Fertilitetsapp bliver en realitet

​Kvinder, der skal i fertilitetsbehandling, får deres helt egen app, hvor de kan følge med i hele deres behandlingsforløb. Skridt for skridt.

Appen tilbyder detaljeret information om, hvad behandlingen består i, hvorfor og hvordan det foregår under hvert element af behandlingen. Det hele understøttes med grafisk og digitalt materiale.

Fertilitetsappen er på nuværende tidspunkt et samarbejdsprojekt mellem fertilitetsklinikkerne på Hvidovre Hospital, Herlev Hospital og Rigshospitalet og udspringer oprindeligt af projekt 'IdeRiget' på Rigshospitalet, hvor bioanalytiker Helle Bendtsen fra Fertilitetsklinikken i Juliane Marie Centret fik ideen til appen. Efter halvandet år i udvikling er appen nu gået ind i produktionsfasen.


- Det er en afgørende pointe, at appen ikke bare skal lægges oven i det, vi gør i forvejen, forklarer projektleder Helle Bendtsen.  

- Arbejdsgangene skal tænkes igennem og tilpasses, for at alle fertilitetspatienter kan få glæde af den, forklarer hun. 

- Når man åbner appen, skal man logge ind på det hospital, man er på, og så får man adgang til de klinikspecifikke informationer om både behandlingsforløbet og de aktiviteter, der er på den pågældende fertilitetsklinik.

Målet med appen er, at den skal hjælpe fertilitetspatienter og deres eventuelle partner med at få et overblik over deres behandlingsforløb, og sikre, at er velinformerede til at tage og forstå beslutninger, så de bliver medinddraget i egen behandling og fertilitetsklinikkernes aktiviteter.

Målet er samtidig at skabe en kulturændring i organisationen, der understøtter dette, og hvor det er patientens situation, der styrer forløbet. Den vejledning patienterne får, vil således tage udgangspunkt i appen, og de data patienten har tastet ind i denne, samt de informationer, der er tilgængelige i appen, så alle informationer stemmer overens. 

Det er visionen, at appen bliver et nationalt værktøj, der kan komme alle kvinder i fertilitetsbehandling til gode og måske kan overføres til andre typer af behandling, forklarer projektleder Helle Bendtsen, som glæder sig meget over, at appen nu kan sættes i produktion. Realiseringen støttes bl.a. af en bevilling på 1 mill. kr. fra Sundhedsstyrelsen, der skal bruges til at realisere projekter IT-teknisk.

Fertilitetsappen vil efter planen blive lanceret til patienter midt i 2017, og den vil være gratis. 

Redaktør