Rigshospitalet fortsætter kampen mod børns smerter

Efter flere år som midlertidig ordning bliver Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet gjort permanent. Dermed kan Rigshospitalet fortsætte med at brede viden om behandling af børns smerter ud i hele landet.

Smertebehandling af børn er langt mere komplekst end for voksne, og området har længe været et underprioriteret område i det danske sundhedsvæsen. 


Holdet bag Videnscenter for Børnesmerter (fra venstre mod højre): Børnesmertesygeplejerske Sille Hohlmann Laursen, læge Pernille Opstrup, børnesmertesygeplejerske Susanne Molin Friis, børnesmertesygeplejerske Gitte Aagaard og overlæge Søren Walter-Larsen (ikke tilstede, da billedet blev taget).

Derfor er det en rigtig god nyhed for danske børn og deres forældre, at Videnscenter for Børnesmerter på Rigshospitalet har fået en permanent bevilling af Region Hovedstaden til at kunne fortsætte sit arbejde. Det forklarer børnesmertesygeplejerske på videnscenteret, Gitte Aagaard:

- Børns smerter skal behandles bedst muligt, når de er i berøring med sundhedsvæsenet. Den permanente støtte fra regionen giver os arbejdsro til at kæmpe for, at denne vision kan lykkes. Det betyder, at vi nu kan fortsætte vores daglige arbejde med at viderebringe den nyeste viden, om hvordan man smertebehandler børn, siger hun.

Klæder læger og sygeplejersker på

Videnscenter for Børnesmerter blev oprettet i 2014 som en del af Region Hovedstadens børnepolitik, der skulle løfte kvaliteten i behandlingen af syge børn og unge i regionen. Videnscentret har siden da arbejdet med at sikre, at børn får en smertebehandling, der er evidensbaseret og tilpasset det enkelte barn, uanset hvilken afdeling barnet er indlagt på i regionen, og uafhængigt af, hvilken type smerte barnet lider af.

Det arbejde har gjort Rigshospitalet førende i Danmark, når det handler om børnesmerter. Derfor har der også været stor efterspørgsel hos landets øvrige hospitaler for at få videnscenterets eksperter ud og klæde læger og sygeplejersker bedre på til, hvordan de bedst behandler børn med smerter.

– Vi er rigtig glade for, at vi nu kan fortsætte med at gøre en indsats for børn i hele landet. Den permanente bevilling gør os i stand til at komme uden for hovedstadsområdet med den viden der er på området. Vi håber derfor på at kunne lukke hullet mellem, hvad vi i dag ved om børnesmerter, og hvad man rent faktisk gør i praksis rundt omkring på hospitalerne, forklarer børnesmertesygeplejerske Gitte Aagaard.

Undgå at holde barnet fast

Gitte Aagaard fortæller, at næste skridt for videnscenteret er at klæde flere af landets praktiserende læger bedre på i forhold til at håndtere børn med smerter.

- Barnet skal måske for første gang have en vaccination eller en undersøgelse, der kan opleves som smertefuld. Her kan vi hjælpe den praktiserende læge eller sygeplejersken i lægeklinikken med tips og tricks til, hvordan de gør forældre og barnet tryg ved situationen. På den måde gør det måske slet ikke ondt, og man undgår at barnet skal holdes ufrivilligt fast. Den positive oplevelse vil barnet kunne tage med sig til næsten gang det komme i berøring med en sundhedsprofessionel, siger Gitte Aagaard.

Videnscenter for Børnesmerter består i det daglige af to en halv sygeplejestilling og ¾ lægestilling. Den årlige faste bevilling fra Region Hovedstaden er på 1,5 millioner kroner.

Fakta om børnesmerter:

Centeret arbejder med fire forskellige typer af smerter hos børn og unge:

  • Behandling af akutte smerter
  • Behandling af procedurerelaterede smerter
  • Palliativ/cancer-smertebehandling
  • Behandling af længerevarende smerter.
Redaktør