En dag på Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn fortalt af forældre

​Tvilling A og Tvilling B er født efter 25 uger og 2 dages svangerskab. 

I dag er de 100 dage gamle. Tvilling A, som vi kan kalde Anna, og Tvilling B, som vi kan kalde Beate (navnene er opfundet af redaktionen), er født efter 25 uger og 2 dages svangerskab.
I dag er de 100 dage gamle.

Tvillingernes mor fortæller:
Det er midnat, og jeg er netop færdig med at amme og malke. Far er lige gået over for at sove på det gæsteværelse, vi har på Patienthotellet. Pigerne sover og jeg går til ro.

Klokken 1:30 er det madtid, og Beate vågner. Sygeplejersken er hurtig på pletten – skifter en ble og giver begge piger sondemad som aftalt. Jeg har brug for at få søvn efter et par hårde nætter og vågner slet ikke.

2:30 Anna vågner og vækker mig. Jeg undrer mig lidt over tidspunktet, men står op og tjekker, hvad det kan være. Sygeplejersken kommer ind og fortæller, hvad hun har gjort klokken 1:30. Jeg skifter bleen på Anna og vender hende om på den anden side. Holder om hende og hun falder til alt held til ro igen, så jeg kan få et par timers søvn mere.

4:30 Så er begge børn vågne og klar til kamp. Jeg tjekker bleerne og skifter dem begge. Gør klar til at amme Anna og tilkalder sygeplejersken, som kommer med mælk til Beate.
Amningen er en succes. Anna spiser i 20 minutter! Jeg har sat mig i sengen med hende, for der plejer hun hurtigt at falde til ro efter måltidet. Men ikke i dag. Nu bøvler hun med maven, og Beate ligger også vågen i vuggen, som jeg lige nøjagtigt ikke kan nå. Tilkalder sygeplejersken og får Beate over til os i den store seng. Så er vi alle samlet, og jeg kan berolige begge mine piger samtidigt. 5:30 er der ved at være ro, og jeg falder i søvn

6:30 vågner alle igen. Jeg tjekker bleerne, nusser maverne, og vi prøver alle at sove lidt længere. Klokken 7 er der vagtskifte. Jeg blunder stadig lidt, men vågner, da der er meget liv ude på gangen. Pigerne ligger rimelig rolige, så jeg ligger bare og nyder dem, indtil de vågner.

8:00 Kommer far, og sammen kan vi lige nå at få lidt morgenmad, mens vi nyder roen inden sulten melder sig hos pigerne. Jeg når også lige at malke, så far kan give Anna frisk mælk i sonden.

9:00 Så er vi en time over madtid, og da Beate møffer, griber jeg chancen – skifter ble og lægger hende til. Hun sutter kun 10 minutter, skønt mælken løber fint, så efter et par ekstra forsøg opgiver vi. Hun er meget vågen, så jeg må være kreativ for at underholde, mens far hygger med Anna.

10:00 Nu begynder begge piger at brokke lidt igen, så vi vælger at lægge dem op i vuggen. Far skifter dem begge, og piger falder til ro, mens mor bliver klædt på.

11:00 Begynder vi at morgenpusle. Det er onsdag, så der skal både vejes og måles ud over den daglige vask og skift af CPAP.

12:00 Ammer jeg Anna, mens far giver sondemad til Beate.

12:30 Vi får besked om, at der er snakket med Roskilde Sygehus, hvor vi skal overflyttes til. De har også rigtigt mange indlagte, så de kan ikke sige, hvornår de kan modtage os. Den besked slår os lidt ud, da vi har ventet på grønt lys fra øjenlægen den sidste måned, og når vi så endeligt får det, så er der pladsmangel. Efter 3 måneder på en neonatalafdeling vil man meget gerne videre, da det er et betydeligt skridt i den rigtige retning, som vi har ventet længe på. Der skal ikke så meget til, før man knækker psykisk efter et så langt og kritisk forløb. De næste timer går med grublen over, hvor længe der mon går og irritation over uvisheden. Ind imellem skal pigerne også lige trøstes.

15:00 Så er pigerne helt vågne igen. Far starter ud med en ren ble til Beate, imens jeg gør klar til at amme. Jeg ammer Beate, mens far klarer ble og sondemad til Anna.

15:30 Vi går en tur ud i snestormen for at få lidt luft samt få handlet og lavet rigtigt mad –vigtig detalje efter 3 måneder.

18:30 Vi er tilbage på stuen hos to sovende piger, der dog har sørget for, at sygeplejersken havde lidt at se til. Heldigvis er det en sød sygeplejerske, der havde tid til at hygge med pigerne, så vi behøver ikke have dårlig samvittighed over at have være væk fra dem et par timer. Efter at have snakket lidt med vores plejeansvarlige sygeplejerske på gangen kunne vi få en times tid til at fundere over hele forløbet her de sidste dage inden overflytningen.

20:30 Vågner de begge igen for at få en tør ble, og Anna bliver lagt til, mens far skifter og giver sondemad til Beate.

21:30 Overtager far Anna, mens jeg prøver at få lidt søvn, selvom det ikke er helt nemt, da Anna pludselig er meget utilfreds, og Beate selvfølgelig stemmer i. Men det lykkes til sidst at få ro på pigerne, og jeg får hvilet lidt.

23:00 er der igen gang i vuggen. Far skifter, og jeg ammer Beate, mens far hygger med Anna, inden vi forhåbentligt alle kan få lidt søvn, så vi er klar til eventuel overflytning i morgen.

Copyright Rigshospitalet 2010 


Redaktør