Den normale tarm

​​​Tarmens funktion er at optage næringsstoffer og væske fra den mad og drikke vi indtager. Ved hjælp af bl.a. mavesaft, spalter vi maden i små dele, som tarmen kan optage. ​​​​​

Den del af føden og væsken, vi ikke optager gennem tarmvæggen, føres gennem tarmsystemet og ud af kroppen som afføring. Tarmen fører maden fremad i systemet, med hvad der kaldes peristaltiske bevægelser, som nærmest kan beskrives, som at tarmen malker maden fremad ved hjælp af muskelsammentrækninger. Fra vi spiser noget mad, og til det er kommet gennem kroppens tarmsystem, går der ca 8-15 timer.

​Det er meget forskelligt, hvor ofte hver enkelt menneske kommer af med afføringen. Små spædbørn, der får ammemælk, kan have afføring mellem 6 gange om dagen og en enkelt gang om ugen. Får barnet modermælkserstatning, siger man, at barnet normalt skal have afføring en gang om dagen. Små børn har 1-2 afføringer, og større børn har normalt afføring 1 gang dagligt. Hos voksne siger man, at mellem 3 gange dagligt eller hver 3. dag er normalt. Ofte mærker man afføringstrangen omkring en halv times tid efter, man har spist et måltid.

Den nederste del af tarmen har to lukkemuskler. Når afføringen når ned til den første inderste lukkemuskel, lukker den op, og så mærker man en afføringstrang. Man kan normalt mærke her, om det er tynd afføring, fast afføring eller luft, der står nederst i tarmen.

Hvis man ikke har mulighed for at gå på toilettet, kniber man sammen med den anden, yderste lukkemuskel, og så skubbes afføringen tilbage op i tarmen, og begge lukkemuskler lukker sammen. Hvis man i stedet sætter sig på toilettet, når afføringstrangen opstår, kan man slappe af i den ydre lukkemuskel og bækkenbunden, presse lidt med mavemusklerne, og dermed tømme nederste del af tarmen i toilettet. 

illustration af endetarm  A: Endetarmen

  B: Bækkenbunden

  C: Den indre lukkemuskel

  D: Den ydre lukkemuskel

Afføringens konsistens kan variere meget, alt fra vandtynd diarré til stenhård forstoppelse.
En normal konsistens af afføringen er en blød og sammenhængende pølse.

Blæren og tarmen ligger helt tæt op ad hinanden, og de benytter de samme nerver til at sende signaler frem og tilbage fra hjernen. Derfor ser man tit at de to systemer påvirker hinanden. Altså fx hvis der er noget, der ikke fungerer ordentligt i tarmen, vil det ofte påvirke blæren og omvendt. Det kan være, at barnet er forstoppet, så står den fyldte tarm hele tiden og presser ind på blæren, og det kan irritere blæren, så barnet har svært ved at tolke dens signaler, og måske derfor tit kommer til at tisse i bukserne. ​​


Redaktør