Officiel åbning af det kreative værksted SMILET på Rigshospitalet

​Torsdag den 30. september kl. 12.30 fejrer vi endelig åbningen af Det kreative værksted SMILET. Kom og vær med

Nu kan vi endelig fejre åbningen af SMILET, det kreative værksted på Rigshospitalet, og vi håber, at du har lyst til at komme og fejre det sammen med os. 

Åbningen sker ved en receptionen torsdag d. 30. september kl. 12.30 i SMILET på Rigshospitalet (SMILET ligger til venstre for informationen i forhallen/ved hovedindgangen). Der vil være lidt sødt, skøn musik og dejlige mennesker.

'SMILET' er navnet på Danmarks første kreative værksted på et hospital. Det kreative værksted danner rammen om et fristed for alle børn og unge med tilknytning til Rigshospitalet.  Med tre ansatte børnekunstformidlere, lønnet af SMILfonden, er ambitionen at skabe et kreativt laboratorium for børn og unge, som kan være med til at skabe livsglæde og overskud til bedre at kunne takle hverdagen med sygdom. I unikke kreative omgivelser, der ikke ligner hospitalet og med professionel hjælp og støtte fra de tre børnekunstformidlere.

I SMILET får børn og unge på tværs af diagnoser, deres søskende og børn af syge forælde et frirum og en pause væk fra sygdom, hvor de kan lade op ved at skabe noget selv, sammen med andre børn og unge og/eller deres familie.  Det fortæller SMILfondens direktør Sisse Fisker, der glæder sig over at SMILET nu endelig kan invitere til officiel åbning efter lang tids forberedelser og pauser pga. coronasituationen;

- Jeg er meget taknemmelig for det samarbejde SMILfonden har med Rigshospitalet, hvor vi med et kreativt værksted skaber et permanent frirum, der kan give pause fra sygdom og nye fællesskaber på de tidspunkter der passer barnet. Jeg tror og håber SMILET får en kæmpe værdi for de indlagte og ambulante børn, samt deres familier. siger Sisse Fisker.

Et eksperimenterende, kunstnerisk laboratorium

Etableringen af SMILET tager udgangspunkt i den eksisterende viden om, at kreativitet fremmer livsglæde, positiv energi og trivsel hos børn og unge og er med til at understøtte udvikling og evne til at mestre svære ting. Dette har især betydning for børn, unge og familier, som er i behandling over længere tid, eller som har gentagne kontakter med hospitalet.  Derfor er SMILET designet helt særligt til dette formål i både indretning og de aktiviteter, der skal laves.

Tre børnekunstformidlere

Det kreative værksted er blevet døbt SMILET og er bemandet af tre kreative ildsjæle og børnekunstformidlere, Tina Borum, Rikke Tonnesen og Kasper Wiigh Nørgaard Larsen. De glæder sig hver dag til at tage imod familierne og facilitere og deltage i de kreative aktiviteter. Skabene bugner af kreativt grej, og det er næsten kun fantasien der sætter grænser for de kreative udfoldelser.

- I SMILET skal vi forme, skabe, bygge og eksperimentere sammen med børnene og deres familier. Der vil blive arbejdet med perler, piberensere, ispinde, balloner, gips, glas og lys. Der skal males og tegnes, der skal klippes og klistres, modelleres og skulptureres, og der vil være plads til at lave modeller, prototyper, collage mv. fortæller Tina, Rikke og Kasper, der hver dag gør en forskel for børn og unge og deres familier på Rigshospitalet

SMILET er et vigtigt supplement til det eksisterende professionelle arbejde på med at styrke børnenes trivsel under indlæggelsen, rehabilitering og håndtering af livet med sygdom.  Det fortæller formand for Rigshospitalet Kulturudvalg, Mette Friis:

  •  Vi ved både fra erfaringer fra Rigshospitalet og fra litteraturen, at de positive gevinster ved kreativ udfoldelse er uendelige, ikke mindst for børn og unge i en sårbar og svær situation. Det er derfor en meget stor glæde for os, at vi nu kan tilbyde både børn og unge, der er i behandling samt søskende og børn til syge forældre at få adspredelse og positive oplevelser, sammen med professionelle kulturformidlere i et helt unikt og centralt beliggende kreativt værksted på Rigshospitalet.
  • Vi er taknemmelige over SMILfondens initiativ, og at de har gjort dette tiltag muligt. Det er et vigtigt supplement til alt det arbejde, der i forvejen foregår på Rigshospitalet med at styrke børns trivsel under indlæggelsen. Vi kender ikke til hospitalsværksteder af denne kaliber andre steder i verden, og vi håber, at det kan danne skole for fremtidige værksteder på hospitaler rundt om i Danmark og ikke mindst i BørneRiget, når det åbner på Rigshospitalet i 2025, slutter Mette Friis

SMILET afholder åbningsreception torsdag d. 30. september kl. 12.30.

SMILET har åbent for børn og familier i følgende tidsrum:

  • Mandag-tirsdag kl. 10-17
  • Onsdag-torsdag kl. 12-19
  • Fredag-lørdag kl. 10-17
  • Søndag kl. 12-19

Børn, der ikke kan komme på besøg i SMILET, har mulighed for at få besøg af en helt særlig KREA-vogn, som er udviklet til formålet.

Fakta om SMILET

  • SMILET er placeret ved Hovedindgangen på Rigshospitalet i forhallen, til venstre for informationen.
  • Der er gjort meget ud af udsmykningen og indretningen, så der er plads til alle uanset om du kommer i kørestol, seng eller med forskellige apparater og udstyr
  • Krea-værkstedet er for alle børn med en tilknytning til Rigshospitalet – indlagte børn, ambulante børn, søskende og børn til indlagte forældre. Forældre er også meget velkomne sammen med deres børn. Med børn menes der børn og unge op til 18 år.
  • SMILET er etableret af SMILfonden i samråd med og samarbejde med Rigshospitalet.


SMILET er finansieret af SMILfonden med støtte fra en række fonde og private donorer og indrettet og udformet i samarbejde med arkitektfirmaet Cobe og indretningsdesigner Proudlypresent.


Læs mere på ​SMILET's​ hjemmeside

Alle interesserede er velkomne.

Til journalister
Pressen er velkommen efter aftale med pressekonsulent linda.svenstrup.munk@regionh.dk mobil 22966898

Redaktør