Anne Tybjærg-Hansen modtager Anitschkow-prisen

​Professor og overlæge dr. med. Anne Tybjærg-Hansen, Rigshospitalet, modtager ​​Anitschkow-prisen 2018.

Professor Anne Tybjærg-Hansen har modtaget den prestigefyldte Anitschkow-pris fra The European Atherosclerosis Society (EAS) som anerkendelse af hendes forskning og væsentlige arbejde for forbedring af befolkningens sundhed.

Anne Tybjærg-Hansen er professor og overlæge dr. med. ved Klinisk Biokemisk Afdeling i Diagnostisk Center, Rigshospitalet, og professor ved Københavns Universitet. Hun fokuserer i sin forskning på ændringer i arveanlæg og den betydning, det har for udvikling af hjertekarsygdom.

The European Atherosclerosis Society begrunder valget således:

Anne Tybjærg-Hansen er pioner, når det handler om at anvende genetik til at forstå individuelle geners betydning for udvikling af sygdomme. Hendes tilgang har været meget original, og bliver til stadighed udført på et fremragende niveau. Og hendes kreative og banebrydende arbejde har haft – og vil fortsat have – stor betydning for behandlingen af hjertesygdomme i hele Europa og i indsatsen for at forstå mekanismerne bag åreforkalkning.

- At få denne pris opleves som en kæmpestor hædersbevisning. I al min forskning har jeg fokus på anvendeligheden. Det, der kan hjælpe patienterne, er sindssygt spændende at arbejde med, siger Anne Tybjærg-Hansen.

Forskning skal give bedre behandling
Anne Tybjærg Hansen har gennem mange år forsket i geners betydning for udvikling af folkesygdomme som hjerte-kar-lidelser, lungesygdomme, demens og kræft. Målet med forskningen er helt klart: at finde frem til årsagerne til disse sygdomme for derefter at kunne udvikle af bedre behandlinger.

- Kolesterol er vigtig for alt fra hjertesygdomme til galdesten. Vi har blandt andet påvist, at en særlig genvariant hos en gruppe mennesker resulterer i, at de har en næsten halveret risiko for åreforkalkning. Derfor er denne genvariant blevet interessant i forhold til udvikling af lægemidler til behandling af patienter med sygdomme afledt af for højt kolesterol i blodet, som fx hjerte-kar-sygdomme.

Også blandt mest citerede i verden
Anne Tybjærg-Hansen er også at finde blandt de mest indflydelsesrige forskere i verden – og den kvindelige forsker i Danmark med flest højt-citerede artikler, viser en opgørelse fra 2017. Bag analysen står det amerikanske analysefirma Clarivate Analytics, som har fundet frem til de 3.500 internationale forskere, heriblandt 35 danskere, der på verdensplan har fået flest omtaler af deres arbejde i andre forskeres udgivelser.

Den udbredelse er Anne Tybjærg-Hansen meget glad for, og hun håber den vil medvirke til, at hendes forskning hurtigt kan omsættes til nye tiltag, som kan gavne patienter.

- Det at mange andre sundhedsvidenskabelige forskere finder mit arbejde relevant og nyttigt, har en kolossal betydning for mig. For det betyder, at min forskning hurtigere vil kunne blive omsat til konkrete indsatser til gavn for patienterne, slutter Anne Tybjærg-Hansen af.

Se hele listen.

Første kvindelige modtager af Anitschkow-prisen
Anne Tybjærg-Hansen får Anitschkow-medaljen og en pris på 10.000 euro som anerkendelse af hendes forskning. Hun er den første kvinde og første dansker, der modtager denne pris.

Prisen blev overrakt som led i åbningsceremonien på EAS’ Kongres i Portugal 5. maj 2018.

Fakta om EAS
  • The European Atherosclerosis Society (EAS) blev etableret i 1964 med formålet at fremme og dele viden om årsager, behandling og forebyggelse af sygdomme afledt af åreforkalkning.
  • Prisen, der uddeles en gang om året, er opkaldt efter den russiske patolog Nikolai Nikolajewitsch (1885-1964) Anitschkow. Han var den første til at beskrive kolesterolets rolle i udviklingen af ​​åreforkalkning.

Se EAS’ udmelding om Anitschkow-prisvinderen 2018.

Redaktør