Behandling

​Her kan du se, hvilke elementer behandlingen af et barn med afføringsinkontinens kan indeholde.

Behandlingen  kan indeholde følgende elementer: 

Undervisning af barn / forældre 

Både barn og forældre bliver undervist i, hvordan tarmen arbejder, og hvad man kan gøre for at få den til at fungere bedre. Vejledningen tilpasses barnets udviklingstrin, og det er en forudsætning, at barnet kan fornemme afføringstrang. 

Afføringsdagbog

Barn/forældre kan blive bedt om at lave en afføringsdagbog over nogle uger for at anskueliggøre afføringsmønsteret. 

Udtømning af tarmen

Hvis der er tale om forstoppelse, kan udtømning af tarmen indgå i behandlingen. Det kan ske ved, at barnet får et afføringsmiddel, som skal indtages gennem munden og/eller lavement, der gives i endetarmen. 

Hvor meget og hvor længe er individuelt. Men jo længere tid, barnet har været forstoppet, jo længere tid tager det at blive ordentligt udtømt. 

Toilettræning

Toilettræning giver størst succes, når barnet ikke er forstoppet mere. Den består i, at barnet sidder på toilettet ca. 10 minutter 2 gange om dagen, helst efter et måltid, hvor afføringstrangen oftest melder sig. 

Under toilettræningen er det vigtigt at gøre det hyggeligt/rart at sidde på toilettet. Barnet skal sidde godt og afslappet. Barnet skal roses for dets deltagelse i toilettræningen ikke for at have afføring. 

Individuel behandling i tæt kontakt med behandleren

Da behandlingen tilrettelægges individuelt, er det vigtig at holde tæt kontakt med behandleren. Både for at få støtte, hvis det ikke virker, eller hvis der skal ændres i dosering af afføringsmidler.

Der kan nemt opstå konflikter i relation til toilettræning, og det kan være en ide, at barnet taler alene med behandleren. 

​Hvor lang tid tager det?

Forældre og barn skal være forberedte på, at det kan tage lang tid, men når problemet er løst, er det er stor lettelse for alle, og barnet ”vokser 20 cm” i selvværd. 

Redaktør