Portræt af professor Poul Jennum

Poul Jennum er overlæge på Dansk Center for Søvnsygdomme og professor i neurofysiologi ved Københavns Universitet. Læs her om hans forskning i søvnsygdomme.​

Hvad forsker du i?

I min forskning sætter jeg fokus på de mekanismer, der styrer søvn og vågen. Det er helt afgørende for at forstå de sygdomsmekanismer, der er involveret i udvikling af sygdomme som natlige anfald, narkolepsi, søvnapnø, søvnbesvær og Parkinsons sygdom.

Yderligere sætter jeg fokus på de konsekvenser, der er af søvnsygdomme og betydning af behandling.

Hvilke resultater har du opnået?​
Vi har bl.a. vist, at sygdommen narkolepsi skyldes en ødelæggelse af hjerneceller dybt i hjernen. Vi har også udviklet en metode til bedre at diagnosticere patienter med narkolepsi, så man fremover kan give en bedre behandling.

Jeg har i den forbindelse også været med til at dokumentere de alvorlige sygdoms-, samfundsmæssige og personlige konsekvenser af bl.a. narkolepsi og søvnapnø.

Derudover har vi fundet særlige metoder til hurtigere at opdage patienter med den alvorlige Parkinsons sygdom. Da vi har vist, at en særlig søvnsygdom (REM-søvn-adfærdssygdom) er en stærk indikator for Parkinsons sygdom, kan man nu på en simpel måde hurtigt diagnosticere patienterne og behandle dem tidligere.

Hvad håber du at forske dig frem til de kommende år?

​Det væsentlige emne for vores forskning er at finde langt mere simple, sikre og billige metoder til at diagnosticere patienter tidligere og bedre. 

Yderligere er det vores mål, at identificere de mekanismer, der er involveret i udvikling af bl.a. narkolepsi. Denne viden vil have betydning for forståelsen af andre sygdomme, der også gradvist nedbryder hjernen.​

Hvilken betydning har det for hvilken type patienter?

​Jo tidligere og mere sikkert man behandler, desto færre alvorlige sygdomskomplikationer samt afledte konsekvenser af sygdommen. Dét gælder for alle typer patienter.​

Redaktør