Super Seje Søskendedag

Rigshospitalet afholder hvert år en ’Super Seje Søskendedag’ – en festlig dag på Rigshospitalet, hvor søskende til syge børn og unge hyldes og fejres og anerkendes.

​Hvert år rammes mere end 33.000 børn og unge af en kronisk eller alvorlig sygdom. Og det kan få store konsekvenser ikke blot for det syge barn, men også for raske søskende. Den raske bror eller søster kommer let til at lide under det massive fokus, der helt naturligt er på den syge bror eller søster og de bekymringer forældrene står med i den forbindelse. 

De raske søskende kommer derfor let til at stå i ’skyggen’ af det syge barn i familien, fordi forældrene naturligvis må bruge størstedelen af deres energi og fokus på det syge barn og bekymringer omkring dette, ​

Super Seje Søskendedag har til formål at hylde og sætte fokus på søskende til kronisk og alvorligt syge børn og unge. Målet med dagen er at anerkende de raske søskende for den rolle, de spiller i familien, at booste søskendes selvværd og at inddrage søskende i, hvad der foregår på hospitalet.​

Super Seje Søskendedag - 23. april 2022


​I 2022 er det første gang, at  Rigshospitalet afholder ”Super Seje Søskende Dag”, som er en helt særlig festdag. Med dagen ønsker vi at anerkende raske søskende for d​en vigtige rolle, de spiller i familien, at booste søskendes selvværd og at inddrage søskende i, hvad der foregår på hospitalet.​

På dagen kommer du til at følges rundt med en guide og andre søskende i din aldersgruppe, hhv. 5-8 år, 9-12 år og 13-18 år. Til hver aldersgruppe har vi udvalgt nogle helt særlige aktiviteter, som du ved tilmeldingen kan vælge imellem. Du kan læse meget mere om aktiviteterne og hvordan man tilmelder sig i programmet nedenfor. Ved velkomsten få alle udleveret en mulepose med en bog i, som vi kalder ”Min super seje samling”. Når du kommer rundt til de forskellige aktiviteter, vil du optjene klistermærker i din bog, som bevis på, at du har gennemført aktiviteten. Når vi afslutter dagen, vil alle søskende blive inviteret op på scenen, få overrakt et diplom på at være en supersej søskende og blive hyldet med musik og festlig stemning. 

​Mens du er afsted til en masse spændende aktiviteter, har vi også planlagt to aktiviteter for mor eller far. Den ene aktivitet er en Brevskrivnings Cafe, og den anden aktivitet er et Forældre Forum. Forældre Forummet har til formål at støtte forældre i at kunne passe på sig selv, og giver mulighed for erfaringsdeling med andre forældre, der står i tilsvarende situationer. I Brevskrivnings Cafeen får du som forældre guidance i at skrive et helt særligt brev til dit barn, som spiller en central rolle i hyldestceremonien sidst på dagen.

På ”Super Seje Søskende Dagen” vil Lambang, som er børnelæge og TV-vært på ”Mit Nye Værelse” på TV2, byde velkommen sammen med Bamselægen Sandra fra DR Ramasjang. Der vil også i løbet af dagen være mulighed for at få taget polaroid billeder sammen med dem. Efter velkomsten vil du sammen med din gruppe blive sendt ud til de forskellige aktiviteter, som vi har planlagt helt specielt til jer. Midt på dagen vil der være fælles frokost, inden vi skal afsted til de resterende aktiviteter. Afslutningsvis mødes vi alle til hyldestceremonien ved scenen, hvor du får overrakt et diplom på at være en Super Sej Søskende og vi holder et brag af en fest!

Tilmelding

”Super Seje Søskende Dag” er målrettet til søskende (5-18 år) til kronisk og alvorligt syge børn, som har været tilknyttet Rigshospitalet igennem en periode. Da det i år er første gang, at vi afholder ”Super Seje Søskende Dag”, vil der være en begrænsning på 100 deltagende søskende i alt. Vi håber, at der sammen med hvert tilmeldte barn eller unge, vil være minimum 1 deltagende forælder. Vi estimerer således med ca. 100 søskende og 100 forældre til arrangementet, for at sikre at det bliver en god oplevelse for de deltagende. ”Super Seje Søskende Dag” vil fremover blive afholdt som en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor vi håber på at kunne invitere endnu flere søskende og forældre. 

Ved tilmelding vil der for de 5-8 årige og de 13-18 årige være behov for at vælge mellem forskellige aktiviteter. For de 9-12 årige når man igennem alle aktiviteter. 

For at vi kan opbevare jeres data på en sikker måde, tilsendes et personligt link til tilmeldingsproceduren via forælderens e-Boks. I den forbindelse, har vi først brug for et samtykke, hvorefter der i forælderens e-Boks vil blive tilsendt et personligt link til tilmeldingsproceduren. 

Klik her for at give samtykke til, at vi må sende dig et link til tilmelding.​​​​​

Hvis I har nogen spørgsmål, er I meget velkomne til at kontakte projektkoordinator Julie Høgh Rasmussen.

Program 5-8 årige

Tid​​

Aktivite​t​

Lokation​

​09.30 - 10.00
​Indskrivning/registrering
Eventyr fra Den Blå Heks begynder for de fremmødte

10.00 - 10.30​ ​Velkomst v. scenen
Praktisk info (fordeling 1 frivillig: 3-4 børn)
​Scenen i forhallen
​10.30 - 11.15
Tag et hjerte i hånden og hjælp lægen

Ved du hvordan du ser ud indeni, hvorfor man bliver syg og hvad man kan gøre for at holde sig rask? Hold et hjerte, pust lunger op og rør ved nyrer og spiserør. Vær med til at hjælpe lægen med at behandle patienten, som kommer på besøg i Børnelivs børneworkshop.

Eller

Få din bamse en tur på hospitalet
Er din bamse blevet syg? Har den slået sig? Eller måske har den bare spist alt for meget fredagsslik? Bare rolig, Bamselægerne er klar til at hjælpe! På Bamsehospitalet hjælper du med at få din bamse igennem det, der kan ske hos lægen. Du får mulighed for at gå helt med ind til scanneren og se, hvad der sker, når man tager billeder af det, der er inde i kroppen – og om man mon kan se, hvad bamsen fejler. Desuden hjælper du med at tjekke bamsen, lægge drop, og selvfølgelig med at behandle med plastre, bandager og bamsemedicin.​

​Røntgen afdelingen + forhallen
​11.15 - 11.45
​Frokost
Mulighed for at høre eventyr v. Den Blå Heks
​11.45 - 12.30
​Det Kreative Værksted

For at gøre ”Min super seje samling” til en helt særlig bog, vil der være mulighed for kreativ udfoldelse og dekoration af forsiden i Det Kreative Værksted. Vi stiller lækre tusser, farver og strålende glitterglimmer pynt til rådighed samt seje stickers, og pædagogerne vil have en masse gode tips og tricks til at gøre forsiden helt unik!​

Eller

Centimeter maraton
Er du hurtig, smart og klar til start? Snør løbeskoene sammen med Rasmus Klump og få en helt unik oplevelse. Ruten på 42.195 centimeter giver dig mulighed for at løbe din helt egen maratondistance, akkurat som du har set de voksne gøre det. Og hvor sejt er det ikke lige at kunne kalde sig maratonløber?! Inden løbet er det selvfølgelig vigtigt at varme godt op. Derfor hopper og danser vi til skøn musik og giver den gas inden maratonet skal løbes! Rasmus Klump og Legeheltene glæder sig til at give den gas sammen med dig! ​

​SMILET i forhallen + haven
​12.45 - 13.45
​Hyldest ceremoni
Scenen i forhallen​
​13.45 - 14.00
​Farvel og på gensyn
 9-12 ​årige

Tid​​

Aktivite​t​

Lokation​

​09.30 - 10.00
​Indskrivning/registrering
Eventyr fra Den Blå Heks begynder for de fremmødte

10.00 - 10.30​ ​Velkomst v. scenen
Praktisk info
​Scenen i forhallen
​10.30 - 11.15
Det Kreative Værksted

For at gøre ”Min super seje samling” til en helt særlig bog, vil der være mulighed for kreativ udfoldelse og dekoration af forsiden i Det Kreative Værksted. Vi stiller lækre tusser, farver og strålende glitterglimmer pynt til rådighed samt seje stickers, og pædagogerne vil have en masse gode tips og tricks til at gøre forsiden helt unik!​

Eller

Virtual Reality
Kunne du tænke dig at prøve at skyde med vandballoner i en virtuel verden? Man kan bruge VR briller, hvis noget er svært.  Fx synes nogle at der svært at få taget blodprøver. Når man har VR brillerne på, bliver man så optaget af spillet at man slet ikke tænker på blodprøverne – og så føles det hele så let som en leg.

SMILET + forhallen
​11.15 - 11.45
​Frokost
Mulighed for at høre eventyr v. Den Blå Heks
​11.45 - 12.30
​Kom og vær flyvende

Kom op på Danmarks højeste landingsplads og kontroltårn, som ligger på taget af Rigshospitalet og se, hvor helikopteren dagligt lander med patienter til akut behandling på Rigshospitalet. Den befinder sig 71 meter over jorden, svarende til 20. etage. På landingspladsen ligger også kontroltårnet, hvor melding om landing gives til piloten.

Eller

En rejse ind i kroppen
I Børnelivs børneworkshop lærer børn - gennem grin, nysgerrighed og aktiv deltagelse - at forholde sig til krop, sundhed og sygdom. Vi kommer bl.a. rundt om spørgsmålene: hvordan ser vi ud indeni? Hvordan fungerer den sunde og den raske krop? Og hvorfor bliver nogle mennesker syge? Vi har friske dyreorganer med, og børnene får f.eks. lov til at puste lunger op samt at røre ved spiserør, nyrer og hjerte. Undervejs fortæller vi om kroppen og organerne, alt imens børnene kan stille alle de spørgsmål, de har på hjerte.

​Helikopter-platformen + forhallen
​12.45 - 13.45
​Hyldest ceremoni
Scenen i forhallen​
​13.45 - 14.00
​Farvel og på gensyn

​​ 13-18 årige​

Tid​​

Aktivite​t​

Lokation​

​09.30 - 10.00
​Indskrivning/registrering
Eventyr fra Den Blå Heks begynder for de fremmødte

10.00 - 10.30​ ​Velkomst v. scenen
Praktisk info
​Scenen i forhallen
​10.30 - 11.15
Copenhagen Flames X Super seje søskende

Kunne du tænkte dig at prøve at spille Fortnite eller CS-Go på en superhurtig computer, som en professionel atlet? Så kom og spil sammen med en af Danmarks største Fortnite spillere, eller spil 2v2 mod en af en af verdens 15. bedste CS-go spillere, når Copenhagen Flames stiller op med både tips og tricks i vores e-sports turnering. Du får både mulighed for at vinde fede præmier og andet lækker merch’, og der vil også være mulighed for at få taget et foto med en af de seje pige eller drenge spillere fra Copenhagen Flames.

Eller

Tegn dig glad mini-tegnekursus
I denne workshop får du tuscher blyanter og plancher udleveret. Underviseren Emil Oscar vil hjælpe dig igennem et kort kursusforløb, hvor du lærer at udtrykke dine følelser via kunst og design. Kurset viser hvordan alle kan tegne og udtrykke sig via simple teknikker, kurset kan klæde dig på, til at blive bedre visuelt og tegne give dig nogle teknikker så du kan tegne dig glad.​

Hr. Berg - ungecafe i forhallen
​11.15 - 11.45
​Frokost
​11.45 - 12.30
​Mig og min bror

”Som brødre vi dele – Opmærksomhed, handicap, kærlighed og det hele”. Kom og hæng ud med Kennie, Mike og Maria. Kennie har tourette og en masse andre diagnoser. Mike er hans bror og Maria deres gode veninde. Sammen sætter vi nogle afslappede rammer for en snak om, hvordan det er, når ens syge bror eller søster snupper alt opmærksomheden.

Eller

Parkour
Parkour er en fysisk disciplin, hvor man ved at tilpasse sine bevægelser til det miljø, man befinder sig i, skal passere enhver forhindring, som ligger på ens vej. På mange måder minder Parkour om jorden er giften, men det kræver stort fokus og mod. I Parkour må vi lære egne begrænsninger at kende, acceptere dem og ved hjælp af træning og teknik flytte disse grænser. Den professionelle instruktør Julius Hjernøe vil hjælpe dig til overskride dine egne grænser og få kontakt til din indre viljestyrke! 

Eller

Fodboldtricks
Kom og lær seje fodboldtricks med Patrik Wozniacki og Legeheltene! Er du frisk på at vise dine sejeste fodboldtricks eller måske lære nogle helt nye tricks?! Måske er du allerede super sej til at drible, måske drømmer du om nogle fodbold fif fra en tidligere professionel fodboldspiller? Uanset dine fodboldfærdigheder glæder vi os enormt meget til at lære og lave seje fodboldtricks sammen med dig! ​

Hr. Berg - ungecafe i forhallen + Sansehaven
​12.45 - 13.45
​Hyldest ceremoni
Scenen i forhallen​
​13.45 - 14.00
​Farvel og på gensyn


​​


 Foræ​ldre

Tid​​

Aktivite​t​

Lokation​

​09.30 - 10.00
​Indskrivning/registrering
Eventyr fra Den Blå Heks begynder for de fremmødte

10.00 - 10.30​ ​Velkomst v. scenen
Praktisk info
​Scenen i forhallen
​10.30 - 11.15
Forældre workshop 1: Forældre Forum

Det at have et barn med en kronisk eller alvorlig sygdom stiller på mange måder store krav til dig som forældre. Derfor har vi til ”Super Seje Søskende dagen” etableret et ”Forældre Forum”, som sætter fokus på dig som forældre, og giver dig mulighed for at erfaringsdele med andre forældre, som står i en lignende situation. Her vil psykolog Ditte Tang Johansen og Jesper Rendsmark holde et kort oplæg om, hvordan man passer på sig selv, når sygdom fylder i familielivet, og facilitere en uformel snak om, hvad det vil sige at være forældre til et barn med en kronisk eller alvorlig sygdom. Det er vigtigt for os at understrege at der ikke er tale om gruppeterapi, men derimod en mulighed for at lytte til et oplæg om egenomsorg, og for et kort øjeblik at sætte fokus på dig som forældre, samt en mulighed for at mødes med andre forældre, som står i en tilsvarende situation. Hele familien trives bedst, hvis du som mor eller far formår at være den stabile voksne, hvilket vi håber vores Forældre-Forum kan støtte dig i.

Eller

Forældre workshop 2: Brevskrivningscafé
I Brevskrivnings Cafeen får du guidance og støtte til at skrive et kærlighedsbrev til dit barn, som er en super sej søskende! Brevet har til formål at booste barnets selvværd, og give barnet en oplevelse af at være set, hørt og anerkendt for alle dets gode kvaliteter – især i de perioder, hvor mor og fars opmærksomhed helt naturligt tilfalder det syge barn i familien. Man må gerne have skrevet nogle stikord eller anekdoter på forhånd, men man kan også bare møde op på dagen, og få inspiration og hjælp til at formulere det man gerne vil sige eller udtrykke til sit barn. Dette brev får dit barn overrakt senere på dagen til hyldestceremonien for de super seje søskende, så det er et super vigtigt brev! 

​Det lille auditorie + Biblioteket + Hvilerummet
​11.15 - 11.45
​Frokost
​11.45 - 12.30

Forældre workshop 1: Brevskrivningscafé

Eller

Forældre workshop 2: Forældre Forum

Det lille auditorie + Biblioteket + Hvilerummet
​12.45 - 13.45
​Hyldest ceremoni
Scenen i forhallen​
​13.45 - 14.00
​Farvel og på gensyn


Samlet program

Tid​​

Aktivite​t​

Lokation​

​09.30 - 10.00
​Indskrivning/registrering
Eventyr fra Den Blå Heks begynder for de fremmødte

10.00 - 10.30​ ​Velkomst v. scenen
Praktisk info
​Scenen i forhallen
​10.30 - 11.15

5-8 årig​​e:

Tag et hjerte i hånden og hjælp lægen eller Få din bamse en tur på hospitalet

9-1​2 årige: 

Det Kreative Værksted eller Virtual Reality

13-18 åri​ge: 

Copenhagen Flames X Super seje søskende eller Tegn dig glad mini-tegnekursus

Forældre: 

Forældre Forum eller Brevskrivningscafé


​11.15 - 11.45
​Frokost
Mulighed for at høre eventyr v. Den Blå Heks
​11.45 - 12.30

5-8 årig​​e:

Det Kreative Værksted eller Centimeter maraton

9-1​2 årige: 

Kom og vær flyvende eller En rejse ind i kroppen

13-18 åri​ge: 

Mig og min bror eller Parkour eller ​Fodboldtricks

Forældre: 

Forældre Forum eller Brevskrivningscafé


​12.45 - 13.45
​Hyldest ceremoni
Scenen i forhallen​
​13.45 - 14.00
​Farvel og på gensyn

Redaktør