
Operationen blev udført af et hold bestående af (fra venstre) overlæge og kirurg Morten Thorsteinsson, anæstesisygeplejerske Liselotte Jørgensen, overlæge og kirurg Pieter de Heer, operationssygeplejerske Mathilde Bennebo, operationssygeplejerske Christina Nielsen og overlæge og narkoselæge Øivind Jans. Til højre i billedet ses to af HUGOs flytbare arme.
Operationsrobotten HUGO har haft sin debut ved en abdominal operation, ikke blot på Rigshospitalet, men i Danmark. Robotten blev frigivet til abdominale operationer i oktober 2022 og kan altså nu benyttes ved mave-tarmkirurgiske operationer verden over.
Den første af sin slags på Rigshospitalet var en mindre ondartet bindevævstumor i mavesækken – en såkaldt GIST (GastroIntestial Stromal Tumor). Det var samtidig den første GIST-operation på HUGO i Nordeuropa.
Udskrevet efter et døgn
Operationen var en succes. Med HUGOs hjælp lykkedes det at fjerne tumoren og lukke mavesækken på patienten, som var på benene og blev udskrevet allerede efter et døgn.
- Generelt bliver patienterne ved denne type operation udskrevet to døgn hurtigere, når vi bruger robotkirurgi end ved åben kirurgi, og de har færre smerter, fordi operationssårene er mindre, fortæller overlæge og kirurg Morten Thorsteinsson fra Afdeling for Organkirurgi og Transplantation.
Derfor bliver der altid brugt robotkirurgi ved mave-tamkirurgiske operationer, hvis det kan lade sig gøre, forklarer han. Morten Thorsteinsson forventer, at det vil være muligt at udføre cirka 30 flere mave-tarmoperationer med robotten HUGO i 2023.
Flere robotter givere flere behandlingsmuligheder
HUGO er det nyeste skud på stammen af operationsrobotter på Rigshospitalet og kom til hospitalet i 2022 som et af de første hospitaler i Europa. Robotten bliver produceret af amerikanske Medtronic, der blandt andet har samarbejdet med et hold fra Afdeling for Organkirurgi og Transplantation for at sikre de mest optimale opstillinger af robottens fire justerbare arme til øvre mave-tarmoperationer.
HUGO har indtil videre været i brug til urologiske og gynækologiske operationer på Rigshospitalet, men nu er repertoiret altså udvidet.
- At vi kan benytte HUGO til abdominale operationer betyder, at vi generelt kan øge vores robotkapacitet og tilbyde flere patienter robotassisterede operationer, siger Morten Thorsteinsson.
Afdeling for Organkirurgi og Transplantation har ni års erfaring med robotoperationer – deriblandt mave-tarmkirurgi. Men Morten Thorsteinsson og hans kollegaer glæder sig over med HUGO-robotten at kunne tilbyde patienterne et mere alsidigt robotcenter med endnu bedre mulighed for at vælge den behandling, der gavner patienten mest og er mindst invasiv.