Amitriptylin - behandling

Amitriptylin anvendes som forebyggende behandling ved migræne og kronisk spændingshovedpine. Amitriptylin findes blandt andet i præparatet Saroten.

Amitriptylin anvendes som forebyggende behandling ved migræne og kronisk spændingshovedpine.

Præparatet

Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end en sygdom. For eksempel virker Magnyl smertestillende samtidigt med, at det virker forebyggende mod blodpropper.

Amitriptylin er primært udviklet til behandling af depression, men det har senere vist sig også at have en effekt på migræne og kronisk spændingshovedpine. Når vi udskriver præparatet til dig, er det altså ikke for at opnå en antidepressiv effekt, men fordi amitriptylin er det bedst dokumenterede præparat til behandling af kronisk spændingshovedpine.

Præparatet har været anvendt i over 50 år, og man har derfor en omfattende viden om dets effekt og bivirkninger.

Virkningsmekanisme

Amitriptylin øger koncentrationen af smertestillende stoffer i centralnervesystemet og giver en mere afslappet nattesøvn. Amitriptylin fjerner ikke hovedpinen, men et realistisk behandlingsmål er en reduktion på 30%. For nogle mere, for andre mindre.

Virkningen af amitriptylin indsætter som regel efter 1-3 uger. Startdosis er som regel 10 mg i en uge. Derefter øges dosis med 10 mg per uge til effekt eller generende bivirkninger, dog max 70 mg pr. døgn, med mindre andet er aftalt med lægen.

Når den rigtige slutdosis er fundet, skal denne tages dagligt gennem ½-1 år, hvorefter dosis i samråd med lægen ofte kan aftrappes langsomt. Nogle patienter har dog behov for at anvende amitriptylin i en længere periode.

Hvilken dosis skal man tage

For at minimere bivirkninger anbefales det at starte på en minimal dosis og langsomt trappe dosis op jævnfør lægens ordination.

UgeAften (1-2 timer før sengetid)
110 mg
220 mg
330 mg
440 mg
550 mg
660 mg
770 mg

Bivirkninger

De hyppigste bivirkninger er mundtørhed, træthed og vægtøgning. Appetitten kan øges, uden at man lægger mærke til det. Det anbefales derfor jævnligt at kontrollere vægten. Amitriptylin har ikke nogen indvirkning på stofskiftet, og du kan derfor modvirke vægtøgning ved at spise som vanligt.

Forsigtighedsregler

Alkohol kan forstærke den sløvende effekt.

Det er vigtigt med grundig tandbørstning og regelmæssige tandlægebesøg, da mundtørhed øger risikoen for huller i tænderne.

Du skal være forsigtig ved bilkørsel, når behandlingen opstartes.

Recepter

Recepter er elektroniske, og medicin kan derfor afhentes på alle apoteker i landet. Oftest kan der afhentes medicin flere gange på hver recept. Bed eventuelt apoteket om en udskrift af, hvilke recepter du har, og hvor mange udleveringer, der er på dem. Du kan også logge på Sundhed.dk, og under ”medicinkortet” kan du se dine recepter.

Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin ændre navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være det samme.

Sygeplejegruppens telefon

Har du spørgsmål til din behandling, kan du ringe til sygeplejegruppen.

Afbud og tidsbestilling

I tilfælde af afbud kan du sende en mail til hovedpine@regionh.dk eller ringe til sekretæren i Dansk Hovedpinecenter.

E-journal

Du kan læse i din egen journal på sundhed.dk.

Redaktør