Typer af bedøvelse

På afsnittet bruger vi forskellige typer af bedøvelse alt efter operationstype og din almene tilstand. Bedøvelsen er meget sikker, men du kan opleve mindre bivirkninger efter bedøvelsen. 

Formålet med bedøvelse er at kunne foretage et smertefrit operativt indgreb. Anæstesi er en fagbetegnelse, der omfatter hele processen op til, at du gøres klar til en operation, selve bedøvelsen, tiden under operationen og den umiddelbare tid efter operationen.

Typer af bedøvelse

Der er flere former for bedøvelse. Der er flere ting, som operationstype og din almene tilstand, der afgør, hvilken type bedøvelse lægen vælger. På afsnittet bruger vi følgende typer af bedøvelse: 

Fuld bedøvelse

Består af sove-, smertestillende - og i visse tilfælde også muskelafslappende medicin. Dette påvirker vejrtrækningen i en grad, at der er nødvendigt at tilslutte den bedøvede patient til en respirator. Derfor får alle, der skal opereres, et tyndt plastikrør, en tube, i svælg eller luftrør. Vejrtrækning overvåges og sikres nøje af anæstesipersonalet under hele anæstesi. Når du vågner, er rør fjernet igen.

Kraftig beroligende (sedation) 

Denne form for bedøvelse består af den samme sovemedicin, som bruges til fuld bedøvelse, men i betydelig mindre mængde, hvilket sikrer, at du ikke mærker ubehag, men hurtigt kan vækkes. Det kan påvirke din vejrtrækning lidt, der overvåges og sikres nøje af anæstesipersonalet.

Bivirkninger og komplikationer ved fuld bedøvelse 

Med moderne bedøvelsesmidler og overvågningsudstyr er det meget sikkert at blive bedøvet. Under hele bedøvelsen er der uddannet anæstesipersonale til stede.

Der kan dog opstå mindre bivirkninger, men de forsvinder hurtigt af sig selv eller kan behandles. De hyppigste bivirkninger er kvalme, opkastning, hovedpine, svimmelhed eller kulderystelser. Du kan også være lidt øm i halsen, som om du har en lettere halsbetændelse.

Specielt ældre patienter kan opleve hukommelsessvækkelse og koncentrationsbesvær efter en bedøvelse. Hukommelsen vil næsten altid blive bedre efter nogle dage/uger. 

I sjældne tilfælde kan der opstå tandskade. Det er overvejende kunstige eller skrøbelige tænder fortil i overmunden som kan være udsatte. 


Redaktør