Hørelsen

​Dårlig hørelse er ikke helt ualmindelig blandt børn i almindelighed. 

​’Vand i​​ øret’

Hos spædbørn og småbørn skyldes det oftest 'vand' i øret i forbindelse med luftvejsinfektioner. Det kan som regel bedres ved, at der bliver indlagt et dræn til mellemøret, og tendensen til vand i øret bliver normalt bedre med alderen.

Tidligt fødte børn har lidt større risiko for dette problem pga. af deres øgede tendens til luftvejsinfektioner.

’Centralt hør​etab’

Det er sjældent, at dårlig hørelse hos børn skyldes et problem med selv høreorganet ('høre-sneglen'). Det er også sjældent, at problemet sidder i hørenerven eller i den del af hjernen, som modtager høreimpulserne, og som danner opfattelsen af, hvad der høres. Hvis problemet sidder i hørenerven eller i hjernen, kaldes det 'centralt høretab'.

Milde grader af centralt høretab opdages normalt kun ved en høreprøve (bedst med hjernestammeaudiometri) og kræver ikke behandling. Sværere grader kan behandles med høreapparat – en lydforstærker - eller i de allersværeste grader kan barnet få et ’cochlear implant’, som helt erstatter høresneglen. Læs mere på Socialstyrelsens hjemmeside om hørehandicap​.


Tidligt fødte børns risiko for høre​​​tab

Tidligt fødte børn har en lidt større risiko for centralt høretab end andre børn.

Dette fordi tidlig fødsel i sig selv kan skyldes misdannelser, kromosomfejl, eller andre genetiske sygdomme, som i sig selv kan medføre centralt høretab. Den tidlige fødsel kan også være forbundet med komplikationer, som kan skade hørenerven eller hjernen. Komplikationerne kan opstå før, under, eller efter fødslen. Det kan være iltmangel, dårlig blodforsyning og bivirkninger til medicinsk behandling (gentamycin, furosemid, og andre). Nogle børn er muligvis mere genetisk sårbare for sådanne risikofaktorer end andre.

Hos ekstremt tidligt fødte børn er risikoen 1-2 procent for centralt høretab, som kræver behandling.


Hørelse og s​​prog

Dårlig hørelse hos småbørn er et særligt problem, fordi barnet ikke klager over det, og fordi det vil påvirke udviklingen af sproget. Derved kan en dårlig hørelse få uforholdsmæssig stor betydning. Alle børn screenes nu for høretab kort efter fødslen. Tidligt fødte børn screenes omkring det tidspunkt de kommer hjem. Det har løst en del af problemet, men screeningen er ikke perfekt og nogle former for høretab udvikler sig på et senere tidspunkt, så det er vigtigt for fagpersoner og forældre at være opmærksom på muligheden. ​


Fagligt ansvarlig redaktør: Professor Gorm Greisen
08/02-2016

© Copyright Rigshospitalet, 
Videnscenter for Tidligt Fødte Børn. ​


Redaktør