Fertilitetsbehandling er sikker

​Skrappe procedurer forebygger fejl

Nye tal viser, at det er overordentlig sikkert at modtage behandling på danske fertilitetsklinikker.

- Vi har utrolig stort fokus på at æg og sædceller ikke må blive forbyttet, og vi bliver naturligvis berørt af den sag, der har været fremme i sommer om en ung mand, der er resultatet af en fertilitetsbehandling hvor et æg blev forbyttet, siger Søren Ziebe, leder af Rigshospitalets Fertilitetsklinik.

Siden 2007 har klinikkerne haft pligt til at indrapportere til Sundhedsstyrelsen hvis der sker forvekslingsfejl i forbindelse med fertilitetsbehandling.

Der har fra 2007 til nu på Rigshospitalet været to tilfælde med mistanke om fejl eller næsten-fejl af omkring 19.000 behandlinger. Ved hvert tilfælde har Rigshospitalet gennemgået alle procedurer med yderligere sikkerhed for øje. Ingen af disse hændelser har ført til, at et barn et blevet født.

​I samme periode er der på landsplan udført 264.901 fertilitetsbehandlinger, som har ført til at der er født omkring 49.000 børn.

- Den aktuelle sag kan skabe uro og usikkerhed, derfor er det vigtigt at understrege, at det er en enkeltstående sag. Vi har mange sikkerhedsprocedurer for at undgå fejl. Vi kan se, at de virker, og vi vil blive ved med at have fokus på sikkerheden fremover, understreger Søren Ziebe. Redaktør