​​​

Ekkokardiografi Hjertesygdomme

Når hjertet undersøges ved hjælp af ultr​​alyd, kaldes det ekkokardiografi.

Undersøgelsen kan give præcise oplysninger om, hvordan hjertet er opbygget, og hvordan det fungerer. For at undersøgelsen bliver så god som muligt, skal barnet/den unge ligge stille enten på ryggen eller på venstre side med bar overkrop. Barnet/den unge får sat 3 ledninger på brystet for at overvåge hjerterytmen, mens undersøgelsen foregår.

Ultralyd kan ikke trænge gennem luft. Derfor kommer vi creme mellem ultralyd-håndtaget og barnets/den unges​ hud. Nogle børn og unge synes cremen er meget kold. Ved at glide håndtaget rundt på barnets/den unges brystkasse, kan vi se billeder af hjertet fra forskellige vinkler. Undersøgelsen tager typisk mellem 5 og 15 minutter.

Barnet/den unge har mulighed for at se DVD-film under undersøgelsen. Dette kan aflede barnets/den unges opmærksomhed fra undersøgelsen, og hjælper barnet/den unge med at ligge stille. Medbring gerne dit barns yndlings DVD.

Efter undersøgelsen tørres cremen af brystkassen, ledningerne fjernes og lægen forklarer, hvad undersøgelsen har vist.


Hjælp dit barn 

Videnscenter for Børnesmerter har udarbejdet en vejledning til forældre, der kan hjælpe børn og unge med at klare evt. smertefulde indgreb. Redaktør