Banebrydende dansk inhalationsbehandling af Covid-19 består test i dyr

​En ny behandling mod Covid-19, der er udviklet af danske forskere, har netop bestået en test i dyr. Behandlingen baserer sig på inhalering af partikler, der slår virus og bakterier ihjel. Forskerne bag håber på at kunne gå i gang med de første sikkerhedstests i mennesker i foråret.

​Selvom de første vacciner mod Covid-19 ser ud til at blive godkendt i december måned, er kampen mod coronavirus langt fra ovre. Derfor er der stadig behov for nye behandlinger til at hjælpe dem, der bliver indlagt med sygdommen.

Sådan en ny behandling er nu kommet et godt stykke tættere på at blive en realitet. Danske forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet har i samarbejde med den norske virksomhed SoftOx Solutions offentliggjort, at deres inhalationsbehandling mod Covid-19 er sikker i dyr.

– Det er en stor dag for os. Vi har bevist, hvordan vores behandling kan nedkæmpe coronavirus i laboratoriet. Men nu viser vi, at den også er sikker i et større dyr, der ligner mennesker, nemlig grise, fortæller dyrlæge Elin Jørgensen, Det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Universitet.
 
Thomas Bjarnsholt fik ideen til at forsøge sig med det nye behandlingsprincip, der kan blive en gamechanger inden for behandlingen af luftvejsinfektioner over en bred kam. Han er professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet og ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet og udtaler:

– Det er en behandling, hvor man inhalerer en mild syreopløsning, som giver immunforsvaret en hånd med at nedkæmpe infektioner i luftvejene fra bakterier eller virus. Ambitionen er, at den også skal kunne bekæmpe andre infektioner som lungebetændelse, influenza og tuberkulose. Alle tre er sygdomme, som millioner af mennesker dør af hvert år på verdensplan, fortæller han.


Stammer fra sårbehandling

Det er den norske virksomhed SoftOx Solutions, der har patentet til behandlingsteknologien, og dem der nu vil gå videre og teste behandlingen i mennesker. Men faktisk begyndte det i laboratoriet hos Thomas Bjarnsholt.

– Idéen til behandlingen stammer fra vores tidligere forskning, hvor vi udforskede syreopløsningers evne til at bekæmpe infektioner i sår. Det er den samme idé, som nu er forfinet og lavet til en inhalationsbehandling, der skal bekæmpe infektioner i luftvejene, forklarer Thomas Bjarnsholt.

Efter de indledende forsøg til behandling af sår opstod samarbejdet med SoftOx Solutions, som havde en stabil syreopløsning. Kombinationen af Thomas Bjarnsholt og kollegaers patenter og SoftOx' patenter er siden videreudviklet som mulige behandlinger mod sårinfektion.

 

Kliniske forsøg i løbet af foråret

Da coronapandemien ramte i foråret, slog det Thomas Bjarnsholt, at hans gamle idé måske kunne bruges mod Covid-19. Derfor fik hans forskningsgruppe en bevilling til at udvikle opløsningen til en inhalationsbehandling. Det er det arbejde, de nu er lykkedes med, og som SoftOx Solutions vil tage videre i kliniske forsøg.

– Vores forhåbning er, at denne sikkerhedstest i grise betyder, at man kan gå i gang med at teste i mennesker i løbet af foråret. Hvis alt går, som det skal, kan det potentielt være i marts måned, man går i gang med fase 1, hvor man skal vise, at behandlingen er sikker i mennesker, siger Thomas Bjarnsholt.


Thomas Bjarnsholt er tilknyttet SoftOx som videnskabelig konsulent, han har aktieoptioner i virksomheden, og han er en del af deres advisory board.

Læs mere hos SoftOx Solutions https://soft-ox.com/


Redaktør