AV-fistel, behandling af

For at gøre din dialyse mere effektiv skal du have udvidet din fistel. Dette sker med en ballon, der fyldes med væske. Behandlingen varer ca. 2 timer.

Kort om behandlingen

Du skal have udvidet din AV-fistel, enten fordi fistlen har en forsnævring, som giver faldende blodgennemstrømning, eller fordi fistlen er ikke modnet tilstrækkeligt. Udvidelsen skal gøre din dialyse mere effektiv. Vi bruger ultralyd til at se, hvor fistlen skal udvides. Udvidelsen sker med en ballon, der fyldes med væske. Fistlen kan normalt bruges til dialyse umiddelbart efter behandlingen, med mindre du får andet at vide.

Du skal forvente at være på hospitalet i cirka 2 timer i forbindelse med behandlingen.

Illustration af en fistel med forsnævring og en ballonudvidelse af fistlen

Vigtig forberedelse

Fortsæt med acetylsalicylsyre

Hvis du tager medicin med acetylsalicylsyre, skal du fortsætte med det op til operationen. Vi aftaler med dig, om der er andre typer af blodfortyndende medicin, som du skal holde pause med og hvor længe. Du må ikke holde pause med medicin, før vi har aftalt det med dig. Kontakt os, hvis du er i tvivl.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på dagen for din behandling.

Spis, som du plejer

Det er ikke nødvendigt at faste før behandlingen, så du kan spise og drikke, som du plejer.

På hospitalet 

Du får smertestillende medicin

Inden behandlingen får du smertestillende medicin for at forebygge smerter og ubehag.

Du bliver ultralydsskannet

Vi ultralydsskanner dig, så lægen kan se, hvor fistlen skal udvides. Lægen markerer med tusch, hvilke områder der skal bedøves og behandles

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi behandler dig, men området omkring fistlen er bedøvet.

Behandlingen

Når bedøvelsen virker, fører vi et kateter ind i en blodåre i armen gennem et snit på cirka ½ cm. Med kateteret fører vi en ballon ind og placerer den i fistlen. Ballonen fyldes med væske, så fistlen udvider sig. I det øjeblik, hvor ballonen fyldes med væske, kan du kortvarigt få smerter i området. Vi er klar til at give dig ekstra smertestillende behandling, hvis du har behov for det. Til sidst fjernes ballonen og kateteret, og såret lukkes med tråd og plaster.

Behandlingen varer cirka 1 time. Vi undersøger dig efter yderligere cirka en time, og hvis det ikke bløder fra såret, kan du tage hjem.

Risiko ved operationen

Ved nogle behandlinger er der risiko for ubehag og komplikationer undervejs og bagefter. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det. 

  • Fistlen kan briste: I meget sjældne tilfælde bløder eller brister fistlen under operationen. Hvis det sker, behandler vi det ved at presse på fistlen. Det er i sjældne tilfælde nødvendigt med en mindre operation.
  • Nedsat følelse omkring din AV-fistel og tommelfingeren: Snurren eller nedsat følelse forsvinder oftest af sig selv efter 3-6 måneder

Hjemme igen

Du må ikke selv køre bil

Du må ikke køre bil hjem fra hospitalet. Vi anbefaler, at du får en pårørende til at følge dig hjem.

Undgå tunge løft

Du skal undgå tunge løft og store bevægelser med den behandlede arm et døgn efter behandlingen. Derefter kan du bruge den som før.

Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du skal ud at rejse

Hvis du skal ud at rejse de første 3 måneder efter operationen, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. Både forsikringsselskaber og flyselskaber kan have særlige retningslinjer, som du skal følge.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Få mere viden

Du kan få mere viden om av-fistler og ballonudvidelser på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’arterio-venøs fistel’ eller ’ballonudvidelse’.

Redaktør