Dansk prostata-forskning skal på verdenskortet

​Andreas Røder tiltræder som lærestolsprofessor for urologien. Han står blandt andet bag Rigshospitalets etablering af et nyt banebrydende behandlingstilbud til patienter med forstørret prostata.

Tusinder af danske mænd får hvert år problemer med at tisse på grund af forstørret prostata, og op mod halvdelen af alle danske mænd over 60 år døjer med godartet, forstørret prostata og vandladningsgener. Andreas Røder fra Urologisk Klinik på Rigshospitalet håber at kunne hjælpe endnu flere med prostataproblemer, når han tiltræder som lærestolsprofessor i urologi. 

Andreas Røder er én af hovedkræfterne bag etableringen af et nyt behandlingstilbud til patienter med godartet forstørret prostata – prostata embolisering -  et skånsomt alternativ til kirurgisk behandling, der med mikropartikler kapper blodforsyningen og får den forvoksede prostatakirtel til at skrumpe. 

Med den nye behandlingsmetode går interventions-radiologer via lysken til pulsårerne og blokerer for blodforsyningen til prostata med bittesmå ’kugler’, der består af kunstige mikropartikler på størrelse med sandkorn og er lavet af akryl og gelatine. Metoden er hentet fra udlandet, og Rigshospitalet har løbende udført behandlingen på 60 danske patienter siden 2017. Nu er behandlingen blevet indført som et alternativ til de eksisterende behandlingstilbud, særligt for de mandlige patienter, der ikke tåler traditionel kikkertoperation med udskrabning af prostata eller ikke har gavn af medicinsk behandling.

Vil sætte urologisk forskning i Danmark på verdenskortet

- Mit mål er at sikre, at urologisk forskning på Rigshospitalet er internationalt og tværfagligt fokuseret, og derfor også at gøre Copenhagen Prostate Cancer Center og Urologisk Forskningsenhed på Rigshospitalet internationalt førende inden for urologisk forskning. 

En af førsteprioriteterne er derfor at udvide det urologiske forskningsfelt, således at det i fremtiden også dækker blandt andet transplantations- og traumeområdet. Den fremtidige forskning på skal centrere sig om områderne urologisk kræftbehandling, herunder prostatakræft, interventionsradiologi, transplantation, billeddiagnostik og urologiske traumer.

Andreas Røder er tiltrådt som lærestolsprofessor for urologien den 1. marts 2020, han er 39 år gammel og dermed Rigshospitalets yngste professor. Som lærestolsprofessor bliver Andreas Røder ansvarlig for det urologiske områdes akademiske udvikling og internationale kvalitet i forhold til både forskning, undervisning, patientbehandling og formidling. Han får desuden fagligt ansvar for den kliniske forskning og uddannelsen af læger og forskere indenfor specialet.

Andreas Røder har været tilknyttet Københavns Universitet som klinisk lektor siden 2018, og blev i 2017 leder af forskningsenheden Copenhagen Prostate Cancer Center på Rigshospitalet. 
Redaktør