Acetazolamid - behandling

Acetazolamid anvendes til behandling af forhøjet tryk i hjernen. Acetazolamid findes blandt andet i præparaterne Diamox og Glaupax.

Acetazolamid anvendes til behandling af forhøjet tryk i hjernen.

Præparatet

Det er velkendt, at et medikament kan virke på mere end én sygdom. Acetazolamid er udviklet til behandling af forhøjet tryk i øjnene, men har også en effekt på forhøjet tryk i hjernen.

Virkningsmekanisme

Acetazolamid nedsætter produktionen af hjernevæske.

Hvilken dosis skal man tage

Normalt starter man med 500-750 mg 2-3 gange dagligt afhængig af symptomernes sværhedsgrad. Dosis kan i særlige tilfælde øges til 4.000 mg dagligt fordelt på 2-3 doser.

Bivirkninger

De hyppigste bivirkninger er træthed, prikken og stikken i hænder og fødder, nedsat appetit, smagsforstyrrelser og svimmelhed. I sjældne tilfælde kan der forekomme nyresten, nedsat nyrefunktion, sukker i urinen, alvorlig hudreaktion, overfølsomhed over for lys, nærsynethed og høretab.

Forsigtighedsregler

Acetazolamid bør ikke anvendes ved nedsat nyreog leverfunktion, overfølsomhed overfor sulfapræparater, ændringer i salt – og væskebalancen i kroppen og Addisons sygdom. Acetazolamid kan øge virkningen af tabletter mod diabetes.

Der bør udvises forsigtighed ved anvendelse under graviditet. Kan om nødvendigt anvendes ved amning.

Recepter

Recepter er elektroniske, og medicin kan derfor afhentes på alle apoteker i landet. Oftest kan der afhentes medicin flere gange på hver recept. Bed eventuelt apoteket om en udskrift af, hvilke recepter du har, og hvor mange udleveringer, der er på dem. Du kan også logge på Sundhed.dk, og under ”medicinkortet” kan du se dine recepter.

Apoteket udleverer altid det billigste præparat til dig. Derfor kan den ordinerede medicin ændre navn og udseende, men indholdsstoffet og virkningen vil være det samme.

Sygeplejegruppens telefon

Har du spørgsmål til din behandling, kan du ringe til sygeplejegruppen. 

Afbud og tidsbestilling

I tilfælde af afbud kan du sende en mail til hovedpine@regionh.dk eller ringe til sekretæren i Dansk Hovedpinecenter.

E-journal

Du kan læse i din egen journal på sundhed.dk.

Redaktør