Præmaturitet

Ordet 'præm​​​atur' bruges ofte synonymt med 'tidligt født'. Begrebsmæssigt dækker ordet dog over noget andet eller mere end at være tidligt født. Begrebet præmatur skal ses i relation til begreberne immatur og matur.

​Præmatur og immatur

Præmatur betyder ‘præ-matur’ – dvs. ‘før-moden'. Til sammenligning betyder ordet immatur ‘ikke-moden’ eller ‘umoden’. Immatur bruges typisk om børn, som er så umodne, at de måske ikke kan overleve, mens præmatur bruges om børn, som er født tidlig og umodne I deres udvikling af organer mm.


Maturitet og præma​tur​itet

Begrebsparret maturitet og præmaturitet betegner noget andet end tidlig fødsel. Ikke alle fostre udvikler sig lige hurtigt, og det kan være ret forskelligt, hvor modne de enkelte organer er hos det lille barn. F.eks. modnes lungerne ca. en uge senere hos drenge end hos piger. Det kan forklare at tidligt fødte drenge har større risiko end piger for vejrtrækningsbesvær (respiratorisk distress syndrom).

Tidligt fødte drenge har også lidt større risiko for at dø efter fødslen end piger med samme alder. Børn med samme gestationsalder kan også se ret forskellige ud. Huden, behåringen og bevægelserne ændrer sig meget med modenheden. Det er egentlig ikke overraskende: Efter fødslen kan børn udvikle sig i meget forskelligt tempo. Nogle børn kan gå og tale før deres etårs fødselsdag, og andre børn gør det først flere måneder senere.

Man skulle tro, at større børn med samme gestationsalder var mindre præmature. Det kan være tilfældet, men når det drejer sig om børn af mødre med sukkersyge er det omvendt. Moderens høje blodsukker går over moderkagen, og stimulerer barnets bugspytkirtel til at danne mere insulin. Insulin er et væksthormon, så børnene bliver både tungere og længere end normalt for deres alder. Men insulin hæmmer også modningen af lungerne og leveren, så disse børn har større risiko for respiratorisk distress syndrom og for gulsot.

På den anden side kan væksthæmning før fødslen (intrauterin væksthæmning) stimulere modningen - måske er der tale om en biologisk mekanisme, som forudser, at det er bedre for barnet at komme ud, hvis situationen i livmoderen bliver for farlig, og som derfor forbereder barnet på at klare sig efter en tidlig fødsel.

Det er en lignende mekanisme, man benytter med den 'lungemodnende sprøjte', moderen får 2 gange, hvis fødslen går i gang før 34 uger. Den lungemodnende medicin er et syntetisk kortisonpræparat, som kan gå over til barnet og forårsage en hurtig modning af lungerne. Også tarmen, hjertet og blodkarrene fungerer bedre efter en sådan behandling.


Tidli​g fø​dt

​Tidlig fødsel defineres i forhold til det forventede, dvs. af lægen fastsatte fødselstidspunkt (termin).

Terminen beregnes ud fra sidste menstruation. Nærmere betegnet den første dag I sidste menstruationsperiode. I Danmark beregnes terminen også ofte ud fra en tidlig ultralydsscanning, hvor man måler fostrets længde og derfra beregner, hvor langt kvinden er henne i graviditeten (svangerskabet). Læs mere om de forskellige grader af tidlig fødsel under definitioner.


Fagligt ansvarlig redaktør: Professor Gorm Greisen
08/02-2016

© Copyright Rigshospitalet, 
Videnscenter for Tidligt Fødte Børn.Redaktør