Amning med ammesugerør

Vejledning i hvordan man kan give sit barn ekstra mad ved hjælp af ammesugerør.

Denne pjece er skrevet til dig der har brug for at læse om hvordan man kan give sit barn ekstra mad ved hjælp af ammesugerør.

Vejledning i brug af ammesugerør

Hvis barnet skal have ekstra mad, og selv kan sutte (tage fat om brystet, danne vakuum og have kræfter nok til at sutte et helt måltid), så er ”ammesugerør” den bedste måde at give barnet ekstra mad på. Med et ”ammesugerør” sutter barnet på brystet, mens det får ekstra mad.

”Ammesugerør” kan bruges, hvis du har planlagt at amme dit barn, og barnet skal have mere mælk end du har, f.eks. inden mælken løber til.

Fordele ved at bruge ”ammesugerør”

  • Din mælkeproduktion bliver stimuleret samtidig med, at dit barn får ekstra mad.
  • Dit barn undgår at lære andre sutteteknikker, som ellers kan forvirre og gøre det sværere for barnet at lære at sutte på brystet.
  • Du giver dit barn mad ved dit brystet, så det er ikke nyt for barnet eller dig.
  • Barnet har kontrollen, og kan selv bestemme, hvor hurtigt det skal gå.
  • Måltidet bliver i ”en omgang”, så må barnet sutte ubegrænset hos dig, og skal ikke spare kræfter til at drikke af kop.

Man skal bruge en sonde og et stykke hudvenligt tape/plaster, for at bruge ammesugerør. Personalet viser dig hvordan.

Sådan gør du

Sondespidsen skal ligge ved brystvorten, så den stikker ½-1 cm længere ud end brystvorten, sonden tapes fast på brystet uden for det brune område. Den anden ende af sonden placeres i flasken med mælk. Barnet bruger sonden som sugerør, når det sutter og laver vakuum på brystet. Flasken med mælk skal placeres i niveau under barnets mund (se billede), ellers løber mælken automatisk ind og barnet har ikke kontrol med måltidet. Det er nemt for barnet at sutte mælken op gennem sonden, når barnet først har lavet vakuum.

Illustration af amning med ammesugerør
Tegning af Dorte Dyrlund

Hverken for tidligt eller for sent i måltidet

Når du bruger ammesugerør bør du være opmærksom på at det hverken sker for tidligt eller for sent i måltidet.

Hvis ammesugerøret sættes på for tidligt, kan dit barn sutte sig helt mæt, inden det har tømt begge bryster for mælk. Herved bliver mælkeproduktionen ikke stimuleret optimalt, fordi dit barn ikke har lyst til at sutte på det andet bryst.

Hvis ammesugerøret sættes på for sent (når begge bryster er ”helt tømte”), kan dit barn blive utålmodigt, og det kan være svært at få barnet til at lave vakuum, som er nødvendigt for at bruge sonden som sugerør.

Brug af ammesugerør er altså en balancegang - afhængig af dit barns temperament og mængden af mælk i dit bryst. Derfor foreslår vi, at du lader dit barn sutte færdig ved det ene bryst, og sætter ammesugerøret på, når barnet lægges til det andet bryst. Alternativt kan sonden forsigtigt skubbes ind i mundvigen i slutningen af måltidet, når barnet næsten har tømt det andet bryst.

Hvis du ikke kan få dit barn til at tage fat, kan du sætte en sprøjte med mælk på sonden og forsigtigt sprøjte det ind i barnets tempo, men så har dit barn ikke kontrollen over måltidet, (derfor skal du være forsigtig med at bruge det). Nogle børn laver så kraftigt et vakuum, at de kan sutte mælken i sig, når der er sprøjte på sonden. I disse tilfælde har barnet kontrol med måltidet, og den ekstra modstand kan være en fordel for de børn, som ellers ville sutte mælken i sig meget hurtigt.

Redaktør