​​​

Fra arkivet: BeRiget - podcasts med Per Christiansen

"BeRiget" er en serie digitale radioudsendelser, hvor daværende hospitalsdirektør Per Christiansen interviewede faglige profiler fra Rigshospitalet, der hver dag beriger det danske sundhedsvæsen.​

Lars Buhl - Vi skal være gode til at fixe ting

Kokke og sygeplejersker, rengøringsfolk og ingeniører, nogle med årelang uddannelse, andre med ingen. 22 overenskomster og endnu flere nationaliteter. Rigshospitalets Servicecenter er en sammensat smeltedigel, og fremtiden bliver endnu mere divers, for hvis centret skal sikre, at der er hænder nok, skal der tiltrækkes medarbejdere, som før har været i periferien af arbejdsmarkedet. Det går ind i mellem så stærkt i centret, at man af og til må løse opgaverne først og så planlægge dem bagefter, fortæller servicecenterdirektør Lars Buhl i en snak med Per Christiansen.​ 

Lyt til podcasten her: BeRiget#37: Vi skal være gode til at fixe ting (SoundCloud)

Irene Harboe Brandt - Patienten skal passes på hele vejen hjem​

Rigshospitalet udskriver mange patienter til videre behandling på andre hospitaler, hos læger, i kommuner og i eget hjem. Den færd kan for mange være uoverskuelig, og Rigshospitalet er nødt til at passe på patienten hele vejen. Det skal den nyoprettede Enhed for Sammenhængende Patientforløb hjælpe med. Opgaven er blandt andet at beskytte de svageste patienter og sikre lighed i sundhed, siger enhedschef Irene Harboe Brandt i en samtale med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget#36: Patienten skal passes på hele vejen hjem​​ (SoundCloud)

Jenny Dahl Knudsen - Mission: Påvis Corona

Cheflæge Jenny Dahl Knudsens Afdeling for Klinisk Mikrobiologi stod i midten af stormen, da COVID-19 brød ud. På kortest mulig tid skulle afdelingen kunne konstatere COVID-19 hos patienter. Det blev en både vild og lærerig tid, fortæller hun Per Christiansen i en snak, hvor hun også giver et kig ind i fremtidens udfordringer, herunder antibiotikaresistens og hvad klimaforandringerne betyder for fremtidens sygdomsbillede.​

Lyt til podcasten her: BeRiget#35: Mission: Påvis Corona (SoundCloud)​

Anne Norup - Viden er god neuro-medicin

Neuropsykolog og videncenterchef Anne Norup har i halvandet år stået i spidsen for Videncenter for Neurorehabilitering, hvor hun arbejder systematisk med at indsamle og formidle viden, der kan sikre blandt andet en mere bedre behandling og genoptræning af patienter med neurorelaterede skader. En udfordring, fordi det er et område, hvor der endnu findes meget lidt evidens, fortæller hun i en snak med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget#34: Viden er god neuro-medicin ​(SoundCloud)

Marianne Ifversen - Et spil PacMan mod krften

​Overlæge Marianne Ifversen arbejder med genterapi mod kræft, hvor kroppens egne celler bevæbnes, så de kan opspore kræftcellerne og slå dem ihjel. Lige nu er det leukæmi, der er målet, men hun håber, at den kan udbredes til andre kræftformer, fortæller hun i en snak med Per Christiansen, hvor hun også afslører, om 35 års erfaringer som frivillig på Roskilde Festival kan bruges i en lederstilling på Rigshospitalet.

Lyt til podcasten her: BeRiget#33: Et spil PacMan mod kræften​ (SoundCloud)​

Zeynep Tümer - Vild med genetikkens vrktjskasse

​Zeynep Tümer er med egne ord ”vild med genetik” og forsker i de mindst mulige menneskelige byggeklodser for at kortlægge gåder bag sygdomme som ADHD, tourettes og epilepsi. Arbejdet er med til at lægge grundstenen for mere personlig medicin, der er i en rivende udvikling, og hun giver i en snak med Per Christiansen et kig ned i fremtidens genetiske værktøjskasse.​

Lyt til podcasten her: BeRiget#32: Vild med genetikkens værktøjskasse​ (SoundCloud)​

Thomas Kofod - I miraklernes værksted​​

Overtandlæge Thomas Kofod arbejder med at rekonstruere ansigter hos både børn og voksne og børn efter både sygdom og ulykker. Han fortæller om de nøjagtige reservedele, der i dag  kan fremstilles skræddersyet til den enkelte patient, om glæden ved at følge patienter i mange år, men også om de smertefulde processer, der indimellem ligger bag de ofte spektakulære resultater i en samtale med Per Christiansen.​

Lyt til podcasten her: BeRiget#31: I miraklernes værksted (SoundCloud)

Helle Pappot - Patienter gør kræftbehandling​​en bedre​​

​Overlæge og professor Helle Pappot forsker i systematisk patientinddragelse og oplever, at det ikke altid er selve den medicinske behandling, der er det mest centrale i et kræftforløb. Mange patienter har lige så meget brug for at få håndteret angst og andre livsudfordringer, der følger med en kræftssygdom for at komme bedst muligt tilbage til livet. Samtidig gør patientinddragelse, at ressourcerne kan bruges bedre, fortæller hun i en samtale med Per Christiansen. ​

Lyt til podcasten her: BeRiget #30​: Patienter gør kræftbehandling​en bedre​​ (SoundCloud)​

Emil Fosbøl - Med hjerteklap på rette sted

Overlæge og EliteForsk-prisvinder Emil Fosbøl har set revolutioner på hjerteklapområdet på bare 10-15 år. Han håber på at være med til flere, men ondsindet bureaukrati og kærlighed til familien kan være uvelkomment og velkomment benspænd. Han fortæller Per Christiansen om inspirerende kolleger på tværs af fagligheder, om nødvendigheden af at lære af sagen om misbrug af forskningsmidler, og om en positiv side af corona – som han håber kan fastholdes.

Lyt til podcasten her: BeRiget #29: Med hjerteklap på rette sted​ (SoundCloud)

Jens Lundgren - Forskning der kan bruges dagen efter

Professor Jens Lundgren blev katapulteret ind i danskernes bevidsthed i kampen mod COVID-19. Han fortæller Per Christiansen i en stadig aktuel sommersnak om den pludselige opmærksomhed, om sit arbejde som forsker, der modsat megen anden forskning hurtigt kan implementeres og om de udfordringer, der venter i kampen for at skabe bedre, individuelle behandlinger, herunder at forstå, hvorfor folk rammes så forskelligt af den samme sygdom.​

Lyt til podcasten her: BeRiget #28: Forskning der kan bruges dage​n efter​ (SoundCloud)

Jes Olesen - Hovedpine igennem 50 år

Hovedpine er en folkesygdom, men er ikke altid blevet taget alvorligt og mange har nærmest måttet skjule, at de led. Overlæge Jes Olesen, der netop har fået den prestigefyldte The Brain Prize af Lundbeckfonden, har bekæmpet den invaliderende sygdom i over 50 år og været med til at gøre Rigshospitalet og Danmark blandt verdens førende specialister på området, fortæller han i en snak med Per Christiansen, der også rummer en åbenhjertig diskussion om, hvad der efter Jes Olesens mening er alt for tung detailledelse i sundhedsvæsenet.

Lyt til podcasten her: BeRiget #27: Hovedpine igennem 50 år (SoundCloud)

Marianne Støvring og Anne-Louise Nørlev - Åbenhed skal nedbringe krænkelser

Aftabuisering, åbenhed, dialog og ikke mindst respekt for ofrene er afgørende for skabe en god kultur på arbejdspladsen. Og den er der brug for: Ofte er det nemlig ofret for den krænkende adfærd, der ender med at være den, der må forlade arbejdspladsen, fortæller sygeplejerske Marianne Støvring fra Center for Seksuelle Overgreb og sygeplejerske og tillidsrepræsentant Anne-Louise Nørlev til Per Christiansen, der i to særudgaver af BeRiget sætter krænkelser, sexisme og magtmisbrug under lup.

Lyt til podcasten her: BeRiget Special #2: Åbenhed skal nedbringe krænkelser (SoundCloud)

Morten Westerbjerg - Krænkelser er uundgåelige

Krænkelser kan ikke undgås, fordi vi er mennesker. Men de kan italesættes og forebygges, og selv om der ikke er et quickfix, så kan både den enkelte og fælleskabet gør meget for at skabe en god kultur, fortæller arbejdsmiljøchef Morten Westerbjerg Andersen til Per Christiansen, der i to særudgaver af BeRiget sætter krænkelser, overgreb og magtmisbrug under lup.

Lyt til podcasten her: BeRiget Special #1: Krænkelser er uundgåelige (SoundCloud)

Helle Hansen - Sovsen skal sidde fast på kartoflerne

Patienter skal bespises som var de gæster i ens eget hjem, siger funktionschef Helle Hansen. Stolthed og glæde er nøgleord for hendes medarbejdere, for glade medarbejdere laver god med, og de principper skal føres fra Rigshospitalet Glostrup, hvor patienterne giver maden topkarakterer, til Blegdamsvej, hvor anmeldelserne er mere lunkne, fortæller Helle Hansen i en samtale med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #26: Sovsen skal sidde fast på kartoflerne (SoundCloud)

Maiken Hjerming - Rigshospitalets 35 fedeste kvadratmeter

At være omgivet af noget så urimeligt som kræftsyge unge kan være hårdt og til tider næsten ubærligt arbejde, men også fuld af solidaritet, kærlighed, livsglæde og humor. Eksempelvis når et par unge drenge i værestedet ’Kræftværket’ har den frækhed at spørge efter sundhedsministerens private telefonnummer. Ungekoordinator Maiken Hjerming har været leder af ’Kræftværket’, siden det startede og fortæller Per Christiansen om, hvor livsbekræftende hendes arbejde er.

Lyt til podcasten her: BeRiget #25: Rigshospitalets 35 fedeste kvadratmeter (SoundCloud)

Anders Korsgaard - Modtager af sorg og vrede

Brand-, trafik- drukneulykker, tsunami og terror. Anders Korsgaard været psykolog på Rigshospitalet i over 30 år og fortæller Per Christiansen om at stå overfor for patienter og pårørende, der har været igennem ufattelige tragedier, men også om de medarbejdere på Rigshospitalet, der kan blive ramt. Og ikke mindst om, hvordan han og hans team selv håndterer hele tiden at være omgivet af kriser, især dem han også selv husker resten af livet.

Lyt til podcasten her: BeRiget #24: Modtager af sorg og vrede (SoundCloud)

Nordfløjen – fra byggegrund til indvielse

Rigshospitalets Nordfløj er netop taget i brug seks år efter grundstenen blev lagt i 2014. Igennem alle de år har projektdirektør Henrik Eriksen stået i spidsen for opførelsen, og han viser Per Christiansen rundt og fortæller om både højdepunkter og nedture i byggeprocessen, om kunsten, om vandskader og om bygningens fleksibilitet.

Lyt til podcasten her: BeRiget #23: Nordføljen - fra byggegrund til indvielse (SoundCloud)

Natasja Wharja Hansen - Verdens mest avancerede opvaskemaskine

Hvordan bygger man en opvaskemaskine, der skal kunne sikre absolut renlighed for mere end 40.000 forskellige instrumenter? Hvordan sikrer man kirurgerne deres rette værktøj til tiden – ikke mindst hvis, der skal byttes om på patientrækkefælgen? Hvad har været – og er stadig – den største udfordring i opbygningen af Den regionale Sterilcentral? Og ikke mindst: Hvor kan det gå galt? Per Christiansen har masser af spørgsmål med til projektleder Natasja Wharja Hansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #22: Verdens mest avancerede opvaskemaskine (SoundCloud)

Christina Wood - I coronaens epicenter

Intensivsygeplejerske Christina Wood var som fungerende afdelingssygeplejerske en af mange gode kræfter, der på få uger skulle bygge en intensivafdeling op fra nul til patienter med COVID-19. En hård og skræmmende, men også lærerig opgave, der lykkedes, på grund af at alle kræfter på tværs af fag, afdelinger arbejdede tæt sammen, fortæller Christina Wood i en samtale med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #21: I coronaens epicenter (SoundCloud)

Frederikke Lye - I morgen er intet som i dag


Så snart en usædvanlig opgave er løst, dukker en helt ny og ukendt op – sådan har arbejdslivet set ud for ledende lægesekretær Frederikke Løye i månederne under corona-krisen. Hun koordinerer den sekretærgruppe, der er strømmet til Infektionsmedicinsk Klinik fra forskellige ender af Rigshospitalet og været en central aktør i at få testteltene op at stå. ”Det er hårdt, men også spændende” fortæller Frederikke Løye i en snak med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #20: I morgen er intet som i dag (SoundCloud)

Allan Rasmussen - De døde giver livet videre

Gennem tre årtier har overlæge Allan Rasmussen transplanteret organer og har oplevet en rivende udvikling. I dag kan én lever eksempelvis deles og redde to menneskeliv, og antallet af transplantationer er på vej mod rekordhøje tal. Men ét paradoks er det samme: For at hans patient kan overleve skal en anden dø.

Lyt til podcasten her: BeRiget #19: De døde giver livet videre (SoundCloud)

Malene Missel - Helbredt og hel er ikke det samme

Selv om man er blevet helbredt er man ikke nødvendigvis hel igen, så hvordan sikrer man, at patienten kan følge med, når sundhedssystemets effektive maskine går i gang? Sygdom påvirker nemlig meget mere end bare kroppen. Det påvirker ens identitet, ens omgivelser, ens relationer, fortæller klinisk sygeplejespecialist og Nightingale-prismodtager Malene Missel i en samtale med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #18: Helbredt og hel er ikke det samme (SoundCloud)

Rasmus Møgelvang - Fra stetoskop til skrivebord

Hvad får en ung læge til at udskifte stetoskopet med et skrivebord? Rasmus Møgelvang havde ikke tænkt sig at være leder, før han så opslaget som centerdirektør i Hjertecentret. Han tror på, at han som leder kan skabe mere sundhed og hjælpe langt flere patienter og løfter samtidig sløret for, hvad han ser som de største udfordringer i jobbet, fortæller Rasmus Møgelvang i en snak med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #17: Fra stetoskop til skrivebord (SoundCloud)

Lotte Blicher Mørk - Døden er tæt på livet

Succeskriteriet på et hospital er at helbrede, selv om det ikke altid lykkes. Og når døden nærmer sig, handler det oftest ikke om, hvad man kan gøre, men om at være. At turde være i og se afmagt og netop prøve at lade være med at gøre noget, kan være noget af det sværeste for et engageret personale, som brænder for at handle og helbrede, siger hospitalspræst Lotte Blicher Mørk i en snak med Per Christiansen.

Lyt til podcasten her: BeRiget #16: Døden er tæt på livet (SoundCloud)

Jannie Sleimann og når livet ændres på et splitsekund

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger ledende terapeut Janni Sleimann fra Klinik for Rygmarvsskader. På klinikken i Hornbæk kommer patienter, der på et splitsekund får ændret deres liv, og som skal hjælpes midt i deres livs største krise. Om glæderne ved at have patienter i et livslangt forløb, men også om frustrationerne ved at se store lokale forskelle i den hjælp, de kan få. Om udfordringer ved og forventninger til klinikkens snarlige flytning til Rigshospitalet, Glostrup.

Lyt til podcasten her: BeRiget #15: Med ungangspunkt i livskriser (SoundCloud)

Kunstig intelligens skal hjælpe læger og ikke erstatte dem

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger datalog Claes Nøhr Ladefoged, der arbejder med få kunstig intelligens til at hjælpe sundhedspersonale med at få hurtigere og mere præcise diagnoser, samt færre gener i processen for patienterne. Selv om der er en digital revolution på vej, så kan computere ikke erstatte læger, fortæller Claes Nøhr Ladefoged.

Lyt til podcasten her: BeRiget #14: Kunstig intelligens skal hjælpe læger og ikke erstatte dem (SoundCloud)

Merete Hetland og gigtrevolutionen

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger overlæge og professor i reumatologi Merete Hetland, der har oplevet kolossale fremskridt i kampen mod gigt, der dog stadig er en smertefuld sygdom for hundredtusinder af danskere. Men der er håb – Merete Hetland tror på, at mange gigtpatienter helt kan kureres i fremtiden med personlig medicin.

Lyt til podcasten her: BeRiget #13: Merete Hetland og gigtrevolutionen (SoundCloud)

Charlotte Vallys og den faglige kamp

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger sygeplejerske og fælledstillidsrepræsentant Charlotte Vallys, der egentlig ikke ville være tillidsrepræsentant, men i dag er jobbet vokset ind i knoglerne på hende. Hør mere i en snak om faglig kamp, godt samarbejde, respektfuld uenighed, vagter, hvor der nærmest ikke er til at få noget at spise og drikke og stoltheden over at arbejde på Rigshospitalet.

Lyt til podcasten her: BeRiget #12: Charlotte Vallys og den faglige kamp (SoundCloud)

Sygeplejerske Katrine Fridthjof og den gode idé

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger sygeplejerske Katrine Fridthjof, der er medopfinder af en kemo-rygsæk, der gør det muligt for kræftpatienter at blive behandlet i hjemmet i stedet for på hospitalet og som har vundet flere internationale priser. Hør mere om, hvad hun mener, er de vigtigste faktorer i medarbejderdreven innovation - og hvad direktionen kan gøre få at få flere idéer til at blive virkelighed.

Lyt til podcasten her: BeRiget #11: Sygeplejerske Katrine Fridthjof og den gode idé (SoundCloud)

Linda Kragh og indsatsen

Ledende bioanalytiker Linda Kragh fra Klinik for Fysiologi og Nuklearmedicin har med sine fem årtier i sundhedsvæsenet været med til at sætte sit præg på bioanalytikeruddannelsen. Hendes kolleger på Rigshospitalet må ind i mellem løbe stærkt, der er kamp om at skaffe studerende nok til uddannelsen, men til gengæld er jobbet givende. Hør om at tjene menneskeheden, om pladsproblemer og om kyllingeben i gelé.

Lyt til podcasten her: BeRiget #10: Linda Kragh og indsatsen (SoundCloud)

Robert Jensen og Glostrup-ånden

Funktionschef Robert Jensen har været ansat på Glostrup Hospital, nu Rigshospitalet Glostrup, i 37 år. Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger ham til en snak om før og nu på en arbejdsplads, der blev bygget i 50’erne som Københavns største hospital, men nu er fusioneret ind i Rigshospitalet. Hør om sammenholdet, humoren, respekten, jargonen, der sammen udgør den helt særlige Glostrup-ånd og om en meget anderledes portøropgave i den thailandske jungle.​

Lyt til podcasten her: BeRiget #9: Robert Jensen og Glostrup-ånden (SoundCloud)

Anne-Marie Gerdes og gen-etikken

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger professor og formand for Etisk Råd, Anne-Marie Gerdes, der er klinikchef på Klinisk Genetisk Klinik. Hør om udviklingen på det genetiske område, der har betydet en revolution for diagnostikken og vil forbedre en lang række behandlinger, men som også åbner en række etiske dilemmaer. Skal man fortælle familiemedlemmer, at de har risiko for at udvikle en sygdom de måske slet ikke får?

Lyt til podcasten her: BeRiget #8: Anne-Marie Gerdes og gen-etikken (SoundCloud)

Gunhild Waldemar og kampen mod demens

Rigshospitalets direktør Per Christiansen besøger professor Gunhild Waldemar, der siden 2007 har ledet Nationalt Videnscenter for Demens. Hør om kampen mod folkesygdommen, der koster samfundet milliarder, om hvorfor rådgivning er et af de bedste værktøjer mod sygdommen og om, hvor tæt vi er på et gennembrud i den medicinske behandling af demens.

Lyt til podcasten her: BeRiget #7: Gunhild Waldemar og kampen mod demens (SoundCloud)

Liselotte Højgaards strålende kamp mod kræft

Rigshospitalets direktør Per Christiansen tager en snak med klinikchef og professor Liselotte Højgaard fra Klinik for Fysiologi og Nuklearmedicin om nuklearmedicinens kolossale betydning for kræftpatienter, om tåbeligt bureaukrati og kræftsyge børns som den bedste motivation i kampen mod cancer.

Lyt til podcasten her: BeRiget #6: Liselotte Højgaards strålende kamp mod kræft (SoundCloud)

Morten Muusmann har mødt 1 million mennesker

​Receptionist og servicemedarbejder Morten Muusmann har i sine knap 20 år i Rigshospitalets reception hilst på over 1 million mennesker. Lige fra kongelige over bandemedlemmer til sure læger, der ikke kan få en parkeringstilladelse.


Anders Nyboe Andersen og kunstig befrugtning

​Professor Anders Nyboe Andersen har gennem adskillige årtier hjulpet utallige børn til verden via sit pionerarbejde inden for fertilitetsbehandling. Han har oplevet overgangen fra den tidlige modvilje og skepsis overfor det man kaldte reagensglasbørn til i dag, hvor tæt på hver 10. barn, der fødes i dag er et resultat af fertilitetsbehandling


Helle Iversen og den involverende stuegang

​Overlæge Helle Iversen er kvinden bag en mindre revolution i det danske sundhedsvæsen, nemlig den såkaldt involverende stuegang, hvor patienten er partner i og ikke bare tilskuer til sin egen stuegang. Per Christiansen og Helle Iversen når også at vende det akutte arbejde med blodpropper.


Selina Kikkenborg Berg og klinisk sygepleje

​Hvad er ligheden mellem at score mål på udebane og det at være indlagt på et hospital? Få svaret, når Rigshospitalets direktør Per Christiansen møder Danmarks første sygeplejerske, der er blevet professor i kardiologi, Selina Kikkenborg Berg.


Henrik Grønborg og traumebehandling

​Henrik Grønborg er klinikchef i Rigshospitalets Traumecenter, hvor et hold af specialister hver dag står klar til at modtage alt fra kvæstede trafikofre, folk med hjerneblødninger eller brandsår. Få et kig ind i hans verden, når Rigshospitalets direktør tager en snak med ham om den til tider barske hverdag.
Redaktør