Ammeskema/madskema til spædbørn

Download skemaet her: Madskema til spædbørn

Madskemaet til spædbørn bliver brugt til at se, hvor meget de mindste børn indtager af aminosyretilskud, modermælk og modermælkserstatning i løbet af et døgn. Vi bruger oplysningerne, når vi skal justere diæten.
Skemaet sendes sammen med blodprøven hver uge, indtil andet bliver aftalt med klinik for PKU.

Skemaet er opdelt i rækker af kasser, hvor hver kasse svarer til ét måltid. 
For hvert måltid udfyldes klokkeslæt, hvor meget aminosyretilskud barnet har drukket, og om barnet er blevet ammet eller hvor meget modermælkserstatning, det har drukket.
Mængden af aminosyretilskud som barnet har drukket skrives i ml udfor "Tilskud". Mængden af modermælkserstatning som barnet har drukket angives i ml udfor "Bryst". Ved amning sættes et kryds. 
Hvis barnet får modermælk i flaske angives det også i ml.

Der må gerne skrives flere dage ind på samme skema, men et nyt døgn skal startes på en ny række. Hvis barnet spiser flere måltider, end der er kasser pr. døgn, fortsættes i rækken under.

I kasserne "I alt i dag" regnes døgnmængden af aminosyretilskud, modermælkserstatning og evt. modermælk ud. (Udregnes af klinik for Ernæringsterapi til Børn og Unge)

Det er kun den mængde væske, som barnet rent faktisk drikker, der skal skrives ind i skemaet. 
Hvis aminosyretilskud og modermælkserstatning blandes i samme flaske, skrives hvor meget der er drukket i alt af flasken.
Hvis barnet kan drikke mere på et døgn, end ordineret fra klinik for PKU, begyndes på en ny dagsration.

Hvis barnet er blevet vejet, skrives det ud for den rigtige dato.
Når barnet har haft afføring, skrives det i skemaet med et X. 
Hvis barnet har fået laktulose, skrives det i kolonnen afføring.

Når barnet begynder på overgangskost, udfyldes skemaet som man hele tiden har gjort, dog udfyldes også, om barnet har spist grød/og mos til et måltid.​


Redaktør