Amning når barnet ikke vil tage brystet

Gode råd til at få amningen igang og lokke barnet til brystet.

Denne pjece er skrevet til dig, der har et barn, der ikke vil tage brystet. Hvordan lokker jeg mit barn? Hvad kan jeg gøre, for at få amningen igang?

Når barnet ikke vil tage brystet

Nogle børn vil i begyndelsen ikke tage brystet. Her er nogle forslag til, hvad du kan gøre for alligevel at få amningen i gang. Det handler om at trøste barnet, lokke barnet og give det meget kontakt.

Trøst dit barn

Hvis dit barn er utålmodigt, uroligt og ikke vil tage brystet, skal du først trøste dit barn, inden du prøver igen. Du bør ikke lægge dit barn til, når det skriger.

Tving ikke dit barn til brystet, men vent til det igen bliver roligt. Selvom dit barn ikke vil tage brystet, er det vigtigt, at du lægger det til hver gang det vågner.

Du kan evt. amme, mens du vugger dit barn eller mens du går rundt. Du bør lægge dit barn til ved de første sulttegn, f.eks. straks det vågner, gerne mens det stadig er søvnigt. Det er vigtigt at dit barn ikke når at blive for sultent.

Lok dit barn

Stimuler nedløbsrefleksen inden du lægger dit barn til, så mælken allerede løber, det kan du gøre ved at nulre brystvorten eller massere brystet blidt. Lok med nogle dråber mælk.

Du kan også give dit barn lidt mælk på ammesugerør eller kop, inden du lægger det til brystet (spørg personalet hvordan). Når dit barn har lidt mælk i maven, har det måske mere ro til at lære at sutte ved brystet.

Giv dit barn hud-mod-hud kontakt

Giv dit barn ekstra opmærksomhed og kontakt. Begynd forfra med hud-mod-hud så mange timer i døgnet som muligt. (dit barn har kun ble på og ligger op ad din bare mave/mellem brysterne).

Pas på at hvert måltid ikke bliver en kamp. Hvis dit barn oplever, at alle vågne minutter drejer sig om at blive overtalt til at tage fat, kommer man let ind i en ond cirkel.

Under hud-mod-hud kontakt får dit barn den tætte kontakt uden krav om at tage fat, barnet slapper af, og får positive input på lugte- og følesansen. Du får ro i sjælen, når dit barn slapper af hos dig, og det kan styrke dig og din tålmodighed.

Du får mere mælk, når dit barn ligger hud-mod-hud hos dig. Når du har dit barn hud-mod-hud, kan du mærke de første tegn på, at det er sultent, så kan du forsøge at lægge dit barn til brystet, mens det stadig er søvnigt.

Din mælk

Det er vigtigt at din produktion af mælk fortsætter (eller kommer i gang), selvom dit barn ikke vil sutte meget hos dig. Sørg for at have så meget mælk, som dit barn har brug for. Det kan du gøre ved at malke ud, hver gang dit barn skal have ekstramad.

Undgå flaske, vær tilbageholdende med sut og suttebrik

Hvis dit barn skal have ekstra mad, kan du give det med ammesugerør eller kop. Undgå at give ekstramaden på flaske, da børn sutter med forskellige teknikker på bryst og flaske, og det kan gøre det sværere for dit barn at sutte korrekt på brystet.

Det samme gælder suttebrik og narresut. Du kan naturligvis bruge sutten til trøst, når dit barn skriger, hvis ikke andet hjælper.

Hvis dit barn ikke sutter korrekt, kan fingermadning hjælpe barnet til at holde tungen i korrekt position. Det er ligesom ammesugerør og bruges, hvis barnet skal have ekstramad. Spørg personalet.

Vær tålmodig!

Redaktør