Første danske vinder af Young investigators Award

"C Walton Lillehei, PhD MD Young investigators Award" er for første gang blevet tildelt en dansk forsker, nemlig reservelæge Sulman Rafiq fra Hjertecentrets Thoraxkirurgiske Klinik.

​​

Prisen er uddelt af European Association of Cardio-Thoracic Surgery og tildeles unge forskere, der har fokus på forskning i hjerteklapkirurgi. Dr Lillehei var faderen af åben hjertekirurgi, og prisen tildeles i mindet om ham. Sulman Rafiq er den første dansker, der modtager prisen.
 
Sulman Rafiq har forsket i blodfortyndende behandling efter aortaklap kirurgi. Han og kollegerne har sammenlignet effekten af forebyggende behandling for blodprop med medicinen marevan versus magnyl i et randomiseret studie, dvs. hvor forsøgsdeltagerne var opdelt i to grupper og modtog hver sin medicinske behandling.

S
ulman Rafiq og hans kolleger fandt frem til, at der var lige mange blodpropper i hjerte, lunger og andre steder i kroppen i de to grupper. Der var dog flere blødninger hos patienter, der fik marevan. Forskerne konkluderer derfor, at magnyl bør anbefales efter biologisk aortaklapkirurgi, da marevan-behandling var forbundet med flere blødninger og var svær at styre.

Det er det største randomiserede studie, der undersøger denne klinisk vigtige hypotese til dato.

Projektet blev in
dledt i 2005 og afsluttet i 2012. Udover Sulman Rafiq består forfattergruppen af Daniel Steinbrüchel, Nikolaj Lilleør, Christian H. Møller, Jens Lund, Jens Juel Thiis, Lars Køber og Peter Skov Olsen. 


Redaktør