​​​​​

Flere millioner til sikker øjenkirurgi

Velux Fonden har bevilget yderligere 3,5 mio. kr. til at træne øjenkirurgers færdigheder ved hjælp af virtual reality.
Vent...


Alene for grå stær opereres der knap 50.000 danskere om året, hvilket gør det til den hyppigste form for kirurgi i landet. Det samlede antal øjenoperationer er så højt, at ikke alle patienter kan blive opereret af landets mest garvede øjenkirurger. Læge og ph.d. Ann Sofia Skou Thomsen fra Afdeling for Øjensygdomme forsker i det bedste alternativ: Virtual reality simulationstræning til øjenkirurger. 

Ann Sofia Skou Thomsens forskning har tidligere vist, at simulationstræning ved hjælp af virtual reality-udstyr både kan forbedre nyuddannede og mere erfarne kirurgers tekniske færdigheder ved grå stær-operationer. Resultaterne skal ses i lyset af, at patienter, der opereres for grå stær af mindre erfarne kirurger, oplever flere komplikationer sammenlignet med patienter, der opereres af mere erfarne kirurger. Typiske komplikationer er nethindeløsning og infektion i øjet.

Ann Sofia Skou Thomsens forskning foregik ved Region Hovedstadens Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation (CAMES) og var blandt andet støttet af Velux Fonden, som i 2017 bevilgede 5,1 mio. kroner til hendes forskning. 

Nu har Velux Fonden valgt at bevilge yderligere 3,5 mio. kr., så hun kan undersøge, hvordan kirurgerne bedst kan træne deres færdigheder ved hjælp af virtual reality, og om metoderne kan bruges uddannelsesmæssigt til at vurdere den enkelte kirurgs færdigheder. Hendes forskning har været centreret omkring en VR-simulator for øjenlæger, der kan simulere forskellige kirurgiske indgreb i øjet. Hun ønsker med projektet at bidrage til at udbrede forskningen og træningen til også at gælde vitreoretinal kirurgi (fx ved makula huller).

I sit seneste projekt anvender hun virtual reality-udstyr udviklet af NGO’en HelpMeSee, der træner øjenkirurger i udviklingslande. Resultaterne af hendes forskning vil således kunne anvendes internationalt.

Ann Sofia Skou Thomsen har etableret et meget bredt nationalt og internationalt samarbejde om sin forskning – og nyder stor international anerkendelse for sit arbejde.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor