Millioner til forskning i blodforgiftning

​Novo Nordisk Fonden har bevilget 10 mio. kroner til at forske i, hvordan den rette væskemængde kan redde flere intensivpatienter med blodforgiftning


Foto: Professor Anders Perner

Professor og overlæge Anders Perner fra Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet har fået 10 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at forske i den intravenøse væskebehandling til intensivpatienter med blodforgiftning. 

Pengene uddeles til investigator-initierede kliniske forsøg og er en ny pulje på samlet 60 mio. kr., som Novo Nordisk Fonden i år uddeler til store, randomiserede forsøg i Danmark. 

Tusindvis af danskere dør hvert år af blodforgiftning, og dem der overlever har nedsat livskvalitet. Intravenøs væske er sammen med antibiotika den primære behandling af sepsis, men grundlaget for dette er begrænset, og væske har bivirkninger. 

Anders Perners forskningsgruppe skal i CLASSIC-forsøget undersøge, hvad det betyder for patienterne, hvis man giver mere eller mindre væske. Får de bivirkninger, overlever de, kommer de hjem, bliver de genindlagt og hvordan er deres livskvalitet? For at svare på disse spørgsmål vil forskerne inkludere 1.500 patienter med blodforgiftning i deres europæiske netværk af intensivafdelinger. 

Målet med CLASSIC- forsøget er at forbedre væskebehandlingen af blodforgiftning  til gavn for patienter, pårørende og samfund.Redaktør