BeRiget - podcasts med Per Christiansen

"BeRiget" er en serie digitale radioudsendelser, hvor hospitalsdirektør Per Christiansen interviewer faglige profiler fra Rigshospitalet, der beriger det danske sundhedsvæsen.

Nordfløjen – fra byggegrund til indvielse

Rigshospitalets Nordfløj er netop taget i brug seks år efter grundstenen blev lagt i 2014. Igennem alle de år har projektdirektør Henrik Eriksen stået i spidsen for opførelsen, og han viser Per Christiansen rundt og fortæller om både højdepunkter og nedture i byggeprocessen, om kunsten, om vandskader og om bygningens fleksibilitet.

Lyt til podcasten her: BeRiget #23: Nordføljen - fra byggegrund til indvielse (SoundCloud)

Natasja Wharja Hansen - Verdens mest avancerede opvaskemaskine

Hvordan bygger man en opvaskemaskine, der skal kunne sikre absolut renlighed for mere end 40.000 forskellige instrumenter? Hvordan sikrer man kirurgerne deres rette værktøj til tiden – ikke mindst hvis, der skal byttes om på patientrækkefælgen? Hvad har været – og er stadig – den største udfordring i opbygningen af Den regionale Sterilcentral? Og ikke mindst: Hvor kan det gå galt? Per Christiansen har masser af spørgsmål med til projektleder Natasja Wharja Hansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #22: Verdens mest avancerede opvaskemaskine (SoundCloud)

Christina Wood - I coronaens epicenter

Intensivsygeplejerske Christina Wood var som fungerende afdelingssygeplejerske en af mange gode kræfter, der på få uger skulle bygge en intensivafdeling op fra nul til patienter med COVID-19. En hård og skræmmende, men også lærerig opgave, der lykkedes, på grund af at alle kræfter på tværs af fag, afdelinger arbejdede tæt sammen, fortæller Christina Wood i en samtale med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #21: I coronaens epicenter (SoundCloud)

Frederikke Løye - I morgen er intet som i dag

Så snart en usædvanlig opgave er løst, dukker en helt ny og ukendt op – sådan har arbejdslivet set ud for ledende lægesekretær Frederikke Løye i månederne under corona-krisen. Hun koordinerer den sekretærgruppe, der er strømmet til Infektionsmedicinsk Klinik fra forskellige ender af Rigshospitalet og været en central aktør i at få testteltene op at stå. ”Det er hårdt, men også spændende” fortæller Frederikke Løye i en snak med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #20: I morgen er intet som i dag (SoundCloud)

Allan Rasmussen - De døde giver livet videre

Gennem tre årtier har overlæge Allan Rasmussen transplanteret organer og har oplevet en rivende udvikling. I dag kan én lever eksempelvis deles og redde to menneskeliv, og antallet af transplantationer er på vej mod rekordhøje tal. Men ét paradoks er det samme: For at hans patient kan overleve skal en anden dø.

Lyt til podcasten her: BeRiget #19: De døde giver livet videre (SoundCloud)

Malene Missel - Helbredt og hel er ikke det samme

Selv om man er blevet helbredt er man ikke nødvendigvis hel igen, så hvordan sikrer man, at patienten kan følge med, når sundhedssystemets effektive maskine går i gang? Sygdom påvirker nemlig meget mere end bare kroppen. Det påvirker ens identitet, ens omgivelser, ens relationer, fortæller klinisk sygeplejespecialist og Nightingale-prismodtager Malene Missel i en samtale med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #18: Helbredt og hel er ikke det samme (SoundCloud)

Rasmus Møgelvang - Fra stetoskop til skrivebord

Hvad får en ung læge til at udskifte stetoskopet med et skrivebord? Rasmus Møgelvang havde ikke tænkt sig at være leder, før han så opslaget som centerdirektør i Hjertecentret. Han tror på, at han som leder kan skabe mere sundhed og hjælpe langt flere patienter og løfter samtidig sløret for, hvad han ser som de største udfordringer i jobbet, fortæller Rasmus Møgelvang i en snak med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #17: Fra stetoskop til skrivebord (SoundCloud)

Lotte Blicher Mørk - Døden er tæt på livet

Succeskriteriet på et hospital er at helbrede, selv om det ikke altid lykkes. Og når døden nærmer sig, handler det oftest ikke om, hvad man kan gøre, men om at være. At turde være i og se afmagt og netop prøve at lade være med at gøre noget, kan være noget af det sværeste for et engageret personale, som brænder for at handle og helbrede, siger hospitalspræst Lotte Blicher Mørk i en snak med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #16: Døden er tæt på livet (SoundCloud)

Jannie Sleimann og når livet ændres på et splitsekund

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger ledende terapeut Janni Sleimann fra Klinik for Rygmarvsskader. På klinikken i Hornbæk kommer patienter, der på et splitsekund får ændret deres liv, og som skal hjælpes midt i deres livs største krise. Om glæderne ved at have patienter i et livslangt forløb, men også om frustrationerne ved at se store lokale forskelle i den hjælp, de kan få. Om udfordringer ved og forventninger til klinikkens snarlige flytning til Rigshospitalet, Glostrup.

Lyt til podcasten her: BeRiget #15: Med ungangspunkt i livskriser (SoundCloud)

Kunstig intelligens skal hjælpe læger og ikke erstatte dem

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger datalog Claes Nøhr Ladefoged, der arbejder med få kunstig intelligens til at hjælpe sundhedspersonale med at få hurtigere og mere præcise diagnoser, samt færre gener i processen for patienterne. Selv om der er en digital revolution på vej, så kan computere ikke erstatte læger, fortæller Claes Nøhr Ladefoged.

Lyt til podcasten her: BeRiget #14: Kunstig intelligens skal hjælpe læger og ikke erstatte dem (SoundCloud)

Merete Hetland og gigtrevolutionen

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger overlæge og professor i reumatologi Merete Hetland, der har oplevet kolossale fremskridt i kampen mod gigt, der dog stadig er en smertefuld sygdom for hundredtusinder af danskere. Men der er håb – Merete Hetland tror på, at mange gigtpatienter helt kan kureres i fremtiden med personlig medicin.

Lyt til podcasten her: BeRiget #13: Merete Hetland og gigtrevolutionen (SoundCloud)

Charlotte Vallys og den faglige kamp

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger sygeplejerske og fælledstillidsrepræsentant Charlotte Vallys, der egentlig ikke ville være tillidsrepræsentant, men i dag er jobbet vokset ind i knoglerne på hende. Hør mere i en snak om faglig kamp, godt samarbejde, respektfuld uenighed, vagter, hvor der nærmest ikke er til at få noget at spise og drikke og stoltheden over at arbejde på Rigshospitalet.

Lyt til podcasten her: BeRiget #12: Charlotte Vallys og den faglige kamp (SoundCloud)

Sygeplejerske Katrine Fridthjof og den gode idé

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger sygeplejerske Katrine Fridthjof, der er medopfinder af en kemo-rygsæk, der gør det muligt for kræftpatienter at blive behandlet i hjemmet i stedet for på hospitalet og som har vundet flere internationale priser. Hør mere om, hvad hun mener, er de vigtigste faktorer i medarbejderdreven innovation - og hvad direktionen kan gøre få at få flere idéer til at blive virkelighed.

Lyt til podcasten her: BeRiget #11: Sygeplejerske Katrine Fridthjof og den gode idé (SoundCloud)

Linda Kragh og indsatsen

Ledende bioanalytiker Linda Kragh fra Klinik for Fysiologi og Nuklearmedicin har med sine fem årtier i sundhedsvæsenet været med til at sætte sit præg på bioanalytikeruddannelsen. Hendes kolleger på Rigshospitalet må ind i mellem løbe stærkt, der er kamp om at skaffe studerende nok til uddannelsen, men til gengæld er jobbet givende. Hør om at tjene menneskeheden, om pladsproblemer og om kyllingeben i gelé.

Lyt til podcasten her: BeRiget #10: Linda Kragh og indsatsen (SoundCloud)

Robert Jensen og Glostrup-ånden

Funktionschef Robert Jensen har været ansat på Glostrup Hospital, nu Rigshospitalet Glostrup, i 37 år. Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger ham til en snak om før og nu på en arbejdsplads, der blev bygget i 50’erne som Københavns største hospital, men nu er fusioneret ind i Rigshospitalet. Hør om sammenholdet, humoren, respekten, jargonen, der sammen udgør den helt særlige Glostrup-ånd og om en meget anderledes portøropgave i den thailandske jungle.​

Lyt til podcasten her: BeRiget #9: Robert Jensen og Glostrup-ånden (SoundCloud)

Anne-Marie Gerdes og gen-etikken

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger professor og formand for Etisk Råd, Anne-Marie Gerdes, der er klinikchef på Klinisk Genetisk Klinik. Hør om udviklingen på det genetiske område, der har betydet en revolution for diagnostikken og vil forbedre en lang række behandlinger, men som også åbner en række etiske dilemmaer. Skal man fortælle familiemedlemmer, at de har risiko for at udvikle en sygdom de måske slet ikke får?

Lyt til podcasten her: BeRiget #8: Anne-Marie Gerdes og gen-etikken (SoundCloud)

Gunhild Waldemar og kampen mod demens

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger professor Gunhild Waldemar, der siden 2007 har ledet Nationalt Videnscenter for Demens. Hør om kampen mod folkesygdommen, der koster samfundet milliarder, om hvorfor rådgivning er et af de bedste værktøjer mod sygdommen og om, hvor tæt vi er på et gennembrud i den medicinske behandling af demens.

Lyt til podcasten her: BeRiget #7: Gunhild Waldemar og kampen mod demens (SoundCloud)

Liselotte Højgaards strålende kamp mod kræft

Rigshospitalets direktør Per Christiansen tager en snak med klinikchef og professor Liselotte Højgaard fra Klinik for Fysiologi og Nuklearmedicin om nuklearmedicinens kolossale betydning for kræftpatienter, om tåbeligt bureaukrati og kræftsyge børns som den bedste motivation i kampen mod cancer.

Lyt til podcasten her: BeRiget #6: Liselotte Højgaards strålende kamp mod kræft (SoundCloud)

Morten Muusmann har mødt 1 million mennesker

​Receptionist og servicemedarbejder Morten Muusmann har i sine knap 20 år i Rigshospitalets reception hilst på over 1 million mennesker. Lige fra kongelige over bandemedlemmer til sure læger, der ikke kan få en parkeringstilladelse.


Anders Nyboe Andersen og kunstig befrugtning

​Professor Anders Nyboe Andersen har gennem adskillige årtier hjulpet utallige børn til verden via sit pionerarbejde inden for fertilitetsbehandling. Han har oplevet overgangen fra den tidlige modvilje og skepsis overfor det man kaldte reagensglasbørn til i dag, hvor tæt på hver 10. barn, der fødes i dag er et resultat af fertilitetsbehandling


Helle Iversen og den involverende stuegang

​Overlæge Helle Iversen er kvinden bag en mindre revolution i det danske sundhedsvæsen, nemlig den såkaldt involverende stuegang, hvor patienten er partner i og ikke bare tilskuer til sin egen stuegang. Per Christiansen og Helle Iversen når også at vende det akutte arbejde med blodpropper.


Selina Kikkenborg Berg og klinisk sygepleje

​Hvad er ligheden mellem at score mål på udebane og det at være indlagt på et hospital? Få svaret, når Rigshospitalets direktør Per Christiansen møder Danmarks første sygeplejerske, der er blevet professor i kardiologi, Selina Kikkenborg Berg.


Henrik Grønborg og traumebehandling

​Henrik Grønborg er klinikchef i Rigshospitalets Traumecenter, hvor et hold af specialister hver dag står klar til at modtage alt fra kvæstede trafikofre, folk med hjerneblødninger eller brandsår. Få et kig ind i hans verden, når Rigshospitalets direktør tager en snak med ham om den til tider barske hverdag.
Redaktør