En urinprøve kan afsløre for tidlig pubertet

Forskere fra Klinik for Vækst og Reproduktion har i et nyt studie vist, at en urinprøve kan erstatte blodprøver og hormonstimulationstest, når man skal finde ud af, om et barn er ved at gå for tidlig i pubertet. Den nye metode vil spare børnene for en del undersøgelser og forkorte udredningstiden markant.

Når det i dag skal afgøres, om et barn er gået i pubertet, anvender man typisk både en blodprøve til at undersøge indholdet af hormoner i blodet (hormonerne FSH og LH) og en hormonstimulationstest, hvor man stimulerer hypofysens evne til at danne netop disse overordnede kønshormoner FSH og LH). Hormonstimulationstesten kræver, at barnet bliver indlagt en halv dag, får lagt et drop og indsprøjtet testhormon i droppet (GnRH).

I et nyt studie har forskere fra Klinik for Vækst og Reproduktion nu vist, at man i stedet helt simpelt kan bruge morgenurin til at måle, om barnet er gået i puberteten eller ej.

Forskerne har undersøgt en stor kohorte af raske børn og unge (n = 843, alder 5,8-19,4 år) og en gruppe piger, der var henvist med tegn på for tidlig pubertet ((pubertas præcox) (n = 25)). Alle afleverede en morgenurinprøve, fik taget blodprøver og gennemgik en klinisk undersøgelse. Alle patienterne fik derudover foretaget en standard hormonstimulationstest (GnRH). Og resultaterne var yderst interessante. Det blev nemlig klart, at ved at undersøge indholdet af hormonerne FSH og LH i urinen, kunne det afsløres, hvorvidt barnet er gået i pubertet eller ej, allerede før den kliniske undersøgelse, og før end de almindelige blodprøver kunne afsløre det.

Desuden viste undersøgelsen, at pigerne med pubertas præcox havde klart forhøjede hormonudskillelser af LH i deres urin i forhold til deres alder, og at morgenurinen i 75 % af tilfældene kunne bruges til at diagnosticere pubertas præcox og dermed afløse hormonstimulationstesten for patienterne.

- Det er utroligt spændende, at urin-gonadotropinniveauer rent faktisk stiger, før barnet udvikler fysiske tegn på pubertet, og klinisk også meget interessant, at de er forhøjede hos piger med pubertas præcox. Målbare urin–LH-niveauer kan dermed bruges til at varsle nært forestående pubertet, fortæller skolarstipendiat Nanna Kolby, som er førsteforfatter på den videnskabelige artikel, som netop er udkommet i et af de førende endokrine tidsskrifter Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Forskerne fra Rigshospitalet foreslår derfor, at man fremover også anvender målinger hormonet LH i urin, som en mere skånsom måde til at diagnosticere og udrede børn med forstyrret pubertet.

- Den nye diagnostiske metode kan potentielt hjælpe os med bedre diagnostik af vores patienter med pubertetsforstyrrelser og sjældne endokrine sygdomme, siger professor Anders Juul, som står bag undersøgelsen.

Dette efterspørges kraftigt i det europæiske netværk (European Reference Network for Rare Endocrine Diseases; ENDO-ERN), fortæller han.

Klinik for Vækst og Reproduktion er et af de udvalgte europæiske ekspertcentre i netværket om sjældne sygdomme.

Læs hele undersøgelsen i The Journal of Clinical Endocronology of Metabolism


Redaktør