Ambulant operation/undersøgelse i daghospital 4053

Heri findes information om forberedelse til operation/undersøgelse i fuld bedøvelse.

Ambulant operation/undersøgelse i daghospital for Børn og Unge med Kirurgiske Sygdomme i Mave, Tarm og Urinveje.

Information om forberedelse til operation/undersøgelse i fuld anæstesi (bedøvelse).

Operationen/undersøgelsen foregår ambulant. I møder i vores daghospital og udskrives samme dag. Det er vigtigt at barnet er fastende inden operationen/undersøgelsen, så mavesækken er helt tom.

Følg disse fasteregler:

6 timer før mødetiden, skal barnet faste, det betyder at dit barn ikke må spise mad, slik (inkl. tyggegummi), indtage mælkeprodukter, modermælkserstatning eller juice med frugtkød.
Måltidet skal være færdig senest kl.:____

Indtil 1 time før mødetiden anbefales det at dit barn drikker klare væsker f.eks. vand, saftevand, æblejuice (filtreret) eller sukkervand.
Der må ikke drikkes efter kl.:_______

Ammer du dit barn, må det ammes indtil 4 timer før mødetiden.
Amningen skal være færdig senest kl.:___

Mødetidspunktet

Ring til daghospitalet mellem kl. 13.00-15.00 dagen inden operationen/undersøgelsen for at aftale mødetidspunktet. Det er også her I aftaler faste og tørste tider samt tidspunkt for påføring af EMLA. Ring på telefon 35 45 40 53 og tryk 3. Der er en planlagt ventetid, når I møder. Dette er for at sikre muligheden for at fremrykke jeres barn, hvis der er aflysninger. Skriv faste/tørste tiden i boksen med fasteregler.

Lokalbedøvende plaster eller creme

Jeres barn skal have lagt et PVK (et lille plastikrør i blodåren) i forbindelse med operationen/undersøgelsen. I skal derfor sætte lokalbedøvende EMLA-plaster eller EMLA-creme på håndryggene. Dette købes på apoteket. EMLA-creme er nemmest til små hænder dvs. børn under 2 år. Det sættes, hvis muligt, gerne der hvor I kan se blodårerne,” de blå streger” på håndryggen. Plastrene kan sættes bedre fast med husholdningsfilm rundt om hænderne. Det samme gælder cremen som smøres på og fikseres med husholdningsfilmen.

Medbring gerne underholdning

Dagen kan være lang, så tag derfor gerne en god bog, iPad eller lignende med.

Giv barnet et bad og rent tøj

Aftenen inden eller om morgenen før operationen/undersøgelsen, skal barnet have et bad. På dagen skal barnet have rent tøj på, gerne noget der er blødt og rart at have på. Alt efter hvad barnet skal, kan det være nødvendigt at skifte til
hospitalstøj.

Tal med Jeres barn

Når et barn skal opereres eller til undersøgelse, er det vigtigt, at barnet er forberedt, på det der skal ske. For mange børn er det første gang de møder hospitalsverdenen og derfor er det en god idé at tale med jeres barn om hospitalet, bedøvelsen, operation og alle de tanker, der dukker op omkring det. Brug gerne, bamser, dukker, bøger, film m.m. i forberedelsen.

Panodil

Hvis barnet skal opereres, anbefales det på forhånd at købe smertestillende Panodil (håndkøb), til brug i dagene efter.

På operations-/ undersøgelsesdagen

Hjemmefra skal I 1 time før mødetid kl.______ sætte EMLA plaster/creme på
begge håndrygge som beskrevet tidligere.

I møder i daghospitalet som aftalt, hvor en sygeplejerske vil være klar til at modtage Jer. Inden operationen/undersøgelsen skal barnet have målt blodtryk og puls, vejes, have et armbånd med navn og CPR nr. på og hvis nødvendigt udleveres hospitalstøj. Der vil være mulighed for at låse ejendele ind i et skab.

I bliver hentet af en portør, som følger jer til operationsgangen/undersøgelsesstedet.

Inden operationen/bedøvelsen møder I kirurgen og anæstesilægen. Jeres barn vil blive bedøvet enten med medicin i PVK’et eller med en maske.
I begge tilfælde sover barnet i løbet af 1-2 minutter.

Hvis jeres barn skal på operationsgangen følger I med og er hos barnet, til det er blevet bedøvet. Det er ikke muligt for jer at være til stede under operationen og vi anbefaler, at I laver en aftale med operationspersonalet eller daghospitalets personale om hvor I venter, således vi nemt kan kontakte jer.

Giv altid personalet besked, hvis I forlader afsnittet og sørg for, at vi har jeres mobilnummer.

Når operationen er overstået, flyttes jeres barn til opvågningsstuen, og I vil blive tilkaldt. Når personalet i opvågningen vurderer at barnet er ved at være klar, vil I blive fulgt tilbage til daghospitalet. Hvis jeres barn skal til en undersøgelse et andet sted end operationsgangen følger I ligeledes med og er hos jeres barn, til det er bedøvet og i de fleste tilfælde kan I være til stede ved undersøgelsen.
Når undersøgelsen er færdig, skal barnet på opvågningen, inden I kommer retur til daghospitalet.

  • Barnet sover gerne 1-2 timer i opvågningen.
  • Barnet må spise og drikke så snart det vågner. I daghospitalet er der et tilhørende køkken hvor I kan finde lidt forskelligt inkl. nogle frosne retter. I er også velkommen til at medbringe mad/drikkelse, som I ved barnet kan lide.
  • Barnet kan have behov for ekstra smertestillende/kvalmestillende medicin, som gives i PVK’et.
  • Hvis barnet er opereret, informerer kirurgen om indgrebet samt forholdsregler efter operationen. Sygeplejersken informerer om smerteplan, operationssåret, plastre og hvad I skal være opmærksomme på hjemme.
  • Hvis barnet har været til en undersøgelse, er der oftest booket en tid i vores klinik 4271 til opfølgning på disse.
  • Barnet får fjernet sit PVK, hvorefter I kan tage hjem og hygge resten af dagen.
Redaktør