet vokser, vil han/hun ofte have behov for tilskud af jern. Kroppen har brug for jern for at kunne lave røde blodlegemer.

Kan mit barn få mit blod ved behov for transfusion?

Kvinder, som næsten lige har født, vil normalt ikke blive brugt som donorer, fordi de allerede har mistet en del blod ved fødslen. Det blod, barnet skal have, skal være fra én, der har samme blodtype som barnet. Donorblod testes for mange forskellige virus, inden det anvendes.

Hvor mange transfusioner har mit barn brug for?

Det kommer an på, hvor lille og hvor sygt dit barn er. Meget små børn med vejrtrækningsproblemer har måske brug for flere transfusioner i en periode. Større raske for tidligt fødte børn får måske aldrig brug for en transfusion.

Redaktør